Dollores Benezic

Ce poți face cu 200.000 de lei în sectorul 3

Primăria sectorului 3 întreabă pe ce să cheltuiască banii de la buget, cetățenii propun și apoi votează. Primăria numără voturile ;)

Primăria sectorului 3 testează bugetarea participativă anul ăsta și a invitat cetățenii să trimită idei și propuneri despre cum ar cheltui ei 200.000 de lei inclusiv TVA, din bugetul local. Proiectele au fost înscrise în 11 domenii de activitate ale primăriei și suntem deja în etapa în care aceste proiecte sunt supuse votului popular, așa că aseară am pierdut și eu vreo două ore citind ideile concitadinilor mei. Regulamentulconcursului spune că nu poți vota decât maxim un proiect din fiecare categorie, până la 29 aprilie 2018.

Unele mi-au plăcut, cu unele am rezonat, dar oftat că sigur nu se poate, în altele am văzut sclipirea lacomă din ochiul celui care propune, sub un scop nobil, doar să-și tragă niște bani și alte foloase materiale de la buget. Unele sunt scrise simplu, așa cum i-a dus mintea pe oameni că ar trebui făcut, altele sunt un pic mai calculate, iar câteva trădează experiența unora de a umple foile cu bla-bla-uri stufoase care să acopere goliciunea de conținut a proiectului. Dincolo de exercițiul democratic indiscutabil, demersul ăsta (care înțeleg că vine dinspre USR), este unul care ar trebui să-i arate primarului Negoiță ce preocupări au oamenii din sector, ce dorințe și frustrări și, de ce nu, să-i dea niște idei valoroase despre ce ar mai trebui făcut, dincolo de nesfârșitele spații verzi și reabilitări de blocuri, atât de dragi primarului nostru.

Din parcurgerea celor 70-80 de proiecte înscrise eu una am tras concluzia că oamenii sunt preocupați de infrastructura pentru biciclete și pietoni, de amenajarea de parcări, de colectarea selectivă de deșeuri și de îmbunătățirea vieții animalelor lor de companie. Sunt multe alte proiecte interesante. Mie una mi-a fost greu să aleg un singur proiect la unele categorii, așa că vă invit să vă rupeți câteva minute din timpul vostru într-o seară până la finele lunii și să dați și voi câte un vot. Vă recomand să le deschideți pe toate înainte de a vota, ca să știți ce conțin. Majoritatea sunt descrise în fraze scurte, nu ia mult parcurgerea lor.

Dat fiind că expunerea lor pe site-ul primăriei face greoi accesul la fiecare proiect în parte, și asta cred că va dăuna popularizării, vă spun câteva din favoritele mele, poate vă inspiră…

Continuarea pe DOLLO.RO


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *