Ionuț Dorobanțu

Andrei Chiliman, reținut de DNA în dosarul cumnatului premierului Ponta. Procurorii l-au așteptat la aeroport și l-au dus la Ploiești pentru audieri

UPDATE 2 Primarul Andrei Chiliman a fost reținut de procurorii anticorupție sub acuzația de trafic de influență. La sediul DNA au rămas să dea declarații consilierii Vlad Moisescu și Ioana Costescu, aceasta din urmă fiind consilierul personal al primarului Sectorului 1 București. Andrei Chiliman va fi prezentat în cursul zilei de mâine judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunerea de arestare preventivă.

Conform procurorilor, o parte din banii încasaţi de S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L. (deținută de Gheorghe Boeru) din fonduri publice (inclusiv din cei încasaţi de la S.C. HIDRO PRAHOVA S.A.), au fost tranzitaţi, la dispoziţia lui patronului, „fără a avea la bază justificări economice reale, scoşi în numerar şi folosiţi în interesul personal al lui Boeru Gheorghe pentru plata unui comision, în schimbul sprijinului care i-a fost acordat în vederea obținerii, de la Primăria Sectorului I București, a contractului  din 13.09.2011, având ca obiect „Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de construcţii privind lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier”, încheiat între Primăria Sectorului I București – în calitate de achizitor și S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L. – în calitate de prestator. Banii au fost plătiți urmare unei înțelegeri avute de Boeru Gheorghe cu Moisescu Vlad Octavian și Costescu Ioana, acesta din urmă consilierul personal al primarului Chiliman Andrei Ioan.

300.000 de lei cash, dați în sediul Primăriei

Procurorii susțin  că 300.000 de lei au fost dați cash chiar în sediul Primăriei conduse de Chiliman. „300.000 lei, au fost plătiți în vara anului 2012, numerar, la sediul Primăriei Sectorului I,  iar Moisescu Vlad Octavian a intrat în posesia banilor prin intermediul persoanelor sale de încredere, Costescu Ioana, consilier personal al primarului, și un  consilier local Brad“, detaliază anchetatorii.

Vezi AICI detali despre cum s-ar fi împărțit șpaga!

UPDATE 1  Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a sosit astăzi de la Bruxelles. El a fost preluat de anchetatori de pe Aeroportul „Henri Coandă”, pentru a fi dus la audieri la DNA Ploieşti.

Procurorii DNA din Ploieşti au extins ancheta în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu. Vizat în acest caz este, potrivit unor surse citate de Realitatea TV, edilul de la Sectorul 1, Andrei Chiliman. Acesta este suspectat de trafic de influenţă. În acest uriaș dosar, în care sunt achetați cumnatul lui Victor Ponta și afacerile sale, Vlad (fiu, deputat) și tatăl său Mircea Cosma (președintele Consiliului Județean Prahova), Deputatul Sebastian Ghiță (apropiat al premierului Victor Ponta), acum sunt achetați și Vlad Moisescu și Ioana Costescu, apropiați ai lui Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 București.

„Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada  2006 – 2015.

Toată spuma USL, în dosarul cumnatului lui Ponta

În acest dosar au apărut și numele sonore ale unor foști lideri USL: Crin Antonescu, Victor Ponta, Sebastian Ghiță și Călin Popescu Tăriceanu apar în referatul DNA privindu-l pe directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, reținut saptămâna trecută alături de patronul firmei Romair Consulting, Gheorghe Boeru.

Potrivit procurorilor, mai mulți oameni de afaceri, printre care și cumnatul premierului, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a pune mâna pe contractele privind lucrări de apa canalizare în valoare de 162 de milioane de euro din județul Prahova. Ei ar fi fost sprijiniți de de politicieni de la nivel local și central.

„Membrii grupului au primit sprijin atât pentru câștigarea lucrării având că obiect „Extindere Rețele de Canalizare în Orașul Comarnic, jud. Prahova”, cât și pentru prelungirea nelegală succesivă a termenelor de execuție, în principal din partea  deputaților Ghiță Sebastian Aurelian și Cosma Vlad Alexandru, a președintelui Consiliului Județean Prahova, Cosma Mircea“, explică procurorii.

Crin Antonescu și Victor Ponta au fost menționați într-o discuție din 21 ianuarie 2011  interceptată de procurori

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Am vorbit cu tovarășul CRIN.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: L-am sunat, nu mi-a răspuns și în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte așa… Știe de toate dedesubturile lui GHIȚĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Și i-a zis Băi, e problemă voastră, la Prahova nu cedez, unul e al nostru. Nu contează care ( n.n. ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC GROSSMAN ENGINEERING SRL, administrat de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Hertanu Iulian Cristian, și SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL) Și el… tot el zice…: Băi ADI,  să fiu sincer și drept, eu cred că ar fi mai important județul, că la Ploiești e CĂTĂLINA, e organizația, avem fieful totuși de nivel… nu-mi fac probleme. Dar în județ… Exact gândirea mea. Știi?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da.

Povestea unui dosar care atinge familia premierului

Pe 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domiciliu, în urma unei decizii a instanţei supreme, aceeaşi măsură fiind luată şi în cazul lui Vladimir Ciorbă.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 – 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale – activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herţanu, în firma „Hertanu Projects” SRL. Herţanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociaţi, în timp ce soţia sa, Alexandra Florina Herţanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deţine 49 % din acţiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deţine 51 % din acţiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al cărei asociat principal este Iulian Herţanu, a fost înregistrată în anul 2004, cu sediul social în Bucureşti şi are ca principal domeniu de activitate specific agenţiilor de publicitate. Herţanu deţine 95% din această firmă, al cărei administrator este, în timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerţului alte câteva zeci de activităţi secundare, de la editarea ziarelor la „activităţi de servicii suport pentru învăţământ” sau intermedieri în comerţul cu animale.

În urmă cu o săptămână, directorul SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, şi omul de afaceri Gheorghe Boeru au fost reţinuţi de procuorii DNA Ploieşti, fiind suspecţi tot în dosarul în care sunt inculpaţi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, deputaţii Sebastian Ghiţă, Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Ulterior, instanţa supremă a decis ca Semcu şi Boeru să fie plasaţi în arest la domiciliu.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Andrei Chiliman, reținut de DNA în dosarul cumnatului premierului Ponta. Procurorii l-au așteptat la aeroport și l-au dus la Ploiești pentru audieri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *