Cristian Ghingheș

Lista și rezumatul consultărilor publice (noiembrie 2024, săptămâna 3)

Săptămânal căutăm, analizăm și rezumăm pentru voi cele mai interesante proiecte de acte normative lansate pe circuitul guvernamental și parlamentar.

1. Proiect de OUG pentru completarea OUG nr.103/2006 privind unele măsuri pentru facilitarea cooperării polițienești internaționale (sugestii până pe 30 noiembrie, la MAI)

Se introduce în legislație mecanismul de task-force cu autorități din alte state. Pentru constituirea acestor unități de cooperare transfrontalieră, va fi modificată legislația astfel încât să fie permisă detașarea și delegarea personalului polițienesc pe perioade îndelungate, în baza unui document de cooperare cu autoritățile polițienești din alte state.

2. Proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea, implementarea și monitorizarea Strategiei naționale privind inovarea în sectorul public pentru perioada 2025-2029 și a planului de acțiune aferent (sugestii până 6 decembrie, la SGG)

Strategia vizează modernizarea administrației publice prin crearea unui mediu de lucru favorabil inovării, dezvoltarea de metode inovatoare susținute de unități specializate și finanțare, precum și formarea și motivarea funcționarilor publici pentru a îmbunătăți serviciile oferite cetățenilor. Rezultatele așteptate includ creșterea capacității de inovare, îmbunătățirea eficienței și transparenței instituțiilor publice, și consolidarea încrederii cetățenilor în administrație.

Implementarea strategiei va fi monitorizată de SGG și un comitet interministerial, utilizând sondaje, rapoarte și indicatori specifici pentru a evalua progresul și impactul acțiunilor asupra capacității de inovare și performanței instituțiilor publice.

3. Proiect pentru pentru modificarea lit. e2) și e3) de la punctul II din Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu (sugestii până pe 25 noiembrie, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale)

Conform proiectului, centrele rezidențiale sociale și centrele de zi vor fi supuse avizării și/sau autorizării doar în cazul celor cu o capacitate mai mare de 16 locuri. Până în prezent, asta se întâmpla în cazul celor cu suprafața mai mare sau egală cu 175 mp. Expunerea de motive lipsește de pe site.

4. Proiect de Lege privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției consumatorilor (sugestii până pe 25 noiembrie, la ANPC)

Modificările propuse vizează actualizarea normelor privind serviciile financiare și contractele la distanță, prin cerințe de informare mai clare, drepturi extinse de retragere și reglementări stricte împotriva practicilor înșelătoare, inclusiv „dezinformarea ecologică” și obsolescența prematură. Se urmărește creșterea transparenței și a protecției consumatorilor, susținând în același timp un consum mai sustenabil și o concurență echitabilă pe piața internă.

5. Proiect de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere (sugestii până pe 25 noiembrie, la Ministerul Transporturilor)

Proiectul vizează liberalizarea serviciilor regulate interjudețene în sensul că orice operator de transport rutier de persoane poate obține licență de traseu pentru servicii regulate interjudețene, indiferent de graficul de circulație propus de aceștia.

6. Propunere legislativă pentru conectarea românilor din afara graniţelor cu ţara (sugestii până pe 9 decembrie, la Camera Deputaților)

Mai mulți senatori PNL au semnat o propunere legislativă prin care românii din diaspora care au 250.000 de euro să beneficieze de mai multe facilități dacă se întorc în țară și îi investesc în industria din România: fără taxe și impozite timp de 3 ani, avize pe repede înainte, punctaj suplimentar la anumite proceduri competitive (concesionări).

Conform Legii 52/2003 a transparenței decizionale, toate actele normative trebuie aduse la cunoștința publicului înainte cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare de către autoritățile publice. Totodată, autoritățile sunt obligate să stabilească o perioadă de cel puțin 10 zile calendaristice pentru a primi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectele de acte normative supuse dezbaterii publice.

Dacă o asociație legal constituită solicită în scris organizarea unei întâlniri în care să se discute despre proiectul supus dezbaterii, autoritatea publică în cauză este obligată să o organizeze. Aceleași obligații sunt valabile și pentru autoritățile centrale, și pentru cele locale. În cazul în care cunoașteți cazuri de autorități care încalcă Legea 52 și obligațiile de transparență decizională, vă rugăm să ne contactați și împreună vom încerca să determinăm respectiva instituție să fie mai transparentă cu cetățenii.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *