Omul de afaceri apropiat de PSD, Cristian Burci, ar fi fost prezent la Washington, joi, 21 septembrie, la un prânz informal între ministrul român al Apărării Mihai Fifor şi lobbyst-ul american Elliott Broidy, fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru victoria candidatului la preşedinţia SUA, Donald Trump.
Potrivit Realitatea TV, prânzul ar fi avut loc după întâlnirea ministrului Apărării cu reprezentanţi a trei companii americane din domeniul industriei de apărare – Raytheon, Lockheed Martin şi Bell Helicopters. Ministrul Apărării Mihai Fifor şi omul de afaceri Cristian Burci nu au putut fi contactaţi până la această oră pentru confirmare.
Întâlnirea miniștrilor apărării din România și SUA
Anterior, marți, ministrul român al apărării se întânise cu omologul său american James Mattis cu care abordase subiecte precum “stadiul cooperării în domeniul achiziţiilor, programul Avion Multirol fiind un exemplu concret care fundamentează definitoriu Parteneriatul Strategic România – SUA”, dar și “noile oportunităţi de cooperare cu producătorii români din industria naţională de apărare şi extinderea investiţiilor SUA în România”, potrivit unui comunicat oficial.
Elliott Broidy, un mare şpăgar
Broidy a fost vicepresedinte al Fondului pentru Victoria lui Trump, o asociaţie condusă de Reince Preibus, până de curând şeful de cabinet al celui devenit între timp preşedintele SUA.
Broidy face parte din boardul Coaliţiei evreieşti republicane. Vezi aici.
Potrivit cotidianului israelian Haartez, în 2009, Broidy a fost demis din funcţia de preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital după ce a fost acuzat şi a admis că a plătit aproape 1 milion de dolari mită către oficiali ai statului New York şi manageri ai fondurilor private de pensii.
Elliott Broidy este omul care l-a invitat pe liderul PSD Liviu Dragnea la petrecerea de învestire a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA. Vezi aici.
Burci nu are afaceri în industria de apărare, dar a fost implicat într-o industrie conexă, producţia şi reparaţia vagoanelor de marfă
După Revoluţie, Burci a preluat producătorul român de vagoane Astra Arad, însă în 2012 a vândut pachetul majoritar către investitorul german Thomas Manns, potrivit Digi24.
La 1 iunie 2017, americanii de la Greenbrier Companies, Inc. şi compania preluată de german de la Cristian Burci, Astra Rail Management GmbH, au înfiinţat compania Greenbrier-Astra Rail. Noua firmă controlează operaţiunile europene ale Greenbrier cu sediul în Swidnica, Polonia şi Astra Rail, cu sediul în Germania şi Arad, România. Compania nou înfiinţată este deţinută de americani cu o cotă de 75 %. Potrivit clubferoviar.ro, Astra Rail a primit 30 de milioane de euro la încheierea acordului şi va primi alte 30 de milioane de euro la 12 luni după semnare, ca plată pentru cota majoritară în companie.
Burci este un om de afaceri apropiat de PSD
Numele lui Cristian Burci apare în dosarul privind finanţarea campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană din 2009, finalizat cu condamnarea fostului trezorier al PSD, Gheorghe Bunea Stancu şi a miliardarului Ioan Niculae. De altfel, Burci a fost audiat ca martor la DNA şi la instanţă.
“Bunea-Stancu voia să aducă în partid trei, patru mari oameni de afaceri care să susţină partidul. Am avut o discuţie mai veche. (…) Se referea la sprijinul partidului de către oamenii de afaceri, iar cei din urmă să fie sprijiniţi de partid prin contracte. (…) Pe vremea aceea Victor Ponta era şeful PSD. Discuţia a avut loc în 2010, după alegeri”, a spus Burci în sala de judecată.
Discuţia la care a făcut referire Burci apare în rechizitoriul procurorilor. Conform documentului citat, Bunea-Stancu i-ar fi zis lui Burci: “Am vorbit şi cu Victor…Băi Victore…Să ne strângem trei, patru oameni. Tu, Ghiţă şi încă doi. Probabil Niculae şi încă unul. Mai mult nu pot. Ca n-ai cum să-i ajuţi pe toţi că n-ai cum”.
În faţa instanţei Burci a explicat că acei oameni de afaceri la care se face referire ar fi trebuit să sprijine partidul financiar, iar aceştia “să fie sprijiniţi prin contacte”.
Burci e urmărit penal din 2016
Cristian Burci este urmărit penal după ce anul trecut DIICOT a deschis o investigaţie pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Anul trecut, Burci a fost reţinut pentru 24 de ore, însă instanţa l-a plasat sub control judiciar. Vezi aici.
Comunicatorul lui Dragnea a fost angajat la Burci
După căderea guvernului Ponta în toamna lui 2015, actuala consilieră de comunicare a liderului PSD Liviu Dragnea, Anca Alexandrescu, s-a angajat la trustul Adevărul patronat de Cristian Burci. În iunie anul trecut, Anca Alexandrescu a fost numită director PR în cadrul KMG Rompetrol. În trecut, ea a fost şefa pe probleme de comunicare a Guvernului Ponta şi consilier de comunicare al premierului Adrian Nastase.
Dragnea: Vrem să producem tehnica militară în România în joint venture
În timp ce joi, 21 septembrie, ministrul Apărării Mihai Fifor şi omul de afaceri Cristian Burci erau la discuţii cu reprezentanţii companiilor americane de armament, liderul PSD Liviu Dragnea declara la DC News:
“E foarte bine că foarte mulţi reprezentanţi ai statului român îşi iau angajamente, e bine ca acestea să fie discutate în ţară. Pentru că s-ar putea vreodată în viaţa asta cineva să îşi ia un angajament şi apoi să constate că ţara nu poate sau că ţara şi-a luat alt angajament cât a fost plecat. Eu cred că cu astfel de teme de magnitudine uriaşă nu este bine să ne jucăm. Eu vă aduc aminte că în campanie am fost singurul lider politic care a anunţat că vom prevede în bugetul naţional 2% din PIB din Apărare şi am fost şi cel care a întors proiectul de buget, împreuna cu premierul Grindeanu.
În ceea ce priveşte achiziţia de tehnică militară, două obiective principale creşterea nivelului de apărare al României şi în egală măsură dezvoltarea industriei de apărare a României. O mare parte din tehnică militară de care are nevoie ţara noastră să fie produsă în România, cu producătorii care vroiau să ne vândă. S-a discutat cu aproape toţi, este foarte bună, dar vrem să o producem aici, în joint venture. Majoritatea au acceptat, nu sunt negocieri uşoare.
Eu aici am o singură problemă, noi – eu, preşedintele Camerie Deputaţilor şi premierul Grindeanu, am aflat din presa că România vrea să ia rachete Patriot. Ne-am sunat şi ne întrebam unul pe altul când s-a decis asta. L-am sunat amândoi pe ministrul Apărarii care ne-a spus că a ieşit cu informaţia asta dl. general Ciucă (şeful Statului Major General al Armatei -n.r.), el a spus că a ieşit nu ştiu care secretar de stat”, a declarat Dragnea. Liderul PSD a explicat că acest lucru a fost un factor care a dus la schimbarea lui Gabriel Leş din funcţia de ministru al Apărarii.
Dragnea: Vrem să cumpărăm rachete în rate
“Nu înseamnă că rachetele Patriot nu sunt importante pentru Romania şi dorim să le achiziţionăm. Dar nu se face aşa. Ceea ce am discutat şi cu preşedintele Iohannis, şi eu şi dl. Tudose, i-am spus că nu putem să achiziţionăm aceste baterii dând toţi banii odată. Cred că Romania merită un tratament aparte în această situaţie. României îi poate fi acceptată solicitarea de a face plata într-o perioada rezonabilă de ani”, a mai spus Dragnea.
Ce vrem să cumpăram de la americani
România s-a angajat să aloce 2 la sută din PIB pentru apărare. În ultimele luni, ministerul Apărării a anunțat mai multe achiziţii militare importante de la companiile americane. Romania vrea să achiziţioneze sistemul de rachete Patriot pentru circa 3,9 miliarde de dolari, sistemul de rachete de artilerie HIMARS, achiziţie estimată la 1,25 miliarde de dolari, precum şi achiziţionarea a cel puţin a încă 36 de avioane de vânatoare multirol F-16 până în 2022.
SIE ce pazeste ??? La ABC-ul serviciilor se, spune ceva despre protectia informativa a demnitarilor pentru a nu fi influentati/manipulati etc.
Cum ce căuta Fifor la masă cu Burci şi un lobbyst american, la Washington?! Mâncau pentru că le era foame, serveau prânzul! De ce stăteau la aceeași masă? Pentru că era singura masă cu 3 locuri liber. Restul este cancan și apoi… ”… ar fi fost prezent…”, sau au fost?!
De ce considerați că i-ar mai trebui lui Liviu Dragnea “tehnică militară”, “la vârsta pe care o are” ,”și o și arată” ?
E simplu. Mai vindeau o bucata de Romania pentru securitate… personala. Cu alte cuvinte, dadeau un tun. Insa oricum, nu vor reusi sa bata tunurile date de Ciolos (5 miliarde fara offset) si Base (Flota).