Natanael Iriciuc

UPDATE. Consiliul Național al Elevilor își alege conducerea cu ușile închise și pe banii Ministerului Educației

Mai jos puteți citi dreptul la replică trimis redacției de Consiliul Național al Elevilor și publicat integral.

Cu ușile închise și pe banii Ministerului Educației, pe care ar trebui să îl conteste pentru lipsa de acțiuni în beneficiul elevilor, Consiliul Național al Elevilor își alege în aceste zile noua conducere. Doar anumiți elevi reprezentanți din țară, majoritatea provenind de la colegii naționale, au acces la această întrunire organizată pe bani publici. Eu, un simplu elev din Lugoj, care a mers în Consiliul Local pentru a își apăra dreptul la bursă, atunci când Consiliul Elevilor nu a făcut-o, nu am acces nici măcar la discursurile transmise live ale celor care mă vor reprezenta pentru următorul în an în fața Guvernului, a Parlamentului etc. Lipsa de incluziune a acestei structuri naționale de reprezentare ar trebui să ne preocupe pe toți, mai ales ținând cont de faptul că, în ultima vreme, Consiliul Național al Elevilor s-a preocupat mai degrabă de vendetele personale cu conducerea asociațiilor de elevi, în loc să rezolve problema elevilor navetiști sau a primarilor care nu investesc în modernizarea școlilor, fiind mai degrabă preocupați de campaniile interne de partid.

Dacă este un lucru care mă doare, este să văd cum niște oameni total incapabili și paraleli cu ceea ce înseamnă adevărata reprezentare ajung la conducerea CNE-ului. Sunt implicat în Consiliul Elevilor din clasa a 9-a, iar în acești 2 ani am ajuns în Consiliul Județean al Elevilor, unde am descoperit care este de fapt reprezentarea promovată de Consiliul Național al Elevilor (CNE)!

Am cunoscut mai multe conduceri și am simțit trecerea de la un mandat la altul! Am simțit pe propria piele diferențele dintre un președinte CNE care știe ce înseamnă reprezentare care a știut să îi unească și pe ceilalți în jurul său (cu câteva excepții) și un președinte depășit de situație și fără un mic interes față de elevi, care a avut grija să se înconjoare de alți așa ziși „elevi reprezentanți”, care au făcut de râs tot ceea ce înseamnă Consiliul Elevilor prin gesturi și comportamente copilărești, alergând doar după faimă și putere! Am trăit experiența unui președinte care a știut să facă reprezentare pe bune și să fie un exemplu pentru toți elevii reprezentați din România și un președinte care a transformat CNE într-un partid care vrea singur să arate cât de tare este, să renunțe la orice parteneriat PENTRU ELEVI cu ONG-uri care au făcut o schimbare în sistemul de învățământ, într-un partid în care spui ceva când ți se să voie și dacă ai curajul tu, ca și Consiliul Județean al Elevilor (CJE) sau președinte de CJE să îți exprimi susținerea față de un ONG considerat concurent sau chiar dușman de capul CNE-ului (președintele) îți va fi interzis să mai ai legături cu acel ONG.

Le-am trăit pe toate astea! M-au durut! Pentru că în timp ce aceștia se jucau de-a reprezentarea, probleme sutelor de mii de elevi rămâneau nerezolvate! Atunci am simțit că cei care fac cu adevărat ceva pentru elevii pe care îi reprezintă sunt batjocoriți și înjosiți.

Din păcate, viitorul CNE nu arată bine, de aceea aș vrea ca toți elevii din România care își doresc/își doreau să se implice în Consiliul Elevilor (CE), dar sunt dezamăgiți de realitatea din spatele cortinei, să înțeleagă că ei sunt singurii care mai pot schimba ceva în această structură. Însă, trebuie să decideți: alegeți să vă asumați că veți face reprezentare pe bune, o reprezentare bazată pe principii și curaj sau de dragul funcțiilor veți trage de timp și vă veți putea doar lăuda ca ați fost implicați în Consiliul Elevilor!

Cu dedicație pentru cei care se consideră mari apărători ai elevilor și pentru președinții de CJE-uri care s-au considerat jigniți când am susținut că în Timiș se mișcă lucrurile, îi rog să își răspundă la următoarele întrebări:

1. Câte primării ați convins să aloce burse elevilor?

2. Care este bugetul alocat în plus pentru educație în județele pe care le reprezentați ca urmare a implicării voastre?

Încep eu: de la 5 primării care alocau burse elevilor în 2020 la 67 și un plus de 7,7 milioane de euro alocați educației în 2021 la nivelul județului Timiș.

 

Dreptul la replică al Consiliului Național al Elevilor a fost transmis către redacția România Curată pe 26.07.2021.Îl redăm aici în format integral.

Consiliul Național al Elevilor este unica structură de reprezentare a elevilor din România recunoscută la nivel național și european. În cei 15 ani de la înființarea CNE, transparența, comunicarea deschisă și caracterul accesibil al candidaturilor în cadrul structurii noastre ne-au definit activitatea. Conform regulamentelor interne ale Consiliului Național al Elevilor, orice elev poate alege și poate fi ales pentru o funcție în cadrul Consiliului Elevilor, conform metodologiei de organizare și desfășurare a alegerilor. Mai mult, organizarea alegerilor este publică, fiind permisă participarea oricărui elev/a altor persoane, care nu sunt elevi și nici nu fac parte din Consiliul Elevilor. Așadar, valoarea fundamentală care stă la baza atât a procesului de candidatură din cadrul CNE, cât și a întregii activități a unicei structuri de reprezentare a elevilor din România este transparența și posibilitatea de participare a tuturor elevilor, indiferent de etnie, sex, rasă, orientare sexuală etc.

Acuzațiile lansate în cadrul articolului „Consiliul Național al Elevilor își alege conducerea cu ușile închise și pe banii Ministerului Educației” sunt nefondate, neargumentate și prezentate în mod subiectiv, pentru a prejudicia imaginea structurii noastre. Cel care și-a exprimat opinia în cadrul articolului face parte din Consiliul Elevilor, organizație cu ajutorul căreia a reușit să obțină, alături de alți elevi reprezentanți, reușitele amintite în articol pentru elevii din județul Timiș. Astfel, ne bucurăm de faptul că structurile Consiliului Elevilor continuă să fie actori relevanți la nivel local, având realizări precum cea amintită de către dl. Iriciuc.

Anul acesta, Consiliul Național al Elevilor a avut o serie de realizări importante pentru elevii din România, precum aprobarea cuantumului minim pentru bursele elevilor și includerea sumelor de bani necesare în legea bugetului de stat sau reglementarea feedbackului semestrial elev-profesor, cu scopul de a naște dialoguri reale și oneste în sala de clasă, în interesul educației. Astfel, Consiliul Național al Elevilor, unica structură de reprezentare a elevilor din România, rămâne deschis la critici și observații de orice natură, menite să îmbunătățească activitatea elevilor reprezentanți și să sporească, din punct de vedere calitativ, actul de reprezentare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *