Vasile Ernu

Cum e stratificată România: despre oamenii-resursă şi un nou contract social

Cazul acesta tragic ne arată cîteva chesituni mult mai profunde.

– România este stratificată ca o societate medievală, ca o „lume a treia”.

– O castă privilegiată care controlează şi deţine tot, una intermediară care are acces la o parte din resurse şi una imensă abandoantă.

– Instituţiile statului funcţionează bine şi există pentru casta superioară şi parţial pentru cea medie. (de la instituţii la taxe, acces la job etc)

– Pentru casta inferioară statul nu există: casta inferioară este abandonată şi este în afara statului.

– Avem un stat maximal pentru casta privilegiată şi un stat minimal pentru restul.

– Statul tratează această castă inferioară abandonată strict ca pe o resursă. El are resurse naturale şi resurse-oameni.

– Mai toate ascensoarele sociale au fost monopolizate de casta superioară: pentru casta inferioară nu mai există ascensoare sociale. Ei sînt pe cont propriu: adică doar resursă.

– Oamenii, pentru acest tip de stat, devin resurse, nu cetăţeni: îi tai, cresc alţii; îi trimiţi afară „buşteni” şi intra în ţară bani etc. Plătesc cuminţi taxele.

– Oamenii din afara statului (după mine peste 50%) îşi construiesc forme paralele de economie neagră după regula junglei: economie în afara legii şi statului. Casta superioară exploatează la greu această economie. Ea există cu acceptul castei superioare.

– Această economie neagră produce o violenţă, exploatare şi inegalitate teribilă. Abia acum o descoperim?

– Cînd dispar ascensoarele sociale şi accesul la resurse şi muncă, atunci îţi mai rămîne „corpul” – ultimul ascensor social „pe cont propriu”. „Corpul” e ultima şansă a celui din casta inferioară.

– Femeia este în România „ultimul iobag”, e tratată ca atare şi este „resursa” cea mai stabilă şi profitabilă: mai toţi se folosesc de asta de o manieră violentă.

– Toată această situaţie catastrofală în care am ajuns ţine de felul în care am construit noul stat, felul în care am stratificat România şi mai ales de noua formă de economie (acces la resurse, la muncă, la redistribuţie etc). Plus ingredientele clasice: corupţie, relaţii de clan, care sînt efecte mai degrabă.

Nu mai continui: cam astea sînt tezele.
Speranţe? Minime.

Pentru o resetare a statului nu e suficient să schimbăm doar oamenii (gen PSD cu PNL cu USR – toţi lucrează în aceeaşi paradigmă), ci trebuie să schimbăm însăşi natura stratificării sociale, a relaţiilor economice, a accesului la resurse & redistribuţie şi a formelor de organizare. Practic e nevoie de un nou contract social.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Cum e stratificată România: despre oamenii-resursă şi un nou contract social

 1. ionas

  Excelent articol, cel mai pertinent pe aceasta tema.

  Romania ( 2 treimi cel putin ) niciodata nu va fi o tara moderna cu un contract social tipic Vestului.
  Nu apartine si nu va apartine niciodata Vestului. Aceeasi iluzie a unui nou contract social a fost si in Grecia sau sudul Italiei ( stapinit sute de ani de bizantini ) e legat poate de etica religiei.
  Poate un nou contract sa ne propuna fostii vecini estici

  Reply
  • Formațiazur din Cimishoarea sirousseau

   Mare dreptate aveți, păcat ca va contrazic evidentele!
   Actualul contract social occidental s a născut după război si puțin s a schimbat. El nu are absolut nimic in comun cu vagaunarii/ cei cazați in văgăună si fundătura Europeni/ hotel transilvania, evident.

   Reply
 2. JK

  România este stratificată (neo-)feudal pentru că este formată din oameni cu gândire feudală și pentru că are infrastructuri (inclusiv sociale) de Ev Mediu. Minus Dumnezeu, pentru casta superioară. Plus crunta lipsă de educație (în casta dominată) ce se traduce în multe chestiuni de civilizație (post)modernă prin prostie, ca s-o spunem pe șleau. Dacă nu ne trage nimeni (elita?) în sus, ne ducem în virtutea centrului nostru de greutate și a atractorilor noștri vechi.
  Alții au spus de oarece vreme că două probleme au de rezolvat conducătorii: 1) producția, 2) redistribuirea. Când și redistribuirea este lăsată pe seama „pieței libere”, iese o labă invizibilă. Și un mediu liberal în care libertatea individului este legată mai mult de statutul părinților și grupului decât de darurile cu care s-a născut și cu care s-a înzestrat prin educație. O singură soluție pare că mai este: ajungerea la sânge și la fundul sacului. Cu gargara (stânga, dreapta, drepturi fundamentale, start-up nation…) nu prea mai merge.
  Mă mir cum de vi se publică aici punctele de vedere, pentru că societatea autoreglată nu prea merge cu societatea deschisă, dar … Poate că uneori chiar diavolul ia chip de înger în atingerea scopurilor lui, cine știe.
  Cum am văzut că e la modă să trasezi viitorul luminos al țării (vizitați Contributors.ro pentru niște utopii proaspete, redactate în jargon de MBA!), avansez și eu câteva umile păreri despre cum poate începe resetarea statului:
  – demografic, prin reducerea numerică foarte drastică a castei de jos. Trist, dar în curs. Sunt sate unde vezi copii la fel de rar cum vedeai acum 50 de ani automobile de altă marcă decât Dacia.
  – dacă Nea Gigi din Caracal începe să vomite (am văzut că i s-a făcut rău), pentru că rețea de trafic invizibilă poliției nu s-a văzut;
  – prin împuțirea lucrurilor în Italia, UK, Spania și repatrierea conaționalilor care nu se vor mai lăsa aburiți de primarii semianalfabeți ai PSD-ului (nici de cei foarte asemănători ai PNL-ului);
  – prin cadorisirea fiecărui școler din rural cu câte o pastă de dinți pe lună (inclusiv în lunile de vacanță). Un măr pe zi nu ținea doctorul departe decât în folclorul englezesc feudal, iar cultivatori de mere cu dinți perfecți n-am prea văzut.
  – prin instalarea de cabinete medicale în rural (lipsesc chiar și din ceea ce noi numim urban);
  – prin punerea de indicatoare la răscruci și de WC-uri și pubele în locurile publice;
  – prin venirea unor profesori, cercetători și chiar primari/consilieri de alte nații, din Europa. Nu cred că e departe momentul.
  – serviciile secrete să se lase de business, adică să-și abandoneze activitatea de deservicii aduse nației;
  – prin ajungerea în funcții (justiție, în special) a unor necăcăcioși (ca să-l parafrazez pe maître Cristoiu);
  – prin imigrație masivă. Am probat tăițeii vietnamezi și pot spune că sunt gustoși și hrănitori, accesibili chiar și unei populații cu o medie de 3-4 dinți / locuitor.
  Pentru că, trebuie să acceptăm, resetarea nu se face din buton, ci prin acțiunile multor factori, iar direcția în care se pleacă după resetare s-ar putea să ne surprindă foarte urât.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *