Cristian Ghingheș

Ultima suflare: companiile energetice pe cărbune care îmbolnăvesc Europa. Care sunt cele patru din România?

La începutul săptămânii, Climate Action Network Europe a publicat, cu sprijinul tehnic și susținerea Europe Beyond Coal, Sandbag, Greenpeace și European Environmental Bureau, un raport care scoate în evidență costurile ascunse provocate de companiile producătoare de energie din cărbune de pe teritoriul Europei.

Top 10. Companiile pe cărbune din Germania domină lista, deoarece numai în această țară se află 36% din producția de energie electrică pe bază de cărbune în UE. În timp ce patru dintre cele 10 companii cele mai poluante au principalele termocentrale pe cărbune în Germania (RWE, EPH, Uniper și Steag), RWE este cea mai dăunătoare companie pentru sănătatea oamenilor. Trei companii provin din Polonia (PGE, ENEA și ZE PAK) și câte una din Spania (Endesa), Cehia (ČEZ) și Bulgaria (Holding Energy din Bulgaria). Cu cele 91 de termocentrale pe cărbune, pe care le operează aceste zece companii, sunt responsabile de 7.600 de decese premature, 3.320 de cazuri noi de bronșită cronică, peste 137.000 de zile cu simptome astmatice la copii, și până la 22 de miliarde de euro în costuri.

Printre primele 30 de companii energetice pe cărbuni poluatoare din Europa, 4 sunt din România:

  • Complexul Energetic Oltenia (locul 16);
  • Complexul Energetic Hunedoara (locul 17);
  • CET Govora (locul 22);
  • CET Oradea (locul 28) – între timp, a renunțat la producția pe cărbune și a trecut pe gaz.

Pulberile fine PM 2.5 reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Acestea trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Cele patru companii menționate anterior sunt deținute de statul român (fie la nivel central, fie la nivel local), iar dacă ar fi combinate, ar fi a cincea companie cea mai toxică din UE.

Costurile semnificative de sănătate sunt similare cu veniturile pe care aceste companii le obțin din vânzarea energiei electrice pe bază de cărbune – sau cu mult peste ele. De exemplu, costurile de sănătate cauzate de CE Hunedoara se ridică la aproximativ 386 EUR/MWh, în comparație cu un preț mediu al energiei electrice cuprins între 40-60 EUR/MWh în Romania. În total, pentru fiecare MWh produs, aceste 4 companii energetice românești generează un cost de sănătate echivalent cu 1.419 euro.

Conform Greenpeace, metodologia privind impactul asupra sănătății utilizată în raport este ghidată de recomandările proiectului Organizației Mondiale a Sănătății, “Riscurile de sănătate ale poluării aerului în Europa” (HRAPIE) proiect privind evaluarea impactului poluării aerului asupra sănătății. Aceasta include modelarea atmosferică cu modelul European Monitoring and Evaluation Programme Meteorological Synthesizing Centre – West (EMEP MSC-W) care este, de asemenea, utilizat de Agenția Europeană de Mediu pentru evaluările Comisiei Europene privind efectele asupra sănătății generate de poluarea aerului în Europa.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Ultima suflare: companiile energetice pe cărbune care îmbolnăvesc Europa. Care sunt cele patru din România?

  1. marius

    energia “verde” eoliana s-a dovedit a fi una din cele mai mari hotii direct din buzunarul consumatorilor in Romania. In general curentul electrica alaturi de combustibil, apa si gaze reprezinta cele mai cumplite tilharii in Romania la mare concurenta jaful facut de mafia ifnist bancara si cartelul hypermarketurilor.

    mai intii va asigurati ca nu mai sintem jefuiti la singe prin facturile la utilitati si abia apoi sa va puneti problema poluarii!!!
    cea mai mare poluare in Romania este JAFUL facut de corporatii.

    Reply
  2. DUM.

    Cărbune, nu, nucleară, nu. Poftiți la petrol și alternative! (Dacă aveți bani. Dacă nu, …). Acele energii care aduc bani unde trebuie sunt bune.
    Chiar dacă nu produc același tip de poluare, pe unde-ar veni pe listă firme ca Volkswagen? Sau care este poluarea datorată arderii cărbunelui în Tg. Jiu, de exemplu, exprimată în echivalent-țigări / individ? Cei 1.419 euro/MWh chiar se cheltuie pe sănătate în România? (Mai trebuie să trăiască și gândacii din spitale și popii, nu?) Și de ce “ultima suflare”? Au pornit deja spre noi vapoarele din Boston cu cel mai scump petrol produs vreodată – cel de șist? Sau trebuie să ne umplem câmpurile cu eoliene care produc energie atâta timp cât bate vântul, ori cu panouri solare care produc tot atâta energie câtă s-a investit în fabricarea lor (e-adevărat că produc și bani pentru șmecheri)?
    Mai multe întrebări decât clarificări …
    Lăudabil efortul de a ne responsabiliza, ca cetățeni energofagi! Numai că puterea (de decizie) nu e la noi. La noi e numai votul. Două lucruri complet diferite în democrația modernă.

    Reply
  3. Dumitru

    Articol de vreun “ecologist” care vrea sa-si justifice existenta in Romania. De ce nu spuneti adevarul complet – nici o companie romaneasca nu intra in top 10 (conform raportului). De departe cea mai murdara tara din Europa este Germania. Romania este dezindustrializata – mai raman cateva puncte de consum (care nu sunt inchise pentru ca nu sunt bani) dar global Romania ar trebuie nu sa-si puna cenusa in cap, ci sa ii arate cu degetul pe altii, cand vine vorba de consum de carbune. A propos – tot Germania se opune interzicerii glifozatului, de cand Bayer (producator traditional de otravuri) a cumparat Monsanto.

    Reply
  4. ionas

    Carbunele din Romania , huila din Valea Jiului si lignitul din Oltenia sunt de foarte proasta calitate/ putere calorica mica si extrem de scumpe ( exces de subventii in minerit) in raport cu petrolul sau gazul metan.

    Reply
  5. emil

    Constanta consumului de energie il asigura centralele pe carbune iar hidrocentralele, eolianele si nucleara asigura varfurile.

    Reply
  6. emil

    Constanta consumului de energie il asigura CET-urile pe carbune iar hidrocentralele, eolianele, si nucleara compenseaza varfurile.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *