Ionuț Dorobanțu

UPDATE Studentele și părinții mureau de foame, dar șpăgile erau obligatorii. Corupția de la UMF Craiova: cinci profesori nu au voie să predea din ordinul procurorilor STENOGRAME

Profesorii acuzaţi de mită de la Universitatea de medicină şi farmacie din Craiova au primit control judiciar. 5 dintre ei au şi interdicţie de a-şi exercita funcţia de profesor. Aproape 600 de bijuterii şi sume de bani cash, găsite la percheziţii.

6 profesori de la UMF Craiova şi o secretară au primit control judiciar. Unul dintre ei este Dănuţ Firu, soţul judecătoarei Marga Firu de la Tribunalul Dolj. Profesorii trebuie să se prezinte săptămânal la poliţie şi să nu părăsească localitatea fără voie de la procuror. Interesant e că 5 dintre profesori au primit şi interdicţia de a-şi exercita funcţia timp de 60 de zile. Ei pot face contestaţie la instanţă.

Potrivit unor surse judiciare, la percheziţii, acasă la 4 profesori, procurorii au găsit aproape 600 de bijuterii despre care au probe că au fost primite spagă de la studenţi. Numai la o profesoară au fost găsite 200 de bijuterii, unele dintre ele în cutiuţe şi cu certificate de garanţie. Procurorii au găsit în total 13.700 de euro şi peste 55 de mii de lei.

Şpăgi pentru examene între 50 şi 100 de euro

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, profesorii de la UMF Craiova sunt acuzati de „infracţiuni de luare de mită şi dare de mită, constând în condiţionarea promovării examenelor de primirea unor sume de bani cuprinse între 50 şi 100 de euro“. Potrivit aceloraşi surse, de regulă, studenţii făceau colecte şi dădeau în jur de 2.400 de lei de grupă de studenţi ca să treacă examenele. Procurorii au pus sub acuzare şi 9 studenţi, în principal şefi de grupă. Unii dintre ei au făcut denunţuri împotriva profesorilor.

O practică generalizată și împământenită

Potrivit unor surse judiciare, profesorii primeau şpagă de la studenţii ca să îi treaca examenele, în principal de la restanţieri. E vorba de studenţi din toţi anii, de la medicină dentară, medicină generală sau secţia moaşe.

Era o practică generalizată şi împământenită de mulţi ani“ – a declarat unul dintre anchetatori. Profesorii primeau şpăgile fie în birouri, fie în maşină.

Studentele și părinții mureau de foame acasă, dar șpăgile erau obligatorii

Procurorii au interceptări ale unor discuţii dintre studenţi la Medicină din Craiova în care aceştia discutau de spăgile pentru profesori. Româniacurată.ro a decis să protejeze identitatea studenţilor.

2 studente vorbesc despre cum să dea şpaga unei profesoare:

– Eu am fost la ea. Eu m-am dus.
– Personal te-ai dus tu la ea? Adică, na!
– Da, personal. Personal.
– Şi i-ai dat? A zis ceva? Adică, mă rog, la modu’ că ţi-a dat subiecte sau …
– A, nu, nu. Nu mi-a dat subiecte. Păi nu-ţi dă subiecte. Adică, tot tre’ să-i scrii, nu poţi să-i dai foaia goală. Înveţi. M-am dus, i-am dat 100 eu.
-Aha.
– Într-un plic, o cutie de bomboane …
– I-ai băgat? Mă gândesc ca să-i bag în cutia de bomboane. Adică, să-i duc într-o punguţă…nu ştiu.
– Nu, îi duci într-o punguţă, şi tu, de farmacie. Îi pui cutia de bomboane Toffifee sau ce bomboane îi iei tu şi lângă punga de bomboane, în plasa de farmacie, îi pui plicu.

Şpagă în roşii, lubeniţe şi ….euro. Interceptare cu alte două studente:

-Şi ea o să-ţi zică: nu ştiu ce, mă găseşti la cutare. Sau vii miercuri între orele nu ştiu cât. Şi-o cauţi prin locul respectiv. Îi duci de-acasă roşii, alea, alea, ce găseşti tu, lubeniţă, o grămadă.
-Da, da.
– Şi-i mai dai şi 50 de euro.
– Doar 50 de euro? Atât?
– Da, pentru că e prima restanţă la tine.
-Aha.
-Eu i-am dat 100 că eu eram anu’ 3. Şi eu dacă nu luam, nu treceam anu’. Şi de-aia, ştii? Da’ tu eşti … eşti în anu’ întâi.

O studentă îi cere mamei sale bani pentru şpaga pentru profesori. Mama e uimită de şpăgile mari:

studenta: Fetele mai pun câte 600 de mii în plus faţă de cât punem acum.
mama: Doamne, ai înnebunit, mă?! 600 de mii la un examen?! Sunteţi nebune?! Chiar nu ştiţi …?! Voi ştiţi cum se muncesc banii ăştia?!
studenta: Ce să … Mă, tu ştii cât se plăteşte, mă, un examen?! Că mor când te aud aşa! Mor! Că toate au zis, „De ce să nu dăm, când alţii plătesc sute de euro de fiecare?!”
mama: Mă, stai un pic!
studenta: Mor când te văd aşa!
mama: Până acuma ziceai că s-a terminat cu mita. Şi-acuma ce făcuşi?!
studenta: Mami, deci noi nu ne aranjăm examenul. Înţelegi sau nu?! Sunt nişte atenţii. Chiar trebuie să-ţi demonstrez, să-ţi spun în telefon chestiile ăstea ?! Chiar nu poţi să te abţii?! Chiar îmi cauţi motiv?! Crezi că te mint? În condiţiile în care ştiu că noi n-avem ce mânca, avem frigiderul gol. Chiar crezi că pe mine nu mă doare că noi n-avem bani sau ce?! Crezi că nu mă doare că nu ne-ajung banii şi că săptămâna asta n-am avut niciun ban?! M-am săturat. Tot timpul nu ştii decât să mă critici. Chiar crezi că sunt in …, nu am suflet în mine? Chiar crezi că nu mă gândesc la voi?

Doi studenţi discuta cum să strângă bani ca să le cumpere bijuterii de aur profesoarelor:

– Da şi aşa rămase. „Că o să vorbesc şi cu restul şi nu ştiu ce.” Păi, îmi spui mie că pun 500 de mii, să mă fac de râs în faţa ăleia, o grupă de 17 persoane?
– Dacă punem 500 de mii ies cam 7 milioane sau nu ştiu, n-am făcut calculul.
– 500 de mii vin 7 jumate, 9 milioane maxim.
– 8 milioane jumate sunt.
– Da, aşa.
– Aşa şi e 700 de mii  gramul la amanet.
– A, la amanet atâta e gramul?
– Da, ceva de genul, 700, 800 de mii şi îi luăm de la amanet.
– Nu ştiu, mi se pare puţin.
– Şi mie mi se pare puţin, dar ea oricum îl duce la amanet înapoi la ea.

Şpaga în cercei şi pandative. Discuţie între o studentă şi mama:

studenta: Le cumpărarăm…, ăleia de …, la IMUNO mă refer.
mama: – Aşa.
studenta: Le luarăm la una o pereche de cercei şi cu pandantiv şi la una doar o pereche de cercei.
mama: Îhî.
studenta: Aşa, asta costă 10 milioane jumate, ceva de genul ăsta, 10 şase sute, ceva de genul ăsta.
mama: Îhî.
studenta: Aşa şi ăleia de PG  îi luarăm şi ăleia nişte cercei de aur de 3 milioane şi ne mai rămase 2 milioane şapte sute cinci zeci şi vorbii cu X să ne facă la IMUNO două buchete de flori.
mama: Flori.
studenta: Da, două buchete de flori, fiecare câte un milion şi ăleia de PG de 700 de mii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “UPDATE Studentele și părinții mureau de foame, dar șpăgile erau obligatorii. Corupția de la UMF Craiova: cinci profesori nu au voie să predea din ordinul procurorilor STENOGRAME

  1. Petru Gheorghiu

    O singura masura este posibila : condamnarea severa a acestor indivizi, eliminarea lor definitiva din invatamant, ca si interzicerea dreptului de libera practica, caci ce fac astfel de „profesori „- sa scoata viitori medici care nu stiu carte, altfel nu ar fi nevoie de mita – este mult mai grav( sau la fel ) ca politistii rutieri de la Pitesti.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *