Cristian Ghingheș

Consiliul Național al Elevilor contrazice ANOSR și îi solicită președintelui să promulge modificările Legii educației

Ieri, plenul Senatului României a adoptat proiectul de lege 159/2019, o lege care aduce două mari modificări pentru sistemul de învățământ preuniversitar, anume oferirea gratuității pentru transportul local în comun, precum și pentru transportul județean și interjudețean, feroviar și naval pentru elevi, precum și reducerea numărului maxim de elevi dintr-o clasă la 22 în învățământul primar, 26 pentru gimnaziu și liceu, 17 la grădiniță.

Consiliul Național al Elevilor îi solicită Președintelui României promulgarea acestui proiect de lege. Reprezentanții elevilor susțin că modificările sunt absolut necesare pentru a garanta buna funcționare a educației, modificările fiind centrate pe nevoile și interesele elevilor.

Mai devreme, ANOSR a reacționat la schimbările legislative de ieri, cerându-i președintelui Klaus Iohannis să întoarcă în Parlament modificările aprobate ieri la Legea educației pentru prevederile care elimină limitarea numărului de mandate pe care rectorii le pot avea în fruntea universităților.

Raportându-ne la contextul socio-politic, cerem politicienilor să renunțe la a mai pune beneficiarii direcți ai educației în plan secundar. Întoarsă într-un Parlament care este foarte posibil să fie dizolvat, în logica alegerilor anticipate, adoptarea acestui proiect de lege ar fi tergiversată fără vreo siguranță că modificările vor fi vreodată implementate.

Totodată, trebuie remarcat faptul că inițiativa parlamentarilor PSD și UDMR pentru a rezolva problema transportului pentru elevi nu va rezolva problema elevilor navetiști, problemă pe care Consiliul Național al Elevilor a semnalat-o ca fiind urgentă. Este fără sens să discutăm despre servicii de transport gratuit pentru elevi atâta timp cât proiectul privind aprobarea Ordonanței de urgență 51/2019 este blocat în Parlament chiar de către partidul care acum adoptă o tentativă de rezolvare a problemei. Dacă se dorește o reală soluționare a problematicii transportului pentru elevi, solicităm inițiatorilor Legii 159/2019 să își canalizeze eforturile pentru respingerea OUG 51/2019, pentru ca transportul elevilor să redevină serviciul public. În caz contrar, reprezentanții elevilor vor fi îndreptățiți să considere această lege un simplu exercițiu electoral și nu un demers aplicabil, în urma căruia elevii din România să beneficieze de transport gratuit.

Consiliul Național al Elevilor salută inițiativa de a reduce numărul maxim de elevi dintr-o clasă, întrucât acest aspect se înscrie în agenda noastră, în cadrul măsurilor prin care dorim ca sistemul de învățământ preuniversitar să fie cu adevărat centrat pe elev, așa cum este stipulat și în principiile enunțate prin Legea educației naționale. Suntem de părere că aplicarea acestei măsuri, alături de o formare calitativă, atât inițială, cât și continuă a cadrelor didactice poate duce la creșterea calității în educație.

Solicităm Președintelui României promulgarea proiectului de lege 159/2019 și cerem tuturor politicienilor din România să nu considere elevii o masă de manevră în jocul politic. Proiectul aduce în prim plan două măsuri absolut necesare pentru accesibilizarea și creșterea calității în educație, anume oferirea gratuității pentru elevi pe toate mijloacele de transport – o măsură care sună foarte bine, dar nu are aplicabilitate dacă OUG 51/2019 nu va fi respinsă de Parlament, respectiv reducerea numărului de elev într-o clasă. Scena politică trece elevii într-un plan secundar, iar noi nu vom tolera această acțiune. Îi cerem domnului Președinte promulgarea acestei legi, însă avem un mesaj ferm și pentru parlamentarii care acum se vor lăuda că au rezolvat problema transportului elevilor. Nu ați rezolvat nimic dacă nu veți lupta, cot la cot cu noi, pentru respingerea OUG 51/2019!, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Consiliul Național al Elevilor contrazice ANOSR și îi solicită președintelui să promulge modificările Legii educației

 1. Florin I.

  fetita asta de la Timisoara pe care o tot promovezi tu (hmmm.. oare de ce?) ii face cu ocazia asta un serviciu (poate fara sa isi dea seama) rectorului ei de la UVT din Timisoara, baiatul cu ochii albastri Pirtea de la PNL, transmitandu i un mesaj si presedintelui Iohannis…

  Reply
  • Cristian Ghingheș Post author

   Nu pe ea o promovez, ci pozițiile pe care le are ca președinte al CNE, foarte relevante pentru problemele cu care se confruntă elevii.
   Cât despre Pirtea și alte povești, cred că ar trebui să veniți cu dovezi referitoare la legătura dintre Antonia Pup și rectorul de la UVT. Departe de mine să servesc astfel de interese.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *