Greenpeace

Ce se întâmplă cu pădurile României în timpul pandemiei? 🌲

Cine și cum le păzește? Va fi gata la timp noul Sistem de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL), care ar trebui să protejeze pădurile prin tehnologii ale mileniului III?

Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări, Greenpeace România, Agent Green, Asociația Kogayon, WWF România și Recorder i-au invitat la o discuție necesară pe Bogdan Micu, coordonatorul dezvoltării SUMAL 2.0 și pe Mihai Drăgan, purtător de cuvânt al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Participă la dezbaterea transmisă LIVE pe Facebook:

Dezbaterea va fi transmisă live pe Facebook pe 7 aprilie, de la ora 15:00, pe paginile organizațiilor partenere și pe evenimentul aferent.

“Noi stăm acasă, dar pădurile noastre nu!”, “Măcel forestier!”, “Se rad pădurile într-un ritm fără precedent!”, „E prăpăd, să intervină Armata!”, “Închideți gaterele!”, “Opriți exploatările!”.

În ultimele săptămâni ne lovim peste tot de astfel de titluri, linkuri și postări. Impresia generală este că în contextul în care noi stăm în case, hoții de lemne își fac treaba. Nu ar fi existat această îngrijorare dacă noul SUMAL, sistemul care ar trebui să facă transparent traseul lemnului din pădure până la măsuța de cafea din sufragerie, ar fi fost funcțional. Și nu oricum, ci cu imagini satelitare, cu urmărire GPS a transporturilor de lemn, cu camere video pe drumuri și depozite, cu transparența pe care legislația europeană o cere și pentru care România se află deja în procedură de infringement.

În stare de urgență, cu toți ochii ațintiți pe criza din sănătate, problemele din păduri riscă să fie uitate. Sistemul care fură lemn afectează nu doar natura, distruge comunități și omoară pădurari. Dar nu pădurarii ar trebui să fie în linia întâi a luptei cu mafia. Paza pădurilor se poate face mult mai eficient cu ajutorul tehnologiei.

Pe 7 aprilie, de la ora 15:00, printr-o videoconferință publică în direct la care poate participa oricine fără să iasă din casă, vrem să aflăm de la autorități și experți ce se întâmplă acum cu pădurile României. Sunt tăierile de arbori “o activitate esențială” în această perioadă? S-au intensificat exploatările în paralel cu restricțiile impuse de Guvern? Când vom avea parte de un sistem modern de urmărire a lemnului și în ce parametri va funcționa el? Ce rol are Armata în controlul asupra pădurilor în perioada stării de urgență?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ce se întâmplă cu pădurile României în timpul pandemiei? 🌲

  1. ghe.

    SUMAL va fi gata când pădurile României se vor transforma în lăstărișuri.
    Pentru zădărnicirea combaterii bolilor primești amendă de 5000 Ron. Pentru neglijență în serviciu la Romsilva, primești indexarea salariului, primă, avansare și, dacă ești deștept, și-un bonus ad labam de la „autorul neidentificat”. Evident că nu putem generaliza: nu mereu se ia șpagă. Spre exemplu, când paznicul este aceeași persoană cu făptașul.
    Teatru, teatru, teatru.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *