Alina Mungiu-Pippidi

Cine mai stinge lumina la Cotroceni?

Fiind departe de casă și copleșită de treburi fără legătură cu țara, aștept de vreo câteva zile dezmințirea știrii de pe ziare.com cum că administrația prezidențială ar fi trimis o coroană de flori la mormântul lui Vadim Tudor, ca să mă conving că e încă președintele Klaus Iohannis cel care conduce măcar această administrație, dacă nu țara.

Nu, nu din cauză că Vadim Tudor s-a exprimat cum că Iohannis e nazist, handicapat mental și munte de slănină în acest lung poem și în alte intervenții publice în care îl prezenta ca pe Căpșună Vodă, alesul căpșunarilor. Foarte bine că președinția nu ține seama de relațiile personale ale președintelui când face asemenea acte publice, cu alte cuvinte dă dovadă de obiectivitate, chit că asemenea lipsă de respect e greu de tolerat public:

”Iar e-n lanţuri ţara asta
Ticăie bomba cu ceas
Ne-a lovit, din nou, năpasta
După un tătar – un sas.

Biată Ţară Românească
Eşti la capăt de destin…
Adolf Hitler să trăiască
Şi nepotul lui cretin.”

Nu, ci pentru că Vadim nu s-a exprimat doar despre Klaus Iohannis. El a glorificat genocidul țiganilor, a contestat holocaustul, a aplaudat Securitatea și pe Ceaușescu, chiar când demola biserici ortodoxe, ca și pe mareșalul Antonescu și actele sale de la Odesa contra populației civile, care au pătat onoarea armatei noastre. Acestea au fost, pe scurt, toate isprăvile răposatului, un propagandist al fascismului și comunismului și un tovarăș de pahar și delațiuni al Securității, cu alte cuvinte una din acele persoane pe care noua lege promulgată de președintele Iohannis le condamnă la închisoare de la 3 luni la 3 ani. Cf art. 5

„Art.5. – Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”  (integral pe http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2014/pr193_14.pdf)

De asta, dat fiind că noua lege de abia a fost promulgată (dar chiar și în temeiul unor legi vechi lui Vadim i se retrăsese o decorație dată din greșeală), nu îmi e clar cum a fost posibilă această flagrantă încălcare a statului de drept de către administrația prezidențială, cine a fost responsabil și cum a fost sancționat.

Pentru că, nu-i așa, dacă președintele e primul care arată public că valoarea unei legi promulgate de el este zero, nu are nici d-nul Ponta de ce demisiona, nici d-nul Oprea de ce-și aminti ce scrie în tratatul de integrare la UE, ce să mai vorbesc de restul corpului cetățenesc, care demult nu mai dă doi bani pe legea și ordinea de drept, și nu-i trebuie mult să arate la fel de puțin respect și liderilor săi.

 

(foto main: adevarul.ro)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Cine mai stinge lumina la Cotroceni?

 1. Emil

  Atata timp cat si mizeria aia de decoratie acordata de Ilici i-a fost retrasa, eu nu inteleg nici de ce a avut parte de onoruri militare.

  Reply
 2. Bebelu

  Dl.Johannis ca si in alte randuri
  incearca sa impace si capra si varza.
  Nu ia decat foarte rar masuri transante-
  cazul cu refugiatii sau cu codul fiscal.
  Nu vrea sa supere o parte importanta
  de electorat al Romaniei Mari

  Reply
 3. Petru Gheorghiu

  Trist este faptul ca acea decoratie – desi s-a anuntat ca ar fi fost retrasa – nu a fost retrasa si in realitate ( cica tribunul V.C. Tudor ar fi recastigat-o in instanta ) si ca o serie de televiziuni au facut programe speciale cu ocazia mortii sale, glorificandul. Cred ca prin gestul sau- personal il consider regretabil si inutil – administratia prezidentiala a considerat ca va marca faptul ca presedintele este al tuturor romanilor ( inclusiv al celor dusi cu pluta ) si ca face abstractie de considerentele personale, cand este vorba de un fost senator, eurodeputat, sef de partid si figura ( trista, dar reala ) a vietii publice, care a mai fost si decorat pe deasupra.

  Reply
 4. Cornel Mihalache

  Când inviţi Moartea la cafea ca pe o fată cu tatuaje şi vrei să o zăvoreşti în fotoliu, să-i iei coasa şi să o pipăi arghezian, aşteaptă-te ca atunci când îi spui că i-ai pus şoricioacă în cafea, ea să-ţi răspundă: „Să mori tu!?”

  Reply
 5. Iulian

  Impartasesc parerea domnului @Petru Gheorghiu. Azi paranoici nu se mai trateaza cu socuri electrice A fost un obraz intor, un gest menit sa le arate celor aflati sub un permanent asediu ca invadatorul nu exista iar presedentia ii recunoaste ca cetateni nu ca animale speriate.

  Reply
 6. Emil

  La capitolul asa mi-a placut Basescu (pe care nu il agreez, dar asta e alta discutie), care Basescu nu a ezitat sa-i lase cu mana intinsa pe Becali si pe Vadim. A refuzat sa le stranga mana, intr-un moment oficial, cu public.

  Reply
 7. Catalin

  Este trista constatarea prezentei pe televiziuni a unui jeg uman care a facut cel putin la fel de mult rau tarii ca si Iliescu (ma refer aici la refugiul acordat fostilor securisti dupa 90 si la complicitatea guvernarii alaturi de cei care au nenorocit tara asta). Suntem oricum handicapati de lipsa a 4 milioane de romani cu capul pe umeri care au ales sa plece, coroane trimise de Isarescu, Daniel sau Iohanis(sper din suflet sa nu se confirme) nu fac decat sa adanceasca deficitul de moralitate al societatii romanesti. Unul din multele aspecte scandaloase ale acestei farse mediatice e reprezentat de „angajarea” fetei lui Vadim la un parlamentar platit din banii nostri, fapt care, din perspectiva mea de contributor la bugetul de stat, ar trebui sa duca la demisia boului care a anuntat acest lucru. E evident ca presedintele Iohanis e depasit de ceea ce se intampla si ca ar trebui sa mediteze intens la restructurarea grupului de consilieri pe care il are( slabi si lipsiti de reactie in mai toate situatiile, (a se vedea penele de curent care au inchis sistemul cardurilor de sanatate de doua ori in ultima saptamana sau reactiile contradictorii la criza refugiatilor)..

  Reply
 8. Petre

  Atunci cad slujitorii Legii, se dovedesc incapabili sa inchida o gura, veninoasa, dusmanoasa, spurcata de tarele bolsevismului abject, pentru curatenia mesajelor lansate de presa si televiziunile mercenare, din actuala Romanie, intervine D-zeu, care o inchide cu pamant, pentru a reduce veninul dezinformarii si delatiunii grosolane, din „gradina Maicii Domnului” ! In sensul lui Liiceanu a fost ” licheaua lichelelor” !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *