Ionuț Dorobanțu

Culisele angajărilor la DNA. Procurori vizaţi de anchete sau „cârtițe“ au vrut să se angajeze la DNA

DNA face angajări. Instituţia de combatere a corupţiei scoate la concurs 63 de posturi de procuror şi 10 de grefier. Angajările se fac după ce luna trecută premierul interimar Gabriel Oprea a suplimentat schema de personal cu 50 de posturi de procuror. DNA are nevoie de oameni pentru că are foarte multe dosare în lucru. 6500 în total, dintre care 3800 dosare noi înregistrate numai de la începutul anului. Fiecare procuror are acum cam 60 de dosare în lucru. Procurorii, dar şi judecătorii cu 6 ani vechime pot sa îşi depună CV-ul şi câteva lucrări, mai cu seamă rechizitorii, pana pe 25 septembrie. Apoi, urmează interviurile la inceputul lunii octombrie.

Concursurile anterioare au adus printre candidați și magistrați ce erau chiar sub lupa DNA. De aceea, la acest concurs, comisia va fi foarte atentă la selecția procurorilor.

Potrivit anunţurilor postate pe site-ul www.pna.ro, 28 dintre posturile pentru care se va organiza interviu sunt în cadrul structurii centrale: 21 procurori de ancheta, 7 procurori de şedinţă. Restul posturilor sunt la serviciile teritoriale. Interviul va avea loc pe 1 octombrie, iar pentru cele şapte posturi de procuror de şedinţă pe 6 octombrie. Magistraţii interesaţi trebuie să depună la sediul instituţiei, până pe 25 septembrie, o cerere, curriculum vitae care să includă traseul profesional şi un număr de trei-cinci lucrări reprezentative din activitatea anterioară. Interviul va avea în vedere cunoştiinţele referitoare la Legea 78/2000 pentru sancţionarea faptelor de corupţie, Codul Penal Partea specială – infracţiunile de competenţa DNA; Codul de Procedură Penală şi alte acte normative (vezi www.pna.ro).

Portretul robot al candidatului ideal

Potrivit adjunctului şefului DNA, Călin Nistor, candidatul ideal trebuie să îndeplinească urmatoarele cerinţe: să fie procuror sau judecător cu vechime de minim 6 ani (în care este inclusă perioada de pregatire de 2 ani la INM), bine pregătit profesional, cu bună reputaţie, conduită morală ireproşabila, capacitate de a lua decizii şi rezistenţa la stres, cu calificative de foarte bine primite în ultimii ani şi cu lucrări coerente şi argumentate. Călin Nistor precizează ca DNA va angaja doar oamenii buni dacă îi va găsi. „Decât să îi revocam după, mai bine stăm cu schema necompletată’, a precizat procurorul Nistor.

Cine NU e dorit la DNA

Comisia de examinare va încerca să identifice candidaţii slab pregătiţi, leneşi, potenţiale cârtiţe şi chiar corupţi. Deşi pare incredibil, la alte interviuri s-au prezentat candidaţi care erau vizaţi de anchete DNA. Procurorii respectivi nu aveau însă calitate de suspecţi sau inculpaţi aşa că nu aveau de unde să ştie că sunt vizaţi de anchete.

Procuror DNA „cârtiţă“

Deşi are o bună reputaţie, DNA a avut şi uscături (pe care şi le-a eliminat singură): în urmă cu doi ani, procurorul Dumitru Cristudor, şef al biroului DNA Slobozia, a fost arestat de colegii săi de la Bucurşti pentru că a primit mită de la un om de afaceri ca să îi dea ponturi din dosare. Procurorul a primit pavele de piatra, pomişori tuya şi un Audi în valoare de peste 16 mii de euro. El l-a anunţat pe omul de afaceri Vasile Taifas că va fi percheziţionat ca urmare a unei comisii rogatorii solicitate de autorităţile germane într-un dosar de evaziune fiscală. La percheziţii, nu s-a mai găsit nimic. Procurorul DNA a fost condamnat în spetembrie anul trecut la 3 ani de detenţie efectivţ pentru luare de mită şi favorizarea infractorului. În mai acest an a fost eliberat condiţionat.

Au fost şi cazuri de poliţişti „cârtiţe“

De exemplu, poliţistul Dan Manolachi de la DNA a fost arestat de proprii lui colegi şi în toamna anului trecut a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare după ce ar fi divulgat informaţii din dosare DNA.

„La data de 28 noiembrie 2012, inculpatul Manolachi Dan Emil, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Directiei Naţionale Anticorupţie, delegat într-un dosar penal să participe la constatarea unei infracţiuni flagrante de trafic de influenţă, l-a înstiinţat, pe inculpatul Preda Răducu Valentin să nu se întâlnească cu inculpatul Bohâlţeanu Tudor Gabriel care urma să-i remită suma de 50.000 de euro – persoane vizate de cercetări – divulgând astfel acţiunea organizată de instituţia din care făcea parte. (…) În aceeaşi calitate, de ofiţer de poliţie judiciară, delegat într-un dosar penal, la data de 18 februarie 2013, inculpatul Manolachi Dan Emil, a fotografiat, documente ce conţineau informaţii secrete de stat – nivel strict secret şi le-a pus la dispoziţia inculpatului Preda Răducu Valentin, care intenţiona să le transmită unei persoane, vizată de cercetările din acel dosar penal” – se arată într-un comunicat DNA din vara anului trecut.

Potrivit unor surse judiciare, destinatarul final al informaţiilor secrete era chiar vicepremierul (pe atunci) Liviu Dragnea, actual preşedinte interimar al PSD. Valentin Preda a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi era considerat omul primarului Constanţei Radu Mazăre. Preda urma să-l ajute pe poliţistul Manolachi să obtină o funcţie de conducere în cadrul IPJ Constanţa şi să-şi angajeze o rudă la Arhivele Naţionale. Manolachi ar fi primit mită 40 de mii de lei de la denunţător ca să îl scape de un dosar penal la care lucra.

De ce ar veni procurorii să lucreze la DNA

„Direcţia este apreciată ca fiind una din principalele 5 unităţi anticorupţie din UE. Acum, dacă vrei să te desăvârşeşti ca procuror, aici poţi întâlni toate situaţiile care provoacă un procuror: cazuri complexe, personaje importante. Este în primul rând o provocare profesională.  Este mult de muncă, dar şi cu satisfacţii  până la urmă pentru că una este să cercetezi un furt de roţi de rezervă sau o spargere într-un apatament şi alta e sa cercetezi o fraudă de câteva milioane de euro, cu o reţea, cu persoanje importante din viaţa economică, socială, politică a României’ – a declarat Călin Nistor, adjunct al şefului DNA. În plus, un procuror de parchet de judecătorie cu vechime de 6 ani ar putea câştiga şi bani mai mulţi, în jur de 1500 de lei mai mult. Media de vârsta a celor care se prezintă la interviuri este între 32 şi 41 de ani.

De ce face DNA angajări

Procurorii DNA au foarte mult de lucru. „Media e de 60 de dosare per procuror. E adevărat că sunt procurori care au dosare mai puţine, 40 de dosare, dar şi procurori care au peste 100 de dosare în lucru” – a precizat Nistor. În acest moment, instituţia are 6500 de dosare în lucru, dintre care 3829 înregistrate numai în acest an. Acum, lucrează la DNA 153 de procurori dintre care 16 sunt delegaţi pe funcţie, prin urmare procentul de ocupare este de peste 78 la sută. Un procuror DNA câştigă în medie în jur de 9500 de lei pe lună. DNA are în total 702 angajaţi: 195 de procurori (pe noua schema de personal), 220 de poliţişti, grefieri, experţi, şoferi, chiar şi muncitori. Bugetul instituţiei se ridică la 23 milioane de euro pe an, însă numai în acest an, DNA a pus sechestre pe bunuri în valoare de 121 de milioane de euro în dosarele penale pe care le instrumentează.

Comisia va fi compusă din trei procurori DNA, un specialist în resurse umane și un psiholog. Membrii vor fi numiți prin ordin de către Laura Codruța Kovesi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *