Alina Mungiu-Pippidi

Ce caută srilankezii în secuime, pe înțelesul tuturor

E greu cînd locuiești în parohiala țară a secuilor și ai auzit toată viața că și România e țară străină, și Bucureștiul îți ia banii (cînd de fapt îți dă mai mult decît îți ia), și să te vezi la știri în România doar o dată la trei ani (cînd SRI face un raport despe marele pericol revizionist) sau la patru (la Budapesta, cînd sunt alegeri) și să accepți ușor ideea că vin niște oameni tocmai din Oceanul Indian ca să lucreze la brutăria din sat. Mai ales cînd Viktor Orban, demagogul numărul unu al Europei, îți povestește non stop de marele pericol pentru Europa care vine de la imigranți și cum doar el, pe calul lui alb, apără continentul de păgâni.

Măcar că e Orban un caraghios să se creadă Sobieski, dar nici păgânii lui nu sunt ce spune el.

Cauza numărul unu pentru care fuge lumea din Sri Lanka și traversează continente pe jos sau cu bărcile de cauciuc e chiar pericolul pe care fundamentalismul islamic îl pune pentru celelalte religii: creștini, budiști, islamiști moderați.

În 2019, înainte de Paști, statuile lui Buddha au fost vandalizate, iar un musulman, membru al unui Consiliu local care a declanșat o anchetă în acest sens, a fost asasinat.

De Paști, bisericile creștine din Sri Lanka din mai multe orașe, catolice și protestante, au fost lovite în plin de bombe, cu sute de morți. La una, unde atacatorul a fost oprit să intre, acesta a detonat bomba în curte, omorînd zeci de copii care erau în pauză la școala de duminică.

Congregația creștină din Ditrău, Harghita poate nu știe toate astea. Nici presa din Budapesta, nici cea din România nu mai dau demult știri străine, preferînd să asasineze treptat, dar sigur intelectul telespectatorilor cu jocuri și Las Fierbinți.

Dar preotul trebuia să știe, la fel profesorul din sat, dar și primarul, că ei au educație. Se presupune că știu ce e în lume.

Și dacă lumea se strîngea la sala comunală înainte de a veni refugiații ca să afle de ce își riscă unii viața să ajungă tocmai la Ditrău sau la Lampedusa ori în taberele de la Calais, iar dacă preotul își folosea slujba de duminică pentru a transmite câte ceva din mesajele papei Francisc, care vorbește adesea despre aceste lucruri, nu se ajungea ca un sat de oameni vinovați mai ales de ignoranță să fie demascați ca polul rasismului est-european.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Ce caută srilankezii în secuime, pe înțelesul tuturor

 1. JK

  Noi făcut ce zis Orban. Cum care Orban?
  Despre musulmani, numai de bine: dacă Iranul e pe axa răului, iar sponsorul radicalismului islamic, Arabia Saudită, pe axa binelui, ce-așteptăm, să vindem cruciulițe la poarta mscheii?
  În presa de maluri dâmbovițene n-am văzut nicio analiză a ceea ce se petrece în Ungaria, și Ungaria Mare, of course!, (ca să nu mai zic de vreun interviu cu Orban sau oamenii lui!).

  Reply
 2. ionas

  Secuii , foarte izolati in centrul Romaniei, din 1918 tot timpul au trait mental in Imperiul AustroUngar sau Ungaria. Sunt si impotriva oricaror venetici in zona, inclusiv unguri .
  Ungaria face eforturi financiare imense pentru sprijinirea comunitatilor maghiare din Romania , o face in mod eficient jucind cartile nationaliste si europenismului ( rasismului).

  Reply
 3. CMC

  Oameni fara minte: ungurii pleaca, nu vor romani si nici straini… Sunt pe calea numai buna pentru autodistrugere.
  Daca ar avea cap si ar prinde straini muncitori (nu din aia care vor sa stea in fata saormeriei si sa fileze femei sau viseaza sa se faca doar ginecologi), ar face tot posibilul sa le aduca si familiile ca sa suplineasca lipsa fortei de munca si puturosenia celei care mai e prin zona.

  Reply
 4. Sanctiuni DRASTICE pentru UDMR

  Va place ori NU maghiarii sunt si rasisti, chiar foarte contagiosi – un soi de rasism-etnic, care poate capata oricand accentele universal valabile.
  Dar si romanii sunt rasisti, cand vine vorba de romi cel mai ades – nimeni nu vrea vecini romi, din motive pe care le cunoasteti – si vor deveni rasisti in viitor cand ceilalti le vor invada pana la urma TERITORIUL aflat in paragina, poluat si plin de gunoaie, pe care momentan sunt majoritari si pe veci stapini, n-asa?
  (Londra NU e plina de straini colorati si de alta religie din cauza UE, asa cum cred azi britanicii/ li se da de inteles de care politicienii care se vor napusti firesc impotriva tuturor migratzilor astia la viitoarele alegeri)
  Asadar vin alegerile, iar popa ala catolic e complet din alt film!

  Reply
 5. Cinicul

  Lucrurile nu sunt asa de simple cum le prezinta doamna AMP.
  Aici problema care se discuta este cea a respectarii legii si nu a stoarcerii lacrimilor bazandu-ne pe argumente siropoase. Daca acesti cetateni sunt legal in R si au dreptul la munca, nici o comunitate locala, fie ea de romani, secui, tatari sau tigani nu are dreptul sa-i opresaca sa munceasca.
  NU cred ca argumentele autoarei sunt f solide. Majoritatea celor care se urca intr-o barca si ajung in Grecia, Italia sau Spania sunt emigranti economici. Asa a fost si inainte de 1989, multi romani „fugiti” inainte de 1989 erau cei care mai fusera prin Occident trimisi de Ceasca la vreo specializare, ori mai fusera cu o vizita turistica. Acesti oameni erau departe de a fi persecutatii regimului (au fost si persecutati precum Dorin Tudoran sau Paul Goma, dar acestia reuseau f greu sa plece din tara).
  Dar sa revin la cestiunea zilei. Nu stiu din ce religie sau din ce grup etnic vin cei doi cetateni rataciti la Ditrau, nu stiu daca sunt refugiati sau au venit cu permis de lucru, dar nu e obligatoriu sa fi fost persecutati in tara lor. In Sri Lanka exista o minoritate solida de tamili (cam 15%) care au declansat un razboi civil violent si crud, implicand in el femeile si copiii (cu acte teroriste mai brutale decat in Afganistan, cu femei sinucigase precum in Algeria anilor 50).
  Ce voiau ei? Cam ce vor si secuii, un stat tamil independent. Este drept ca revolta lor a fost o reactie la promovarea aproape exclusiva a sinhalesilor majoritari, dupa ce timp de 200 ani britanicii i-au favorizat masiv pe tamili. Parca am mai vazut un tablou similar si prin alte parti. In India britanicii ii favorizau pe musulmani, ca apoi acestia sa fie persecutati de hindusi (mai ales recent, si asta in „cea mai mare democratie a lumii”). Nimini nu-l contamna azi pe Modi care aplica o politica de un nationalism mai parsiv decat Victor Orban sau Erdogan.
  Ca sa ajungi in Europa din Sri Lanka, Bangladesh sau Pakistan iti trebuie multi bani, trebuie sa platesti calauze, sa mituiesti vamesi, etc. Daca un tamil sau sinhalez are bani sa platesaca aceasta calatorie nu e chiar cel mai necajit de acolo. Este drept ca exista si sistemul in care mai multe famili pun bani pentru a trimite un membru ca apoi sa-i aduca treptat si pe ceilalti.
  Ne spune doamna AMP ca in Sri Lanka exista atentate teroriste, de parca la Londra, Paris, Cairo, NY sau Moscova n-ar fi. Ar trebui sa londonezii sa ceara azil politic in Islanda?

  Reply
 6. ingrijorat

  Stimata doamna,
  daca macar ati fi citit https://en.wikipedia.org/wiki/Sri_Lanka
  ati fi inteles ca interventia Dvs. este neavenita,
  De ce l Ditrau? cand Romania este atat de MAre?
  De ce la o brutaruie din sat , al carui PATRON nu apare ?
  De ce nu in Teleorman, ude veceul e in fundul curtii, sa nu spurce casa?

  Reply
 7. Keresszegi Eduard

  Ați transformat conflictul patronului cu localnicii într-o porcărie la adresa secuilor draghe socialiști.Patronelul în loc să creeze condiții mai bune și salarii mai omenoase celor din localitate a vrut să le arate ce poate și i-a înlocuit repejor cu niște nevinovați picați în mijlocul conflictului. Acum se bucură vremelnic de succesul lui ,lumea îi critică și îi condamnă pe localnici dar deja afacerea lui e pe făraș,lumea nu mai cumpără produsele lui și așa și trebuie să se întâmple într-o societate unită,noțiune care se pare că la români e inexistentă.
  No drajii mei, ca idee extrapolată,nu mai vezi moldoveni pe șantierele reabilitărilor și a construcțiilor din București.Au rămas săracii acasă pe ajutor social plătit de noi fraiereștenii în timp ce patronii români în loc să-i aducă așa ca de obicei la muncă preferă armate de sclavi ținuți în ghetouri de vagoane, aduși de la mii de kilometri care n-au tupeu să comenteze că ziua de lucru e cam mare și salariul e mic de tot… Salariile lor nu vor fi cheltuite în economia românească,nu în buticurile și magazinele românești,nu vor finanța viitorul sărăcăcios al copiilor românilor,ele vor fi schimbate în euro sau dolari și vor pleca afară mărind deficitul valutar românesc plătit ghici de cine,tot noi fraierii care mai muncim câte ceva.Afaceri mici din Moldova se sting,oamenii pleacă din țară,familii se destramă,dispar doar pentru că România a permis ce politica lui Victor Orbán nu,importul de forță de muncă din afara Europei.În loc să aducă armate de migranți preferă să ajute familia să se dezvolte și să răzbească în viață ,lucru pentru care socialiști europeni ca și doamna Pippidi îl pun la zid și îl hărțuiesc ca pe ..Trump. Doamna Pippidi,dacă muriți de mila migranților duceți doamnă ajutorul acolo,acasă la ei,așa cum spune Victor Orbán.Nu-i aduceți în Europa cu problemele lor cu tot făcând jocul pervers al afaceriștilor.Scoateți legi care să țină românii acasă ,creați condiții,legi,avantaje ca ei să rămână acasă și să prospere acasă la ei cu familiile lor.Sau dacă nu țineți-vă vietnamezii și SRI lankezii acolo la voi în Brüxelles sau în București și nu așteptați ca secuii și ardelenii să gândească ca voi.Pentru că Ditró nem București doamnă..nem nem soha…

  Reply
  • Ro

   Măi Edy-baci, localnicii 1-milenari din Ditrău n-au vrut să dea afară din sat patronul, ci pe oamenii negri. Dacă nu crezi, uită-te la (alte) știri. Și dă-ne și nouă adresa ta, ca să venim să muncim la tine, să rămână banii aici în țara noastră mare, să bem o pălincă în pauza de prânz și, cu ochii la harta ciuntită, să plângem și să ne lamentăm de Trianon.
   Deși cred cu convingere că ungurii proști sunteți o minoritate infimă, eu v-aș trimite administrație moldovenească, așa cu ar face Orbán dac-ar fi Orban adevărat. Ca să simți pe viu ideologia ta extrapolată.

   Reply
  • Keresszegi Eduard

   Bre Ro,despre negrii au vorbit exclusiv ziarele și patronul care a vrut să transforme scandalul într-unul xenofob știut fiind apetitul presei la asemenea subiect prin zona secuimii.În rest draghe am parte de tot ce mi-ai dorit,locuiesc în București,am parte de administrație moldovenească și chiar pot să văd diferența față de o administrație maghiară sau hai mai finut,o administrație ardeleană ca de ex la Cluj.Dacă vrei să muncești la mine,ok,oamenii mei râmân cu aprox 3000 de lei în buzunar,mai la negru mai la gri că așa e administrația asta moldovenească,trebuie să joci cum se cântă.Dar nu le refuz o palincă la discuțiile de după program despre hărți ciuntite și uniri păcălite inclusiv cu moldovenii mei.
   Și apropo de ideologia mea ,la Cluj un patron UNGUR a angajat 22 de srilankezi.Românii de pe strada unde i-a cazat îi hărțuiesc pe amărâți și azi cu avocați,poliție,jandarmerie inclusiv cu intimidare fizică pentru că le-au spurcat strada de jmecheri cu Porche la poartă.Xenofobi ce naiba..

   Reply
 8. Laura G

  „Dar preotul trebuia să știe, la fel profesorul din sat, dar și primarul, că ei au educație. Se presupune că știu ce e în lume”

  Intrebari retorice:

  1. Care a fost ultimul discurs al unui presedinte al Romaniei despre trenduri globale (inegalitate, migratie, schimbari climaterice, (de)globalizare) ? Ion Iliescu prin 1990s mai vorbea de Alvin Toffler, dar de atunci ?
  2. In care institut al Academiei Romane, sau in care Facultate de Relatii Internationale (care sunt ca cuipercile) exista un departament specializat pe studii despre Asia de Sud ?
  3. Comisia de Politica Externa a Senatului are 12 membrii. Comisia din Camera are 18 membrii. Cine din cei 30 poate sustine o discutie decenta despre migratie ?

  Atunci de ce ne suparam pe preotul si pe primarul din Ditrău, Harghita ?

  Reply
 9. laur22

  Problema e ca dintotdeauna a fot ca :
  „presa din Budapesta, nici cea din România nu mai dau demult știri străine, preferînd să asasineze treptat, dar sigur intelectul telespectatorilor cu jocuri și Las Fierbinți”

  Shi asta nu de azi de ieri.
  Iar pe acest fond de prostie in masa orice dementza care suna bine prinde.

  PS carztile de economie in USA au pus demult shi dinotdeuna eticheta corecta pe USA migration policy post 1800 = wage supressor.

  Politica de acceptare a emigrantzilor a USA a avut dintodeuna aceashi obiectiv tzinerea lefurilor mici cat mai mici distorsionarea sistematica a pietzii munii idefavoarea angajatzilor shi in favoarea angajatorilor.

  Ei ca in multe alte domenii Romania s-a americanizat nu s-a europenizat ci s-a americanizat.
  Ce s-ai faci insa atunci cand solutziile „americane” dau peste un public pur european (majoritate frencezilor isi desfasoare intreaga viatza activa shi mor pe o raza de 60 km de la locul nasterii adica asha cam ca in HarCov).

  Se intampla Ditrau.

  Dupa cum era shi firesc reactzia de inceput la aceste „wage supressions” se intampla acolo unde exista comunitatzi omogene shi organizate.
  Daaaaa asta e doar inceputul nicidecum sfarsitul.

  Presa insa va continua vorba celor de BUG Mafia sa …
  https://genius.com/Bug-mafia-bag-pula-n-lume-si-v-o-fac-cadou-lyrics
  ori vorba lui AMP presa continua sa ne „asasineze treptat, dar sigur intelectul telespectatorilor cu jocuri și Las Fierbinți”

  „Mai bine beau otet, ma jur
  Decât s-ascult ziaristi cum îi ling pe astia-n cur
  Decât s-ascult cum au pus-o ei de-un blat…
  O parte din presa înca preseaza doar cacat…
  Cum ca se face, cum ca se drege
  Cum ca pe ei nimeni nu îi mai intelege…
  Ar trebui ca cineva sa îi alerge
  Si sa îi mângâie pe spate cu ciomege…”
  https://www.history.com/topics/immigration/immigration-united-states-timeline
  „March 1790: Congress passes the first law about who should be granted U.S. citizenship. The Naturalization Act of 1790 allows any free white person of “good character,” who has been living in the United States for two years or longer to apply for citizenship. Without citizenship, nonwhite residents are denied basic constitutional protections, including the right to vote, own property, or testify in court.
  …..
  1849: America’s first anti-immigrant political party, the Know-Nothing Party forms, as a backlash to the increasing number of German and Irish immigrants settling in the United States.
  ….
  1882: The Chinese Exclusion Act passes, which bars Chinese immigrants from entering the U.S. Beginning in the 1850s, a steady flow of Chinese workers had immigrated to America.

  They worked in the gold mines, and garment factories, built railroads, and took agricultural jobs. Anti-Chinese sentiment grew as Chinese laborers became successful in America. Although Chinese immigrants make up only 0.002 percent of the United States population, white workers blame them for low wages.

  The 1882 Act is the first in American history to place broad restrictions on certain immigrant groups.

  1891: The Immigration Act of 1891 further excludes who can enter the United States, barring the immigration of polygamists, people convicted of certain crimes, and the sick or diseased. The Act also created a federal office of immigration to coordinate immigration enforcement and a corps of immigration inspectors stationed at principle ports of entry.
  ….
  1917: Xenophobia reaches new highs on the eve of American involvement in World War I. The Immigration Act of 1917 establishes a literacy requirement for immigrants entering the country and halts immigration from most Asian countries.

  May 1924: The Immigration Act of 1924 limits the number of immigrants allowed into the United States yearly through nationality quotas. Under the new quota system, the United States issues immigration visas to 2 percent of the total number of people of each nationality in the United States at the 1890 census. The law favors immigration from Northern and Western European countries. Just three countries, Great Britain, Ireland and Germany account for 70 percent of all available visas. Immigration from Southern, Central and Eastern Europe was limited. The Act completely excludes immigrants from Asia, aside from the Philippines, then an American colony.
  1924: In the wake of the numerical limits established by the 1924 law, illegal immigration to the United States increases. The U.S. Border Patrol is established to crack down on illegal immigrants crossing the Mexican and Canadian borders into the United States. Many of these early border crossers were Chinese and other Asian immigrants, who had been barred from entering legally.

  1942: Labor shortages during World War II prompt the United States and Mexico to form the Bracero Program, which allows Mexican agricultural workers to enter the United States temporarily. The program lasts until 1964.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *