Simona Popescu

Cum se formeaza o noua generatie de activisti anticoruptie

Am ajuns la finalul unui proiect prin care am vrut sa-i invatam pe tinerii studenti ce inseamna activismul civic, ce inseamna buna guvernare, cum pot sa combata faptele de coruptie la orice nivel le intalnesc, nu numai in centrele universitare. Surpriza a fost ca ni s-au alaturat si elevi, din mai multe orase ale tarii. Initial, proiectul – finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti – a fost destinat studentilor din Iasi, Cluj, Bucuresti, Timisoara si Constanta. Au venit alaturi de noi din mult mai multe centre universitare.

Atunci cand am lansat apelurile pentru cele doua scoli nationale ale Student ARC, sincer, ne-am cam temut un pic. Ne intrebam daca vor exista suficiente inscrieri pentru a completa locurile, daca va interesa pe altcineva, in afara studentilor colaboratori ai ARC, sa invete despre ce inseamna sa militezi anticoruptie si despre buna guvernare. Surpriza a fost ca s-au inscris catre trei si patru pe un loc. A trebuit sa facem o selectie. Potential de crestere, iata, exista.

Am pornit de la zero. A fost o idee. Apoi s-a scris un proiect. Apoi au venit alaturi de noi studentii din cadrul ANOSR, deja membra a ARC. Apoi s-a creat o metodologie. Le-am spus studentilor ce anume pot monitoriza, despre ce anume pot ei scrie. Am creat o platforma (student.romaniacurata.ro). Ne-am prezentat. Am spus ce vrem si care sunt obiectivele noastre. Au urmat intalniri prin care am pregatit coordonatorii locali din cele cinci centre. Ei au format o retea de entuziasti in jurul lor. Apoi am organizat intalniri cu expertii si partenerii Aliantei pentru o Romanie Curata. Dupa care ne-am dus si noi la ei acasa sa le vorbim despre buna guvernare. Organizatiile studentesti au popularizat mesajul nostru (doar un exemplu aici). Ne-a sustinut presa locala si centrala.

Intre timp, ne-am inmultit, iar acum suntem peste 2.600 de elevi si studenti conectati prin platforma STUDENT ARC. 100 de studenti cu potential de activisti anti-coruptie din mai mult de 5 centre universitare au fost pregatiti de experti ARC si sunt acum la randul lor traineri si actioneaza monitorizand respectarea regulilor bunei guvernari. Peste 20.000 de vizitatori unici au accesat platforma incepand cu luna aprilie 2012. Exista circa 300 de preluari despre actiunile si articolele postate pe Student ARC care au fost promovate de posturi de televiziune, de radio, de presa locala si centrala. Estimam ca prin campaniile social-media ale Student ARC, mai mult de 5000 de tineri au aflat si au invatat despre buna guvernare si anticoruptie in universitati, citind postarile colegilor studenti si impartasind experienta in domeniu.

Am organizat doua intalniri nationale. La prima, la Scoala de Toamna STUDENT ARC, organizata in octombrie, la Crevedia, 35 de studenti au invatat despre care sunt instrumentele anticoruptie si cum sa lupte pentru respectarea legilor. Puteti citi detalii AICI. Despre a doua Scoala, urmeaza sa postam relatari. Au fost identificate 20 de principii ale bunei guvernari care au fost transmise universitatilor, pentru implementarea carora se va actiona de acum inainte, si pentru care exista deja sustinerea unor organizatii puternice ale societatii civile. Au fost identificate cazuri de coruptie si s-a scris despre ele.

Si din nou, prin intalniri intre membrii si expertii Aliantei pentru o Romanie Curata, ulterior conturarii unei metodologii care permite studentilor sa gaseasca solutii pentru problemele legate de coruptie care au impact direct asupra vietii lor ca membrii ai comunitatii, tinerii nostri colaboratori au fost incurajati sa isi exprime liber parerea si opiniile, sa participe la imbunatatirea procesului de transparenta decizionala, sa participe la consolidarea democratiei si la respectarea regulilor bunei guvernari. Aici am muncit cel mai mult. Aveam intrebari si am transmis universitatilor mai mult de 200 de cereri pe baza Legii 544/2001.

Acum suntem o retea puternica si vizibila. Platforma Student ARC ofera instrumentele necesare studentilor pentru ca ei sa invete sa monitorizeze activitatea din centrele lor universitare. Acestea ii ajuta pe studenti sa scrie despre problemele identificate si sa propuna solutii pentru rezolvarea lor. Grupul Facebook intitulat ”Student Curat pentru o Romanie Curata” creat de un tanar colaborator are peste 2500 de membri care ajuta la diseminarea subiectelor direct in comunitatea studenteasca. Am furnizat inclusiv training online pentru monitorizarea regionala a tuturor temelor de interes, inclusiv pentru supravegherea activitatii autoritatilor centrale si locale. 12 bloggeri sunt deja membri ai Student ARC. 10 organizatii studentesti s-au alaturat proiectului sustinand initiativele Student ARC si ni se vor alatura si mai multe pentru ca ANOSR a decis sa promoveze cele 20 de propuneri pentru buna guvernare identificate la Crevedia si apoi imbunatatite de organizatiile membre in toate centrele universitare, iar aplicarea lor va fi monitorizata punct cu punct.

Problemele tinerei generatii sunt ca si ale noastre, ale tuturor. Mai ales atunci cand vine vorba despre respectarea Legii 544/2001. Multe universitati nu si-au dezvoltat departamentele de relatii publice responsabile pentru comunicarea eficienta cu studentii si cu publicul larg. Studentii inca intampina deci probleme in primirea raspunsurilor la intrebari referitoare la informatia de interes public – ei primesc raspunsuri incomplete si care depasesc termenul limita prevazut in lege. Desi am incercat sa facem o o noua platforma in care sa adunam toate datele comisiilor de etica si am trimis cereri repetate pentru a putea posta pe Student ARC informatii complete despre componenta si datele de contact ale acestora, unele dintre universitati nu ne-au raspuns nici pana in ziua de astazi. Detalii AICI.

Exista inca studenti care se tem sa vorbeasca deschis despre problemele lor, sa actioneze anticoruptie, acuzand repercusiuni impotriva situatiei scolare din partea profesorilor sau conducatorilor universitatilor. E un fapt real, confirmat inclusiv de profesorii nostri colaboratori. Este necesara de asemenea o cultura a implicarii, ce lipseste tinerei generatii care prefera inca sa rezolve probleme punctuale, de interes strict studentesc, si nu sa se educe si sa participe la rezolvarea unor probleme de interes general.

Ce mai avem noi de facut? Sa sustinem tanara generatie care acum afla si invata despre politici publice. Sa sustinem fiecare, cu un sfat sau macar cu un raspuns concret comunitatea activa de studenti care militeaza acum pentru respectarea regulilor bunei guvernari in universitati si pentru reducerea dimensiunilor coruptiei. Ce ar trebui sa faca liderii studentilor pentru a insemna si mai mult pentru comunitate? Sa urmareasca, monitorizand cu atentie, respectarea regulilor, nu doar sa promoveze ideea de buna guvernare in randul studentilor. Sa promoveze mai mult respectarea dreptului de acces la informatia de interes public. Sa promoveze si incurajeze activ
ismul civic si sa-i sustina mai puternic pe militantii anticoruptie. Sa continue activitatea pe aceasta platforma – student.romaniacurata.ro – care a devenit de maxima vizibilitate si care va ramane a lor. Sa incurajeze, sa creeze si sa participe la reteaua ARC dedicata bunei guvernari.

Cat despre ce mai poate face Romania curata pentru ei, este sa chemam in continuare alaturi de studenti expertii care sa contribuie la mobilizarea tinerei generatii in lupta anticoruptie care nu este deloc usoara. O conditie ar fi aceea ca intreaga comunitate de studenti si bloggeri din cinci centre universitare sa continue sa dezvolte platforma si sa formeze noi voluntari pentru a se alatura Romaniei Curate. Voluntari care sa nu se dea usor batuti. Care sa monitorizeze cu atentie tot ceea ce fac gresit autoritatile si sa ne spuna noua, tuturor. Pentru ca impreuna sa vedem cum putem actiona atat punctual, cat si pentru a orienta politica generala.

Desigur, exista voci care se intreaba de ce se tem inca tinerii? Pentru ce sa ne temem acum, la peste 20 de ani de la revolutie, de repercusiunile combaterii coruptiei? Doar cei care privesc tara din avion isi mai pot pune aceasta intrebare. Altminteri, cu totii stim cat de mult trebuie sa-i sustinem pe aceia care au curaj sa combata faptele de coruptie, sa le remarce si sa le indice, apoi sa bata obrazul autoritatilor cand gresesc. Daca sustinem tanara generatie sa aiba un cuvant de spus, sa renunte la idioata de educatie comunista (continuata uneori chiar si fara voia lor de niste parinti si profesori tematori), poate ca tinerii nostri nu se vor mai gandi la cum sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate, ci se vor concentra la cum sa faca aici, acasa, sa fie mai bine pentru generatiile viitoare. E si acesta un act patriotic, nu iti trebuie o bentita tricolora cu care sa sfidezi tu multimea, ci tricolor in educatie si planuri de viitor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *