Simona Popescu

Citeste cum vrea AOAR sa limiteze excesele si populismul promisiunilor nesustenabile Oamenii de afaceri le cer candidatilor sa spuna clar ce planuri economice au

Oamenii de afaceri au decis sa le ceara viitorilor candidati ca in campania electorala sa abordeze documentat subiectele de natura economica. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza ca dezbaterile ocazionate de alegerile locale si generale trebuie sa ofere mediului de afaceri si cetatenilor, o perspectiva cat mai clara a viitoarelor masuri de natura economica avute in vedere de administratiile locale, administratia centrala si Parlament.

In vederea facilitarii unor comparatii cat mai rapide a propunerilor ce se lanseaza spre a fi discutate in spatial public, AOAR propune un numar de teme de maxim interes pentru mediul de afaceri.

AOAR solicita ca propunerile ce urmeaza a fi facute de reprezentantii partidelor politice, la nivel local si central, sa fie exprimate si valoric cu indicarea surselor financiare ce urmeaza a fi utilizate la punerea in practica a acestora.

AOAR propune ca la nivel national, Biroul Electoral Central sa dispuna de un Consiliu Economico-Financiar caruia sa-i fie transmise oficial, pana la o data stabilita de Guvern (Parlament) propunerile de natura economico-financiara, asumate de formatiunile politice ce se vor inscrie pentru alegerile generale din noiembrie 2012. Comitetul Economico-Financiar ar urma sa se pronunte public (rapoarte, comunicate) asupra acestor masuri, a fezabilitatii lor economice, oferind alegatorilor argumente pro si contra, argumente esentiale pentru a creste gradul general de informare a alegatorilor.

AOAR propune, de asemenea, constituirea la nivelul Parlamentului a unei comisii care sa sintetizeze si sa evalueze continuu impactul bugetar al tuturor initiativelor parlamentare ce vor mai fi initiate spre a fi aprobate in perioada aprilie-octombrie 2012. Lunar, Parlamentul ar urma sa faca publice concluziile evaluarilor facute de comisia de analiza a impactului economic a initiativelor inaintate Parlamentului.

TEME ECONOMICE PENTRU CANDIDATI ALEGERI 2012

ALEGERI NIVEL JUDETEAN ( Consiliu Judetean; Presedinte/consilieri)

1. Propuneri pentru realizarea a minim 5 proiecte in Partenariat Public Privat
2. Echilibrarea Bugetului Judetean in 5-10 ani; propuneri de masuri pentru echilibrare
3. Initiative pentru cresterea cu min 20% a numarului locurilor de munca la nivel judetean
4. initiative locale vizand stimularea afacerilor (taxe, impozite locale, asigurare spatii, utilitati si altele)
5. educatie antreprenoriala la nivel local

ALEGERI LA NIVEL NATIONAL (PARLAMENT/PROGRAM GUVERNARE)

1. Politica Fiscala in urmatorii 4 ani : impozitare munca, capital, mediu, avere, energie. Impozitare cota unica (adevarata) sau Impozitare progresiva cu deductibilitati
2. Domenii/Masuri de stimulare a cresterii economice cu min 40% in urmatorii 4 ani (prioritati: exploatare intensiva resurse naturale neregenerabile, dezvoltare agresiva a sectorului energetic, dezvoltare industria Agricola (agricultura si industrie alimentara), alte sectoare industrial prioritare, 10 proiecte de importanta nationala, realizabile in partenariat Public Privat
3. Strategie de sustinere a patrunderii companiilor romanesti pe piete cu risc politic cum sunt Libia, Irak, Egipt s.a. (piete traditionale ale Romaniei inainte de 1990)
4. Formarea de personal inalt calificat, la nivelul tuturor formelor de pregatire, si stimularea dezvoltarii de locuri de munca ce implica calificari/specializari superioare, pentru a creste numarul de angajati cu venituri superioare
5. Flexibilizarea in continuare a pietei fortei de munca, stimularea remunerarii competentei si in general capacitatea de a munci, indiferent de sex, varsta (pensionari/tineri), domeniu de activitate si forma de activitate
6. Politica de dezvoltare echilibrata, rationala si in corelatie cu potentialul/diversitatea resurselor Romaniei a productiei de energie electrica (reducerea importantei energiei nucleare, limitarea proiectelor eoliene, solare sa). Independenta energetica prin reducerea la jumatate a consumului de energie/unitate de PIB alaturi de dezvoltarea (generalizarea la nivel national) a solutiilor utilizand energie din surse regenerabile
7. Politica de dezvoltare a infrastructurii (rutiere, cai ferate, aero, navale, fluviale, portuare)
8. Politica de stimulare a industriilor inovative, cu prioritate a tehnologiei informatiei (informatizarea completa in 4 ani a functionarii administratiei centrale/asigurarea portabilitatii bazelor publice de date
9. Politica in domeniul sanatatii ca echilibru intre sanatatea publica si dezvoltarea industriei private de sanatate
10. Programarea Buget UE 2014-2020 la nivel de regiune de dezvoltare, independent de organizarea teritoriala

AOAR apreciaza ca prin punerea in practica a propunerilor sale, mediul economic din Romania va putea sa obtina o imagine mai buna a viitoarei evolutii a economiei in anul 2013, aceasta deoarece, in mod firesc, si mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate.

AOAR considera ca masurile propuse ar asigura un minim de transparenta si realism pentru angajamentele de natura economica ale politicienilor, limitand excesele si populismul unor promisiuni electorale nesustenabile economic sau neconforme cu tratatele si conventiile europene asumate de Romania ca stat membru UE.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Citeste cum vrea AOAR sa limiteze excesele si populismul promisiunilor nesustenabile Oamenii de afaceri le cer candidatilor sa spuna clar ce planuri economice au

  1. Victor Olaru

    Propun o tema, fie ea cu nr.11, destinata candidatilor la alegerile parlamentare, menita sa incurajeze integritatea morala a functionarilor publici si anume:
    Promovarea unei reglementari care sa prevada destituire functionarilor publici, care, in activitatea lor au incalcat o prevedere legala, indiferent daca, in urma acestei incalcari, functionarul public a obtinut sau nu, foloase necuvenite. Destituirea sa fie insotita de interdictia, pe viata, de a mai ocupa o functie remunerata din bani publici. Le va ramane libertatea de a lucra in mediul privat.

    Reply
  2. Roxana Wring

    Punctul 2 incalca principiile unei dezvoltari economice durabile cerindu-se exploatarea intensiva a resurselor naturale neregenerabile. O astfel de recomandare plaseaza Romania in afara Europei. Deasemenea, este neclar ce inseamna o dezvoltare agresiva a sectorului energetic? Daca inseamna epuizarea resurselor naturale ale Romaniei in timp record, aceasta recomandare trebuie evitata.
    Punctul 6 mentioneaza limitarea proiectelor eoliene si solare. De ce? Tarile cele mai avansate s-au angajat in dezvoltarea pe termen lung a resurselor alternative de energie. De ce nu si Romania?
    Punctul 9 vorbeste despre un echilibru intre sanatatea publica si dezvoltarea industriei private de sanatate. Nu este clar in ce ar consta acest echilibru. Scopul ar trebui sa fie o imbunatatire a sanatatii natiunii prin servicii mixte publice-private. Daca dezvoltarea industriei private de sanatate inseamna saracirea institutiilor publice si adincirea discrepantelor sociale, atunci acest echilibru este de evitat.
    Ca observatie generala: unele dintre masuri necesita sa fie mai clar formulate si justificate.

    Reply
  3. Mvasile

    Sustin propunerea d_lui Victor Olaru.
    Mai multa responabilitate pentru functionarii publici ! In momentul de fata acestia isi bat joc de petentii indreptatiti in cererile lor iar ocuparea posturilor in domeniul public se caracterizeaza printr-o totala lipsa de transparenta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *