Săptămânal căutăm, analizăm și rezumăm pentru voi cele mai interesante proiecte de acte normative lansate pe circuitul guvernamental și parlamentar.
1. Proiect de hotărâre de Guvern pentru stabilirea unor criterii de prioritizare a proiectelor de investiții finanțate de Compania Națională de Investiții în anul 2025 în cadrul Programului naţional de construcţii de interes public sau social (sugestii până pe 20 ianuarie, la Ministerul Dezvoltării)
Creditele bugetare repartizate pentru fiecare categorie de investiții se vor repartiza în funcție de gradul de implementare al proiectelor de investiții, după cum urmează: 50% pentru proiectele de investiții cu stadiul fizic de implementare de peste 80%, 30% pentru proiectele de investiții cu stadiul fizic de implementare de cuprins între 40% și 80%, 20% pentru proiectele de investiții cu stadiul fizic de implementare cuprins între 0% și 40%.
2. Proiect de hotărâre a Guvernului pentru stabilirea unui mecanism național de luare a deciziei de reintroducere a controalelor la frontiere, în contextul intrării complete în spațiul Schengen (sugestii până pe 19 ianuarie, la MAI)
Reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne sau, după caz, prelungirea acestora se stabilește prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităților naționale cu competențe în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale și sănătății publice, numai atunci când o astfel de măsură este strict necesară și proporțională pentru a răspunde unei amenințări grave la adresa ordinii publice sau a securității interne. DGMO și DSU vor fi responsabile de elaborarea acestor proiecte de reinstituire a controalelor la frontiere.
3. Proiect de hotărâre a Guvernului pentru organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor (sugestii până pe 19 ianuarie, la Cancelaria Prim-Ministrului)
Agenția va fi responsabilă cu elaborarea, coordonarea și monitorizarea Strategiei Naționale Antidrog, realizarea studiilor, colectarea datelor și colaborarea internațională. Proiectul revede crearea unui Comitet interministerial antidrog și a unui Consiliu științific pentru sprijin în elaborarea politicilor și coordonarea eforturilor interinstituționale.
4. Proiect de ordin al Ministerului Sănătății pentru modificarea prețurilor maximale a mai multor medicamente (data încheierii consultării 17 ianuarie, la Ministerul Sănătății)
Urmează să fie majorate prețurile maximale pentru 37 de medicamente printre care se numără unele comune folosite în afecțiuni cardiace sau oncologice.
Conform Legii 52/2003 a transparenței decizionale, toate actele normative trebuie aduse la cunoștința publicului înainte cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare de către autoritățile publice. Totodată, autoritățile sunt obligate să stabilească o perioadă de cel puțin 10 zile calendaristice pentru a primi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectele de acte normative supuse dezbaterii publice.
Dacă o asociație legal constituită solicită în scris organizarea unei întâlniri în care să se discute despre proiectul supus dezbaterii, autoritatea publică în cauză este obligată să o organizeze. Aceleași obligații sunt valabile și pentru autoritățile centrale, și pentru cele locale. În cazul în care cunoașteți cazuri de autorități care încalcă Legea 52 și obligațiile de transparență decizională, vă rugăm să ne contactați și împreună vom încerca să determinăm respectiva instituție să fie mai transparentă cu cetățenii.
Daca tot e “austeritate”, hai sa mai cream o Agentie! Agentia aia, “Antidrog”, deja existenta, CE face? >:
La fel si cu Agentia aia noua, care sa urmareasca “eficacitatea” aplicarii “austeritatii”! >:
Cand ii vad pe astia ce jegosi sunt, mai-mai ca-mi vine si mie sa votez cu Gica Mesia :P
OFERTA PENTRU CONSULTARI PUBLICE
https://www.puterea.ro/balastiera-lui-badalau-de-la-romsilva-in-vizorul-parchetului-european/