Adrian PopescuAndrei Astefanesei

Coincidențe incredibile sau amenințări mafiote pentru a face jocul celor de la RMGC? Ce se întâmplă la Institutul Geologic al României

Surse din cadrul Institutului Geologic al României (IGR) au semnalat României Curate mai multe incidente grave în care au fost implicați membri ai acestuia. Aceste incidente vin în contextul în care directorul științific al IGR, Mircea Țicleanu (una dintre vocile publice critice la adresa fracking-ului), a fost schimbat peste noapte, înainte de Paști. În toamna lui 2013, directorul general Ștefan Marincea a fost destituit după ce a acuzat în mod oficial faptul că studii geologice privind proiectul RMGC de la Roșia Montana ar fi fost falsificate. Într-o scrisoare adresată Alinei Mungiu-Pippidi și României Curate de către un grup de cercetători de la IGR (scrisoarea poate fi citită aici) se sugerează că schimbările din ultima perioadă ar avea ca obiectiv numirea unor persoane ”complezente”, care să furnizeze documentele necesare proiectului minier pentru a obține avizul de mediu.

Urmărire cu mașini în Bulgaria

Unul dintre incidentele semnalate de sursele României Curate, conform căruia fostul director științific Mircea Țicleanu ar fi fost urmărit în vacanța de 1 Mai de două mașini în Bulgaria și forțat să intre în coliziune cu un parapet, a fost confirmat chiar de acesta. „Este adevărat, m-au urmărit în Bulgaria două mașini. Una avea numere de România, iar una de Bulgaria. În mașina cu numere românești se aflau un bărbat și o femeie, amândoi cu ochelari de soare, nu am putut să îmi dau seama cine sunt. Mercedesul cu numere de Bulgaria avea geamuri fumurii, nu se vedea nimic în interior. M-au urmărit, aproape se lipeau de mine, accelerau, puneau frână, au făcut mai multe manevre până am intrat cu mașina într-un parapet. Chiar azi dimineață am depus plângere la Poliție. Sunt convins că m-au depistat în Bulgaria prin telefonul pe care îl folosesc“, a declarat pentru România Curată, Mircea Țicleanu.

Gloanțe de cauciuc în parbriz

Coincidență sau nu, fizicianul Veronica Alexe, care lucrează tot la IGR, s-a trezit cu un geam al mașinii ciuruit cu gloanțe de cauciuc. „Pe 8 februarie, am găsit geamul spart cu gloanțe. Am făcut plângere la Poliție. M-au întrebat dacă bănuiesc pe cineva, dar le-am spus că nu bănuiesc pe nimeni. Sigur că m-am dus cu gândul și la unii colegi, dar nu aș putea spune că bănuiesc pe cineva anume. Însă în zonă a mai fost o mașină în aceeași situație la o distanță de câteva sute de metri“, a detaliat fizicianul Veronica Alexe.

Presiuni până la leșin

Conform unor surse de la Institutul Geologic, luna trecută s-a petrecut un incident șocant pentru o astfel de instituție. O angajată de la Marketing, Ramona Bălășcuță, a fost abordată de noua conducere și i s-a propus promovarea ca șefă la Departamentul de Achiziții. Femeia a refuzat, motivând că nu are competențe și că nu se pricepe la achiziții. Conducerea a trecut însă la amenințări și presiuni asupra ei pentru a accepta promovarea, în caz contrar urmând să fie mutată la un alt departament unde va avea un salariu mult mai mic. Din cauza presiunilor, spun sursele din interiorul instituției, Ramona Bălășcuță a făcut un puseu de tensiune, și-a pierdut cunoștința și a fost necesară intervenția medicilor de la Ambulanță. Contactată de România Curată, Ramona Bălășcuță a refuzat să comenteze incidentul.

Accident în trafic

Sefa serviciului contabilitate Mihaela Moisescu, și-a dat demisia în urma presiunilor noii conduceri, iar în loc a fost adusă o firmă de contabilitate. Și Angela Anason, asistent de cercetare la IGR, a avut un incident în trafic. Mașina sa a fost lovită în plin de o altă mașină.

***

Deși par simple accidente sau incidente, toate au un numitor comun: victime au fost angajați ai IGR, instituție de care depinde proiectul Roșia Montană. Surse din interiorul instituției susțin că toate aceste incidente ar avea legătură cu acest proiect controversat și spun că cei care se opun sunt îndepărtați. „Datorită faptului că șefa consiliului știintific Viorica Milu nu a fost de acord să semneze pentru avizul geologic pentru Roșia Montană s-a convocat un consiliu de urgență și s-a cerut schimbarea ei imediat. Dacă obțin avizul geologic favorabil, statul român ar putea pierde procesul cu Roșia Montană Gold Corporation“, mai spun cei din interior, dorind să-și păstreze anonimatul.

***

Precedentul de la Comisia Națională de Arheologie (CNA)

Situația de la IGR este asemănătoare, în multe privințe, cu ceea ce s-a întâmplat la începutul anilor 2000, în cazul Comisiei Naționale de Arheologie (CNA). Pe parcursul a doi ani (din 2001 până în 2003), din CNA au fost înlăturați membrii critici la adresa proiectului minier de la Roșia Montană. În prima fază, Horia Ciugudean, director atunci al Muzeului Unirii din Alba Iulia, și Ioana Bogdan Cătăniciu, cercetător la Institutul de Arheologie și Istoria Artelor din Cluj, au fost înlăturați din Comisie, iar Ioan Piso, directorul Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei, a fost scos din biroul Comisiei. Doi ani mai târziu, sub pretextul restructurării, au fost înlăturați Mihai Irimia (Constanța), Nicolae Conovici (București), Gheorghe Lazarovici (Cluj) și Ioan Piso. O parte dintre ei au fost vânați, în continuare de Ministerul Culturii, cel mai ilustrativ caz fiind al lui Ioan Piso, destituit de Minister de mai multe ori de la conducerea Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei, dar care a câștigat ulterior procesele cu Ministerul. După epurările din CNA, instituția a avizat eliberarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic, certificat anulat însă definitiv de instanțele de judecată. În iulie 2011, CNA a avizat un nou certificat de descărcare de sarcină arheologică, pentru a-l înlocui pe cel anulat, și a cărui valabilitate este contestată, de asemenea, în instanță, procesele fiind pe rol. De altfel, eliberarea celui de-al doilea certificat a stat la baza primelor proteste simultane, în mai multe orașe din România, pentru salvarea Roșiei Montane (intitulate ”Hunoriada”), proteste continuate în toamna și iarna lui 2011, și apoi, în amplele proteste de stradă din toamna lui 2013. Susținătorii RMGC au încercat ”conformarea” și a altei instituții importante: Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI). În 2013 director al CNMI a fost numit Augustin Pop, membru și al unui organism privat finanțat de RMGC – GIMPCRM – menit să emită rapoarte favorabile companiei. În urma mobilizării și protestelor civice din 2014, Augustin Pop nu a mai fost confirmat în funcție.

***

Alte ”coincidențe”

Și coordonatorul-editorial al României Curate, Mihai Goțiu, a fost victima unor incidente (coincidențe?) de genul celor descrise acum de sursele din IGR. Mihai Goțiu investighează jurnalistic cazul Roșia Montană din 2002, scriind și publicând sute de articole pe această temă, dar și cartea Afacerea Roșia Montană. Mihai Goțiu și-a găsit de mai multe ori mașina cu cauciucurile tăiate sau vandalizată în parcare. În februarie 2012, a fost agresat fizic în piața centrală din Roșia Montană de către angajați ai forțelor de pază ai RMGC și a fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru a scăpa de agresori. În toamna lui 2013, chiar în seara în care trebuia să plece să-și lanseze cartea la București, și-a găsit mașina cu geamul spart în centrul Clujului. Deși a sesizat Poliția de mai multe ori, autorii nu au fost prinși (asta chiar dacă, în cazul agresiunii din Roșia Montană au existat mai mulți martori, iar compania are instalate în piață mai multe camere de luat vederi!). Alți critici ai proiectului RMGC au fost agresați și intimidați, existând însă un singur caz de condamnare, când activista Ștefania Simion a fost amenințată cu cuțitul la gât de angajați ai companiei, într-un local din Roșia Montană. Când luneta fostului ministru al Culturii Daniel Barbu a fost spartă, tot în toamna lui 2013, mobilizarea poliției și anchetatorilor a fost… exemplară.

Pe 19 noiembrie 2013, în jurul orei 20.00, înainte de a pleca la București, unde a doua zi urma să lanseze cartea Afacerea Roșia Montană, Mihai Goțiu a oprit în centrul Clujului, pentru a discuta cu niște prieteni. După două ore și-a găsit mașina cu geamul spart. Nici în acest caz și nici în altele, autorii nu au fost identificați. Pentru că a participat însă la protestele pentru Roșia Montană, Mihai Goțiu a fost amendat de Jandarmerie și a existat chiar și o plângere penală împotriva lui, făcută tot de Jandarmerie

masina mihai gotiu

***

SRI: Totul e ok, doar pe la proteste mai sunt extremiști și eco-anarhiști

În toamna lui 2013, pe fondul protestelor pentru Roșia Montană, George Maior, pe atunci încă director al Serviciului Român de Informații (SRI), a fost audiat în Comisia de control a SRI din cadrul Parlamentului. La finalul audierii, președintele Comisiei, Georgian Pop, a declarat că serviciul nu a semnalat cazuri de corupţie, trafic de influenţă sau şantaj în rândul politicienilor și nici alte ilegalități privind proiectul Roşia Montană, chiar dacă în perioada ianuarie 1999 – spetembrie 2013, SRI a realizat peste 500 de informări pe această temă. În schimb, George Maior a vorbit despre ”grupările extremiste și eco-anarhiste care ar fi încercat să deturneze protestele”… Fostul purtător de cuvânt al SRI, Paul Ulieru, a fost numit acum purtător de cuvânt la Institutul Geologic al României.

***

Citește și:

Teroare la Institutul Geologic al României. Scrisoare deschisă – ce interese se ascund în spatele schimbării conducerii IGR


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Coincidențe incredibile sau amenințări mafiote pentru a face jocul celor de la RMGC? Ce se întâmplă la Institutul Geologic al României

 1. Popescu

  Romania este un STAT MAFIOT . Oricum fostul purtător de cuvânt al SRI, Paul Ulieru, numit acum purtător de cuvânt la Institutul Geologic al României ,daca e de buna credinta poate favoriza deslusirea cu mai multa operativitate a spetelor cu incidentele relatate.

  Reply
  • Marin

   Pai de credeti ca a fost schimbat purtatorul de cuvant si tocmai cu unul de la SRI,sa fim seriosi totul este bine planuit,sa nu se mai stie nimic din exterior.

   Reply
 2. Alexe Elena Veronica

  Doresc sa precizez ca eu nu am participat la studiile realizate de institut referitor la proiectul Rosia Montana,deci nu pot banui o legatura intre evenimentul din parcarea blocului si acest proiect.

  Reply
  • gabriel

   La propunerea cuiva ați comentat ori de la dumneavoastrâ voințâ ? Dacâ SRI face jocul mafioților sîntem de rîsul curcilor . un stat subminat de instituția care îl ține pe picioare nu mai este stat . să sperăm că aceste cîrtițe vor fi căptușite , mai sînt și oameni de bună credință în această țară .

   Reply
 3. alexe Elena Veronica

  Am facut un comentariu ,care insa nu este postat,astazi de dimineata,la aproximativ ora 7,prin care precizam ca nu pot face o legatura intre evenimentul din parcarea blocului in care locuiesc si proiectul Rosia Montana,caci eu nu am participat la studiile institutului nostru referitoare la acest proiect.

  Reply
 4. Alex

  Cred ca CSAT trebuie sa ia in discutie situatia iar institutiile abilitate sa-si indeplineasca atributiile ! Probabil ar trebui sesizate si institutiile europene !

  Reply
 5. Lilisor

  Ce noroc au cei de la IGR sa il aiba pe Ulieru in randul lor…imi amintesc cu nostalgie cum inainte de revolutie (cand eram studenta) Ulieru prezenta filme in podul Unibersitatii din Bucuresti la Facultatea de Chimie…si ce mai stia omul asta povesti despre actori si regizori … un adevarat om al renasterii…sper sa le mai povesteasca si celor de la IGR despre arta filmului, cum se scrie un scenariu bun, cu actori celebri….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *