Marian Petru

Ce scriem, dar nu se vede. Ce nu scriem, dar se vede. Studiu de caz pe bani europeni: Pasajul Octav Bancila din Iași

Să râdem (până la un punct) cu Primăria Iași. Citiți cu atenție ce scrie pe panoul din fotografia de mai jos. ”Iașul are prioritate. În Iași se investesc 144 milioane euro fonduri europene nerambursabile. Ne cerem scuze pentru disconfortul produs pe perioada lucrărilor. Primăria Iași va sancționa orice depășire a perioadei de finalizare a proiectului: trimestrul II, anul 2014”.

Ce scrie, dar nu se vede

Priviți și fotografiile de la sfârșitul articolului. Așa arată pasajul suprateran ”Octav Băncilă” la ora actuală. Așa arată o lucrare finalizată? Răspundeți repede, înainte de a citi restul articolului: a fost cineva sancționat? Sau a fost premiat?

Iasul are prioritatePasajul suprateran ”Octav Băncilă” din Iași ar fi trebuit să fie terminat în an această lună și ar fi trebuit să aducă o fluidizare a circulației între cartierele Dacia, Alexandru cel Bun și Păcurari; tot ce se poate vedea însă la ora actuală este o structură metalică  fără cap și fără coadă la a cărei bază abundă buruienile, semn al pasului deloc alert în finalizarea lucrărilor. Cină e de vină pentru întârziere? Să facem un scurt istoric.

O pasarelă care să treacă peste linia ferată și care să lege trei dintre cele mai populate cartiere ale Iașului nu este o idee nouă, din folclorul urban știindu-se că planul vine din vremea lui Ceaușescu. După 23 de ani de la Revoluție, în 2012, au început lucrările. Segmentul de infrastructură suspendată a fost cuprins în AXA DE DEZVOLTARE NORD – SUD, un proiect care presupune inclusiv reabilitarea şi modernizarea de străzi şi trotuare aferente zonei pasajului. Investiția de la Iași, potrivit site-ului proiectului, se cifrează la peste 87 de milioane lei din care aproximativ 70,5 milioane reprezintă valoarea eligibilă din fonduri europene. Patru firme Conest, Eky Sam, Vega 93 şi Corefero (prima dintre ele, implicată și în alte proiecte de la Iași finanțate cu bani europeni) au câștigat contractul.

Deși în 2012, s-a început turnarea pilonilor de susținere, urmată de poziționarea unor structuri metalice suspendate, lucrul s-a împotmolit din cauza descoperirii în timpul săpăturilor a unor cabluri de care nu se știa de la bun început. Dincolo de aceasta, alte situații neprevăzute au făcut ca activitatea de pe șantier să fie aproape paralizată: devierea unui canal colector şi refuzul unor proprietari de terenuri care nu au acceptat să se facă lucrări la limita terenurilor și imobilelor lor.

Ce nu scrie, dar se vede

După aproape doi ani de la începerea operațiunilor, în acest an, s-a ajuns la concluzia că trebuie refăcut proiectul pasarelei. Este vorba de capetele pasajului, care trebuie ”redesenate” din cauza unor segmente de rețele de apă neluate în seamă în schița inițială. Firma despre care se spune că a făcut proiectarea în birou, fără a merge pe teren pentru a evalua situația, este SC Expert Proiect 2002 SRL din București. A fost sancționată firma pentru întârzierea cauzată? Dimpotrivă, a fost bonificată! Societatea a primit inițial peste 360.000 de lei, fără TVA, iar pentru a reface proiectul mai primește aproximativ 130.000 de lei, fără TVA.

Primarului Gheorghe Nichita situația i se pare normală. În vară a declarat presei că ”nu este nimeni responsabil. În Iaşi sunt reţele despre care nu ştie nimeni pe unde trec. Pe orice şantier pot apărea probleme pe care nu ai cum să le prevezi. Iar orice situaţie de genul acesta înseamnă şi cheltuieli neprevăzute”. Poate că pe hârtiile primarului rețelele nu se văd și ”nu știe nimeni pe unde trec”. Doar că cei de la Societatea Apa Vital (firmă care are în grijă rețelele de apă și canalizare din oraș) susțin la un post post local de televiziune că nu se impunea consultarea nici unei hărți a utilităților. Asta pentru că atât canalul colector în cauză, cât și căminele aferente canalizării sunt vizibile!

Mai recitiți o dată ce scrie pe panou. Și priviți fotografiile de mai jos. Și stabiliți d-voastră cum e treaba cu ”Iașul are prioritate” și ”Primăria va sancționa orice depășire a perioadei de finalizare a proiectului”…

Cap de pasaj dinspre cartierul Alexandru cel Bun Cap de pasaj dinspre cartierul Alexandru cel Bun_1 Capul de pasaj in zona Canta - Păcurari 2 Capul de pasaj in zona Canta - Păcurari Panou informatii Pasaj Octav Băncilă Pasaj Octav Bancila Pasajul Octav Băncila - zona Canta - Păcurari Pasajul vazut dinspre cartierul Alexandru cel Bun Pilon in zona Alexandru cel Bun


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Ce scriem, dar nu se vede. Ce nu scriem, dar se vede. Studiu de caz pe bani europeni: Pasajul Octav Bancila din Iași

  1. chestionare auto

    E cel mai documentat articol despre Ce scriem, dar nu se vede.

    Ce nu scriem, dar se vede. Studiu de caz pe bani europeni: Pasajul Octav Bancila din Iași .
    Tineti-o tot asa!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *