Ionuț Dorobanțu

Compania OMV Petrom, judecată pentru moartea unui copil lângă o sondă din Prahova

Compania petrolieră OMV Petrom a fost trimisă în judecată de procurorii de la Parchetul General pentru ucidere din culpă. În februarie 2014, un băieţel de 9 ani a murit după ce a inhalat gaze de la o sondă situată lângă localitatea Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova. Sonda nu avea un gard de protecţie.

Procurorii cer tragerea companiei la răspundere prin reprezentanţii ei legali: directorul general Mariana Gheorghe, directorul diviziei care gestionează activitatea de gaze şi electricitate, Lăcrămioara Diaconu-Pintea, directorul care coordonează activitatea de explorare şi producţie, Gabriel Selischi, directorul care supervizează activitatea de rafinare, Anthony Neil Morgan şi directorul financiar Andreas Matje.

Părinţii băieţelului Marian Furcelea, Cristian şi Elena Furcelea s-au constituit părţi civile în dosar şi solicită daune de 1 milion de euro.

Cum s-a întamplat tragedia. Cadavrul copilului a fost găsit la mai puțin de 20 de cm de capătul liber al unei conducte de la o sondă de extracţie OMV Petrom. Sonda se afla la aproape 100 metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani. Din anchetă a rezultat că băieţelul s-a intoxicat cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă de la conducta lăsată cu ventilul deschis.

Potrivit declaraţiei mamei copilului, pe 27 februarie 2014, băiatul a venit de la şcoală şi s-a dus la casa unui vecin unde mama lui avea grijă de o bătrână. În jurul orei 13, mama i-a dat băiatului o sacoşă cu încălţăminte să o ducă acasă. După o oră, femeia şi-a sunat soţul. Omul i-a spus că micuţul Marian nu a ajuns acasă. L-au căutat toată ziua şi spre seară au sesizat poliţia.

Procurorii au stabilit că, după plecarea spre casă, băiatul i-a cerut unui vecin o sfoară pentru a lega sacoşa. Potrivit martorului, între domiciliul lui şi cel al copilului, se află sonda 536 Ariceştii Rahtivani. „Cu privire la aceleaşi împrejurări, martora Tănase Elena, vecină cu familia Furcelea, a declarat că în ziua respectivă l-a văzut pe Furcelea Marian, în jurul orelor 11:30-12:00, lângă sonda nr.536 Ariceştii Rahtivani, stând în şezut pe sol, minorul fiind preocupat să facă un lucru pe care martora nu l-a putut observa”, arată procurorii în rechizitoriu.

Vina companiei. Procurorii au stabilit că locul nu era împrejmuit şi semnalizat corespunzător.

„Lipsa gardului de protecţie din jurul beciului sondei a permis deschiderea ventilului de la derivaţia din coloana de exploatare a sondei nr. 536 Ariceştii Rahtivani, de către o persoană neidentificată până în prezent, ceea ce a dus la eliminarea în atmosferă a gazelor de sondă. Dacă ar fi existat, gardul ar fi împrejmuit şi derivaţia din coloana de exploatare a sondei, împiedicând în acest fel accesul persoanelor la capătul derivaţiei. Aşa ar fi fost împiedicat accesul minorului Furcelea Marian la capătul derivaţiei, astfel încât acesta nu ar mai fi putut să inhaleze gazele de sondă, eliminate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei, care i-au provocat decesul”, arată procurorii în rechizitoriu.

Potrivit anchetatorilor, compania nu a respectat normele şi măsurile legale privind instalarea unor bariere de protecţie în cazul unor amplasamente nesupravegheate aflate lângă o aşezare umană. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Ploieşti.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Compania OMV Petrom, judecată pentru moartea unui copil lângă o sondă din Prahova

 1. alex

  e momentul sa ne aducem aminte de gruparea mafiota numita „JANDARMARIE”, organizatie de batausi inchiriata cu ora in scopuri de represiune politica si corporatista:
  „Cristian Furcelea, tatăl copilului ucis, care joi a fost bătut şi intimidat, pentru a renunţa la intenţia de a da în judecată OMV-ul şi pentru a nu mai vorbi cu presă despre moartea fiului său”
  http://farafracturare.ro/copilul-ucis-din-neglijenta-omv-petrom-tatal-batut-de-mercenari-video/#more-2300

  http://epochtimes-romania.com/news/miting-de-solidaritate-cu-familia-lui-marian-furcelea-baietelul-mort-langa-o-sonda-omv-petrom–214541

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *