Adrian PopescuAndrei AstefaneseiCatiusa Ivanov

Consilierul lui Oprescu, prins cu 25.000 de euro mită pentru intervenții la primarul Capitalei. Firma Kaufland, prinsă în afacere, semnătura lui Oprescu apare pe documente

Solomon Wigler, consilierul primarului Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii DNA, după ce miercuri seară a fost prins în flagrant în timp ce primea 25.000 de euro. El a fost pus sub acuzare pentru cinci infracţiuni de trafic de influenţă şi va fi dus în instanţă cu propunere de arestare preventivă.

Surse judiciare susţin că intervenţiile urmau să fie făcute chiar la Sorin Oprescu sau la consilieri locali. Primele informații despre reținerea lui Wigler Solomon arată că acesta ar fi cerut în total 230.000 de euro, promiţând că va interveni pentru eliberarea unor autorizaţii de construcţie şi a unor PUZ-uri necesare construirii unor supermarket-uri. Este vorba despre lanțul de supermerketuri Kaufland. Faptele ar fi fost comise în mai-iunie 2012, dar și în luna mai 2015.

În perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, în calitate de consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, a cerut suma totală de 230.000 euro. El a primit, în mai multe tranşe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunţător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului General al Municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, lăsând să se creadă că are influenţă asupra acestora, în vederea iniţierii şi votării unor proiecte de hotărâri, conform procurorilor DNA.

„Aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria Municipiului Bucureşti”, arată procurorii.

Iată aici documentul care face referire directă la Kaufland și donația despre care vorbesc procurorii.

Wigler Solmon a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranşe, respectiv înainte şi după votarea hotărârilor respective.

„În acelaşi scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului Bucureşti, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunţător că, în şedinţa Consiliului general al municipiului Bucureşti din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donaţiei aferentă unuia dintre proiecte, cât şi PUZ – ul pentru unul dintre supermarket-uri”, detaliaza DNA.

În acest context, consilierul lui Oprescu a convenit cu omul de afaceri ca, în 3 iunie, să-i dea 25.000 euro, urmând ca diferenţa până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 8-12 iunie.

„Anterior, în acelaşi scop, inculpatul primise, printr-un intermediar,  suma de 4.000 euro de la acelaşi om de afaceri. Într-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, inculpatul Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului Bucureşti, pe lângă care a lăsat să creadă că are influenţă, în vederea eliberării unei autorizaţii de construire necesare unei soluţii de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri”, potrivit procurorilor DNA. Omul de afaceri  i-a remis lui SOLOMON WIGLER suma de 50.000 Euro în biroul acestuia situat la etajul 14 din clădirea primăriei generale iar după ce a fost aprobat PUZ – ul, la două trei zile, i-a remis şi diferenţa de 50.000 euro“, susțin surse apropiate anchetei.

Șpagă prin intermediul firmei EUROTRADING CONSTRUCT 98 SRL

„În ceea ce privește pretinderea sumei de 25.000 euro pentru ca numitul WIGLER SOLOMON să intervină pe lângă numitul Oprescu Sorin primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență în vederea eliberării autorizației de construire nr.348/25.10.2013, a rezultat că În vederea obținerii autorizației de construcții necesare unei soluții de trafic(sens giratoriu) pentru supermarchet  situate la intersecția a două bulevarde  omului de afaceri i s-a pretins în primă fază de către WIGLER SOLOMON, o sumă de bani neprecizată ce urma a fi remisă în mod camuflat, sub forma contravalorii unui contract de execuție  a lucrării pentru realizarea soluției de trafic. În acest sens numitul WIGLER SOLOMON a indicat SC EUROTRADING CONSTRUCT 98 S.R.L. drept societate prin intermediul căreia urma a fi remisă suma de bani, punându-l în legătură la data de 11.12.2012 pe omul de afaceri cu un angajat al acestei societăți, un inginer Astfel a fost încheiat cu SC  EUROTRADING CONSTRUCT 98 S.R.L. contractul de execuție lucrări în valoare de 350.000 euro, contract ce avea drept obiect inclusiv obținerea autorizației de construire fiind achitată acestei societăți 30% din valoarea contractului“, mai spun sursele.

Oprescu a semnat!

Solomon Wigler a spus omului de afaceri că nu se poate obține în mod legal o autorizație, dar că va interveni pe lângă  primarul Sorin Oprescu pentru obținerea unei autorizații speciale. În acest sens, Wigler a mai cerut încă o dată suma de 25.000 Euro.

„La data de 25.10.2013 a fost eliberată de către Primăria Municipiului București autorizația de construire numărul 348, ce poartă semnătura primarului SORIN OPRESCU“, arată procurorii.

Avere de consilier: Terenuri, conturi, mașini, bijuterii și artă

Solomon Wigler are o avere impresionantă, aşa cum apare în declaraţiile lui de avere şi interese: un teren intravilan de 65.000 mp, o casă şi două apartamente, două autoturisme (WW Tiguan şi BMW X1), ceasuri şi bijuterii de 600.000 euro, obiecte de cult şi artă-500.000 euro, sculpturi şi decorative-800.000 euro.

El a mai trecut în declaraţia de avere patru conturi bancare cu 200.000 euro şi 319.000 lei în total.

Nu se ştie cum a reuşit Solomon Wigler să strângă această avere, în condiţiile în care la capitolul venituri a menţionat doar salariul de consilier în valoare de 29.000 lei anual.

Nicuşor Dan: Era cunoscut în mod neoficial că există reţele de influenţe pentru aprobarea PUZ-urilor şi că Wigler era interfaţa

Arestarea preventivă a lui Solomon Wigler, consilier personal al primarului Sorin Oprescu, confirmă că dezvoltarea urbană a Bucureştiului din ultimii 10 ani a fost una speculativă, prin sute de derogări de la legea oraşului, Planul Urbanistic General, în beneficiul unor investitori privaţi şi în detrimentul interesului public, susţine Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Asociaţia Salvaţi Bucureştiul salută acţiunea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Serviciului Român de Informaţii şi speră ca „prima arestare preventivă pentru trafic de influenţă în domeniul urbanismului va duce la reducerea dezvoltării urbane necontrolate a oraşelor din România”.

„Arestarea confirmă că dezvoltarea urbană a Bucureştiului din ultimii 10 ani a fost una speculativă, prin sute de derogări de la legea oraşului, Planul Urbanistic General, în beneficiul unor investitori privaţi şi în detrimentul interesului public. Sufocarea traficului, supraîncărcarea reţelelor, scăderea confortului locuirii sunt consecinţa acestei dezvoltări urbane haotice. Era cunoscut în mod neoficial că există reţele de influenţe pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale şi că Solomon Wigler era interfaţa din Primăria Generală pentru aceste reţele de influenţă. Conform comunicatului DNA, Planul Urbanistic Zonal pentru care s­a plătit mită a fost aprobat, deci consilierul Solomon Wigler şi­a exercitat deja influenţa atât faţă de primarul general şi arhitectul­şef, care au semnat expunerea de motive, respectiv raportul de specialitate, cât şi faţă de consilierii generali care au votat Planul Urbanistic Zonal. Este deci doar o chestiune de timp până când şi aceste persoane vor fi anchetate”, se arată într-un comunicat emis de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. (Catiușa Ivanov)

În plus, Nicuşor Dan susţine că arestarea confirmă că arhitectul­şef al capitalei, Gheorghe Pătraşcu, „este o marionetă, deciziile de dezvoltare urbană pe care ar trebui să le coordoneze fiind luate peste capul lui”.

În 2014 şi Mădălin Dumitru, directorul Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei, a fost arestat preventiv pentru că ar fi solicitat mită de la firmele care executau lucrări publice pentru municipalitate.

Rămâi pe România Curată! Te vom ține la curent cu acest caz și implicațiile sale la nivelul conducerii Primăriei Capitalei!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Consilierul lui Oprescu, prins cu 25.000 de euro mită pentru intervenții la primarul Capitalei. Firma Kaufland, prinsă în afacere, semnătura lui Oprescu apare pe documente

  1. Nicolae Dorobantu

    La cat de putin a luat spaga face de ras tagma functionarilor cu rang din primarii, mai ales din prima primarie a tarii, Bucuresti.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *