Cristian Ghingheș

Ce NU se mai întâmplă în Senat: 115 legi adoptate tacit, fără dezbatere, dintr-un foc

La penultima ședință a Senatului României, care s-a desfășurat pe 21 octombrie, membrii forului legislativ superior au luat act de adoptarea tacită, țineți-vă bine, a 115 proiecte legislative: 19 ordonanțe, restul fiind propuneri legislative inițiate de senatori. Practic, aceste 115 proiecte nu au fost nici dezbătute în plen, nici votate. Și apoi ne întrebăm de ce avem legi multe, strâmbe, proaste și care de cele mai multe ori se contrazic între ele.

Adoptarea tacită intervine atunci când prima camera parlamentară nu apucă să voteze un proiect legislativ în termenul de 45 de zile pentru legile obișnuite, respectiv de 60 de zile pentru coduri și legi complexe. Sigur, aceste 115 inițiative legislative ajung apoi în Camera Deputaților, care este decizională și care poate ține la sertar proiectele cât dorește/cât poate.

Dacă ne uităm în stenograma ședinței, inclusiv lor, senatorilor, le este rușine cu această situație. Ar fi culmea să fie altfel!

Teodor Meleșcanu: Vă informez, cu o oarecare smerenie, faptul că avem o notă privind adoptarea tacită, prin împlinirea termenului pentru dezbatere şi adoptare la data de 18 octombrie 2019, a unor iniţiative legislative.

Alina Gorghiu: Este de Cartea Recordurilor să avem 115 inițiative legislative trecute astăzi prin adoptare tacită. Este o jenă pe care nu știu cum de majoritatea PSD, în număr de 71 de senatori, sau 70, conform site-ului Senatului, o suportă sau o acceptă. […] N-aș vrea să intru în alte detalii, dar gândiți-vă că printre cele 115 inițiative ai Cod penal, ai
legislație referitoare la persoane cu dizabilități, familie, legi din sector economic, energie și așa mai departe. Deci putem să facem un efort, cu voia dumneavoastră, stimați colegi din majoritate, și să reglementăm situația.

Au mai fost alte intervenții? Nu. Uite așa, Meleșcanu anunță: inițiativele legislative se consideră adoptate prin împlinirea termenului, în conformitate cu art.75 alin.(2) teza III din Constituția României, coroborat cu prevederile art.146 alin.(2) din Regulamentul Senatului, și urmează să fie transmise Camerei Deputaților spre dezbatere și adoptare în calitate de Cameră decizională.

Da, nu putem trece cu vederea incapacitatea Senatului României. Pentru ce îi plătim, pentru ce au fost trimiși acolo? Să facă legi. Dacă timpul este o problemă, să organizeze mai des ședințe de plen. Bine că există timp și energie pentru tot felul de ședințe foto, conferințe și alte operațiuni de PR politic.

Ca să vă dați seama de aberațiile care se aprobă tacit în Senat, un exemplu este legea inițiată de Daniel Gheorghe pentru declararea zilei de 16 August drept ziua de comemorare a martirilor Brâncoveni şi ziua naţională de conştientizare a violenţelor intentate asupra creştinilor. Concret, „în semn de conștientizare”, vor fi iluminate în roșu, timp de 4 ore, pe 16 august, clădirile Parlamentului, Guvernului, autorităților publice centrale și locale, Arcul de Triumf, Palatul Mogoșoaia etc. Articolul 3: se organizează slujbe. Patru, posturile publice de radio și de televiziune, dar și Agerpres vor difuza cu prioritate emisiuni și materiale informative despre persecuțiile creștinilor. Bonus: cheltuielile pentru organizarea evenimentelor trebuie asigurate din bugetele locale/bugetele autorităților și instituțiilor publice. Ce contează că legea a primit avize negative în toate comisiile și că inclusiv Consiliul Legislativ a amendat-o? A fost amânată, timpul a trecut, și uite așa dl. Daniel Gheorghe, fiul primarului din Otopeni, se poate lăuda cu un nonsens aprobat tacit.

Cele 115 inițiative adoptate tacit pot fi consultate aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ce NU se mai întâmplă în Senat: 115 legi adoptate tacit, fără dezbatere, dintr-un foc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *