Romania Curată

Ceri drepturi, rişti exmatricularea. Comisia de Etică a Universităţii Cuza din Iaşi îl judecă pe preşedintele Ligii Studenţilor UPDATE

Comisia de Etică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași ar urma, potrivit unor surse, să ia în discuție miercuri, 13 ianuarie 2015, la ora 12.00, propunerea de exmatriculare a lui Silvian Emanuel Man, masterand la istorie și student la Facultatea de Drept, totodată președinte al  Ligii Studenților din Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Situația studentului nu este o noutate întrucât, în luna martie 2014, el a fost chemat în fața aceleiași comisii, care i-a dat un avertisment. Silvian Emanuel Man  spune că motivele pentru care a fost avertizat în 2015 ar fi încălcarea codului etic al universității, înființarea unei organizații fără acordul instituției (Liga Studenților din Universitatea Alexandru Ioan Cuza), refuzul de a schimba denumirea acesteia, respectiv contestarea în instanță a deciziilor luate de șefii universității. Man a mai precizat că ultima convocare face parte din disputa mai largă dintre conducere și reprezentanții ligii și a clasificat-o ca fiind o presiune asupra sa, ca președinte al organizației. De altfel, de-a lungul timpului, liga a înaintat memorii prin care cerea respectarea statutului studentului și reducerea tarifelor de cazare în campusurile studențești.

Silvian  Emanuel Man a respins motivele pentru care este convocat de Comisia de Etică și a precizat că, de fapt, se încearcă impunerea ideii că organizația nu este agreată de mediul studențesc și nici de managementul universității. Mai mult, potrivit lui Man, poziția Comisiei este dată și de faptul că organizația a făcut cunoscute opiniei publice probleme din interiorul instituției, subiecte care, potrivit conducerii, ar fi adus atingere imaginii universității.

Același student a acuzat că momentul discutării cazului său în cadrul Comisiei de Etică a fost ales special, înainte de sesiune, pentru a nu exista o reacție puternică din partea studenților. Man a mai spus că, dacă va fi exmatriculat, va ataca în instanță decizia. El a ținut să amintească și cazul similar al lui Dragoș Alexandru, student la Facultatea de Arhitectură din București, care a fost nevoit să atace în instanță exmatricularea decisă de profesori pentru că a criticat programul încărcat şi materiile învechite predate.

Subiectele din ședința Comisiei de etică nu sunt publice

Contactat telefonic de presa locală, conferențiarul universitar doctor Ovidiu Gavrilovici, președintele Comisiei de Etică a Universității ”Alexandru Ioan Cuza”  Iași, a refuzat să confirme dacă propunerea de exmatriculare a lui Silvian Emanuel Man va fi luată în discuție în ședința din 13 ianuarie. El a motivat răspunsul său prin faptul că temele de dialog ale ședinței nu sunt chestiuni cu caracter public. Gavrilovici a recomandat ca toate întrebările pe aceste subiect să fie adresate Departamentului Relații Mass – Media al universității. Din partea acestuia din urmă, Mădălina Cocea, purtător de cuvânt în cadrul instituției, a precizat că se va interesa și va oferi presei datele solicitate.

România Curată a făcut cunoscute disputele existente între conducerea instituției de învățământ superior  și Liga Studenților din Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Prin acțiunile membrilor, organizația cere transparență în actul decizional universitar, taxe mai mici și respectarea legilor și regulamentelor ce vizează activitatea instituției. Una dintre reacțiile consemnate de România Curată a venit din partea rectorului Vasile Ișan, care, în decembrie 2014, punea sub semnul întrebării puterea de reprezentare pe care o are Liga studenților din Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Tot el declara atunci că, potrivit Cartei și regulamentelor universității, deciziile Senatului sunt întotdeauna discutate, atunci când trebuie modificate, cu reprezentanții studenților. Profesorul a concluzionat pentru jurnaliști că universitatea nu poate răspunde la orice solicitare care vine din partea ”unora care-și închipuie că-i reprezintă pe studenți” (AICI).

***

UPDATE: În urma solicitărilor presei privind subiectele ședinței din 13 ianuarie a Comisiei dde Etică a Univeristății ”Alexandru Ioan Cuza” Iași, Mădălina Cocea, a precizat că, ”potrivit regulamentului de etică, numele persoanelor vizate de cercetări, cel al persoanelor care au depus reclamația, orice audieri, discuții și documente  sunt confidențiale în timpul investigării cazului”.

***

Un alt subiect de conflict dintre universitate și ligă este folosirea în titulatura acesteia a formulării ”din Universitatea Alexandru Ioan Cuza”. Instituția de învățământ superior a dat în judecată organizația studențească (AICI).

Hotărârea Judecătoriei Iași pe acest caz poate fi citită AICI.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

31 thoughts on “Ceri drepturi, rişti exmatricularea. Comisia de Etică a Universităţii Cuza din Iaşi îl judecă pe preşedintele Ligii Studenţilor UPDATE

 1. Ionescu

  Păi Universitatea a zis că acest Man este președintele unei ligi paralele celei oficiale dar toată presa ia de bună varianta lui, scriind cu majuscule că persecutatul e șeful Ligii Studenților Universității etc.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Ionescu: asocierea e liberă în România; într-o universitate pot exista și o sută de asociații studențești, universitatea respectivă n-are dreptul să le interzică, iar dacă asociația e formată din studenți din respectiva universitate, au tot dreptul ca în denumire să pună asta; credeam că a trecut mai bine de un sfert de veac de când trăiam cu ”partidul unic”

   Reply
   • Moromete

    Ce ați spus e corect dar în general, nu se aplică acestui caz deoarece această „ligă” are niște probleme legale pe care ar trebui să le studiați.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Moromete: până una alta văd că le-a studiat instanța de judecată care le-a dat dreptate studenților

     Reply
 2. Rusu

  cand folosesti numele unei institutii in denumirea organizatiei trebuie sa ai aprobarea institutiei!si ar fi bine ca presa sa mai ceara informatii si de la alte organizatii din Cuza care realizeaza intr-adevar ceva, nu doar se plang ca sunt persecutati…

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Rusu: 1) presa a cerut informații de la Universitate, le așteaptă și acuma 2) cine e student la o instituție nu trebuie să ceară voie cuiva să spună că e student în acea instituție 3) în continuare sunt absolut stupefiat că după atâția ani nu sunt înțelese niște lucruri care țin de alfabetul democrației

   Reply
 3. Vasi

  Sunt fan al sitului romania curara, dar sunt dezamagit de acest articol si de faptul ca sunteti manipulati de Man. Tipul traieste intr-un univers paralel si exagereaza de multe ori, evitand dialogul si alegand calea protestelor, doar sa ii mai creasca notorietatea. Pute sa-l judece si in timpul semestrului, ca nu ieseau studenti pentru el, ar fi fost vreo 2-3 pe acolo. El e reprezentant al studentilor doar in mintea lui.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Vasi: nu știu cine pe cine manipulează și cine trăiește într-un univers paralel… întâmplarea face însă că, în timpul grevelor studențești din 1995, aceleași ”argumente” le-am auzit și din partea unora ca Liviu Maior (ministrul Educației pe atunci) și Văcăroiu (premier), pt. a refuza să negocieze cu reprezentanții greviștilor (pe care îi numeau ”repetenți”): că nu noi nu suntem „reprezentativi”, că ”reprezentativi” sunt doar cei din Liga Studenților (de atunci) … și adevărul e că nu aveam în favoarea noastră decât niște procese-verbale, semnate ad-hoc, în timpul organizării grevelor, de către 20-30 de studenți de pe la facultăți, procese verbale care, din punct de vedere legal nu aveau nicio valoare; după ce doar la Cluj au ieșit în stradă vreo 25.000 de studenți (din aproximativ 30.000 câți avea atunci centrul universitar Cluj), domnul premier și domnul ministru și-au mai schimbat discursul, iar după o lună de grevă au schimbat (substanțial) și Legea Educației – am învățat atunci câteva lucruri 1) că există o reprezentativitate formală și una reală; 2) că ”reprezentativi” nu sunt întotdeauna cei care adună mai multe voturi în cadrul unor alegeri mai mult sau mai puțin corect organizate, ci cei care se implică și fac ceva pentru a schimba lucrurile 3) că diferite instituții de putere/autoritate se folosesc de reprezentativitatea formală pentru a închide gura reprezentativității reale;
   cât reprezintă (ca număr și ca procent) din numărul total al cetățenilor României, cei care au ieșit în stradă din 2011/2012 pt. Roșia Montană, Arafat și sănătate, păduri, dreptul la vot al diasporei, anti-corupție etc.? 1%, 2% sau chiar mai puțin? asta înseamnă că reprezentativi sunt doar senatorii și deputații din Parlamentul României? doar primarii și președinții de consilii județene?
   habar n-am cine e Man și ce procent (mai mare sau mai mic) din nr. studenților de la Cuza reprezintă (nu confundați reprezentativitatea cu majoritatea); dar și dacă reprezintă doar 50 sau doar 20 sau doar 10 studenți din universitatea asta, are dreptul să-i reprezinte; la rândul ei, Universitatea are dreptul să-i ignore (dacă apreciază că numărul celor din Liga Studenților e prea mic, deși o universitatea ar trebui să asculte problemele fiecărui student în parte), dar nu are dreptul să împiedice asocierea studenților (și dacă s-ar trezi cu o sută de organizații studențești pe cap), nu poate să prevadă așa ceva într-un regulament intern (sau, mă rog, poate, dar asta ar însemna să încalce libertatea de asociere din Ro) și, mai ales, nu doar că nu are dreptul, ci e un abuz să sancționeze un student (sau mai mulți studenți) pentru că își exercită niște drepturi (de asociere, de exprimare) apărate prin lege (și chiar prin Constituție); în sensul ăsta, art. 40, alin (1) din Constituție e dincolo de orice echivoc: ”Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.”

   Reply
   • ionescu

    vad ca aveti aceleasi sabloane de raspuns, o tineti intr-una cu manipularea si cu timpul scurs de la revolutie, in care ar fi trebuit sa se schimbe ceva; apoi, amestecati lucrurile, sigur ca o universitate trebuie sa asculte doleantele oricarui student inmatriculat la ea dar acel student trebuie sa fie de buna-credinta; bine ziceti ca nu-l cunoasteti pe Man, Vasi a facut o descriere concludenta.

    Un student nu trebuie sa ceara voie sa spuna ca e student la acea universitate dar ca sa-i foloseasca numele cand infiinteaza o organizatie, da, trebuie sa-i ceara voie. Da, poate fi sef chiar si peste 2 studenti, dar nu are dreptul sa dezinformeze studentii spunand ca reprezinta TOTI studentii, ca e seful „ligii de la Cuza”, etc; studentii au semnat de buna-credinta, crezand ca individul chiar e seful ligii etc. Problema e mai complicata si mai simpla decat o prezentati dvs, d-le Gotiu.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ ionescu: de mai bine de un an de când e povestea asta tot încerc să aflu un motiv real pentru care niște studenți de la o universitate nu ar avea dreptul ca în denumirea asociației pe care o fondează să menționeze faptul că sunt studenți la respectiva universitate; citesc în schimb numeroase comentarii neasumate cu nume și prenume și fără adrese reale de mail, care se autocitează între ele. și văd acțiuni în justiție ale universității în care se atacă dreptul la asociere și alte tipuri de presiuni asupra respectivilor studenți; mai mult, văd reacții în presă ale conducerii aceleiași universități în care sunt problemele reclamate de respectiva ligă sunt negate cu argumentul de genul ”problemele respective nu există, pentru că liga care le reclamă nu există” (!!!)

     Reply
 4. Cristian Rădulescu

  Felicitări Mihai Goţiu. Am fost student imediat după 1990, sunt şi eu stupefiat că la o aşa distanţă în timp mai există aceleaşi idei şi concepţii totalitare/discreţionare de tip comunistoid în relaţia dintre conducerea unei instituţii de învăţământ superior şi studenţii săi. Absolut halucinant!

  Reply
 5. Andreea

  Acest băiețel și-a înființat magica LS UAIC din frustrare, ca a candidat de 2 ori la președinția LSI si nu l-a bagat nimeni in seamă. Nu îi mai luați apărarea degeaba. De cand s-a apucat el să facă proteste de unul singur în UAIC, celellalte ong-uri au avut de suferit și au pierdut timpul încercând să facă ceva să îl oprească. Îl băgați în seamă, dar nu verificați și faptul că a făcut discriminări între studenții din cadrul ligii lui. De ce nu vorbiți și cu reprezentanții celorlalte ong-uri recunoscute de UAIC? Tot ce face el e sa dea din gura la presa, iar voi faceți și mai rău, că publicați poveștile astea nemuritoare.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Andreea: multitudinea de mesaje semnate foarte curajos Ionescu, Moromete, Rus, Vasi etc. îmi întăresc convingerea că n-am publicat acest articol ”degeaba”; altfel:
   1) nu apărăm o persoană sau o asociație, ci niște drepturi: la asociere, la liberă exprimare;
   2) nu e treaba altor ong-uri ”să facă ceva să oprească un ong”, cu atât mai mult cu cât susțineți că n-ar reprezenta pe cineva
   3) dacă a făcut discriminări ”între studenții din cadrul ligii lui” e dreptul acelor studenți din acea ligă să-l schimbe
   4) în timpul studenției m-am ocupat și eu ”cu datul din gură la presă” – și a fost o modalitate foarte eficientă de a obține drepturi pentru studenți (și ăsta a și fostul unul dintre motivele care, în cele din urmă, am și ales presa ca domeniu de activitate ;) )
   5) aștept cu interes informații despre activitatea altor asociații de studenți (în domeniul civic) pentru a le populariza (nu mă interesează dacă sunt 10 sau 1.000 de studenți cei care le organizează)
   6) vom prezenta în continuare cazuri care pot aduce atingere unor drepturi (că e vorba de studenți sau alte categorii sociale/profesionale/etc.)

   Reply
  • Nicolae

   Teoria manipulării prin comentarii este perfect adevărată. În primul rând, Silvian Man nu este singur, ci are în spatele său o multitudine de studenți de elită care îl susțin, studenți din diverse facultăți și cu inițiativa incomodă de a aduce pe un făgaș normal un stat condus de pișicheri și bișnițari. Ideea este că ei nu au cu ce să atace LS Iași deoarece toți, până la ultimul, sunt oameni tineri și curați d.p.d.v legal și moral, astfel că încearcă să inducă tot felul de sentimente negative în rândul studentului neafiliat. LS Iași a avut până acum numai activități constructive ce caută stabilirea unui climat universitar just, învierea spiritului patriotic în sensul protejării valorilor și tradițiilor românești (pentru că, până la urmă, locuim într-un stat care poate susține mult mai mulți locuitori decât are la momentul actual, dar suntem încă săraci din cauza simplei inacțiuni) și activități de ajutorare a celor nevoiași. Niciodată nu a dat „petreceri de Halloween” sau nu a ținut ședințe interminabile de duzine de ore în care să nu spună nimic, dar să cheltuiască banii din buget pe porcării. De asemenea, LS Iași este printre singurele organizații de acest fel neafiliată politic. Nu aveți ce să le reproșați.

   P.S: Nu există o „ligă principală” cu care LS Iași să facă paralelism. Astea-s atacuri ieftine. Fiecare facultate are liga ei, așa că studenții sunt descentralizați și mult mai ușor de controlat.

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ Nicolae: sincer, nu am înțeles partea cu ”Niciodată nu a dat „petreceri de Halloween” sau nu a ținut ședințe interminabile de duzine de ore în care să nu spună nimic, dar să cheltuiască banii din buget pe porcării.”; pe de o parte, nu văd care e problema cu ”petrecerile de Halloween”, pe de altă parte, chestiunea cu ”ședințele interminabile… etc” e din aceeași categorie cu atacurile la adresa Ligii…
    oare e așa greu de înțeles diversitatea de opțiuni (din partea tuturor părților pe care le văd că se află în conflict) și că fiecare are dreptul la propria opțiune fără ca asta să nege opțiunea celorlalți? e așa greu de înțeles că nu studenții (indiferent de opțiunile lor) sunt inamicii studenților?

    Reply
   • Ionut

    Ca unic și autointitulat reprezentant al întregului spațiu academic al UAIC, solicit să i se ridice o statuie dlui MAN în fața universității.

    Dacă spuneți că are o multitudine de studenți de elită care îl susțin ar trebui să-i și enumerați ca să-i cunoaștem și noi, ceilalți studenți, pentru a-i aprecia și pentru a le urma exemplul. Mai mult, la fel ca și în cercetare și studii este important numărul analizat. Această „multitudine” de care vorbiți se măsoară în unități, zeci, sute, mii? Ca să știm la cine ne raportăm… universitatea numără peste 20 000 de studenți din câte observ pe site-ul oficial.

    Reply
 6. Paul Grigoras

  Link-ul catre hotararea Judecatoriei Iasi nu este pe internet ci pe calculatorul celui care a scris articolul. Se poate repara asta va rog?

  Reply
 7. Paul

  Ma surprinde faptul ca in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi,Comisia de etica judeca cu buzduganul

  Reply
 8. Dr.Alexa

  Comisia etica a Universitatii ar putea sa se ocupe de ETICA ajungerii pe scaun de Rector, Decan, Profesor, Conferentiar, etc. fara a avea publicatii stiintifica in reviste stiintifice internationale( caea nu accepta surogate ca cele publicate in Analele Universitatii)
  In plus poate si de modul mercantil cum se poate trece un examen….
  In plus poate comisia ar putea explica pe ce baza un delicvent este ajutat de un cadru uiversitar ( bineinteles contra honorar) sa devina mare ACADEMICIAN,,,,,,

  Reply
  • Ionut

   Dvs. vedeți ce scrieți? Gândiți? Un profesor este totodată un cetățean, care are dreptul de a face ce vrea în timpul personal și are dreptul la o viață privată. Din punctul meu de vedere Comisia de Etică a Universității, după cum îi spune și numele (a Universității) trebuie să se ocupe de etica în spațiul academic, nu și cel personal privat. Nu știu să fie stipulat în vreun regulament al universității că un cadru didactic nu are voie să ajute o persoană (fie ea și delicventă), remunerată sau nu pentru serviciul oferit. Iar comisia de etică nu cred că se poate ocupa de ceea ce-și dorește fiecare, ci de responsabilitățile care îi sunt atribuite prin contract, regulament și fișa postului.

   O astfel de mișcare a comisiei consider că ar fi un atac la viața privată a unui profesor.

   Reply
   • Ionut

    Și de ce ar trebui să explice comisia de ce un delicvent este ajutat de un cadru universitar? E de datoria celui care a făcut această faptă să dea explicații, dacă îi sunt cerute de o autoritate compententă în cazul în care a încalcat legea. În caz contrar, discuțiile au caracter polemic, deoarece nu are nimeni nici o obligație de a se explica pentru acțiunile desfășurate în viața privată.

    Reply
    • Paul

     Stii de ce Ionut? Pentru ca se poate ajunge la imbecila situatie de a nu mai fi posibil sa se faca diferenta intre delicvent si cadrul universitar,cu toate ca in realitarea s-a dovedit existenta unor cadre universitare care mai au nevoie de multa instructie si demnitate .

     Reply
   • Mihai Gotiu

    @ Ionut: 1) acordarea unei recomandări (care mai e și înregistrată la universitate)/ coordonarea unei lucrări științifice nu țin de viața privată, ci de activitatea profesională 2) nu e vorba de ”ajutarea” unei persoane, ci de favorizarea infractorilor – chiar credeți că cineva poate scrie o lucrare științifică în mai puțin de 24 de ore, sau cinci asemenea lucrări în jumătate de an (în care lucrezi maxim 2 ore/zi), sau cineva care cu greu folosește limba română?

    Reply
    • Ionut

     După cum am spus reiese și din cele afirmate anterior dacă a încalcat legea, după cum menționați „favorizarea infractorilor”, în urma unei anchete (bănuiesc) penale se poate autotsesiza și comisia de etică și să ia măsurile pe care le consideră necesare.

     Reply
     • Mihai Gotiu

      @ Ionut: 1) încălcarea legii nu e doar de natură penală (poate fi și administrativă, civilă) 2) dacă se ajunge la anchetă penală, din acel moment nu mai e treaba Comisiei de etică, ci a procurorilor (nota bene: există o universitate în țară care nu doar că nu era deranjată că avea cadre didactice condamnate pt. corupție, ci avea președinte de Senat condamnat pt. corupție…) 3) faptul că s-ar respectat sau nu normele de redactare/ referențiere/ coodronare/ publicare ale unei lucrări științifice nu e treaba procurorilor, ci taman a Comisiei de etică – treaba devine (și) a procurorilor dacă eventuala încălcare constituie și o faptă penală (mai exact: dacă încălcarea s-a făcut pt. a-i ajuta cuiva să promoveze la nivel universitar, să ocupe un post, să-i confere o mai mare notorietate/onorabilitate beneficiarului/beneficiarilor etc. s-ar putea să țină doar de etica universitară, dacă aceeași faptă are ca și efect și favorizarea unui infractor – căruia îi reduce pedeapsa, deși nu e el cel care a muncit la lucrarea respectivă, fie pt. că era incapabil pt. asta, fie pt. că și-a cumpărat lucrarea – atunci devine și o problemă a procurorilor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *