Dollores Benezic

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…

***

Societatea anglo-saxonă e zguduită zilele astea de un uriaș scandal cu tentă sexualo-adulterină. Un site de intermediere a serviciilor sexuale pentru persoanele căsătorite sau aflate deja într-o relație a fost victima unor hackeri care au extras de pe el datele personale ale clienților și le-au făcut publice. Nume, ocupații, preferințe sexuale, cărți de credit și nu mai puțin de 33 de milioane de adrese de email au fost publicate în ultimele săptămâni de către hackerii respectivi, ca să aibă lumea unde să-și caute partenerii, dacă are curiozitatea sau tăria asta.

Site-ul Ashley Madison a pornit din Canada, dar activa în SUA, Mexic, jumătatea bogată a Europei, Australia, Noua Zeelandă și mare parte din Asia. Conform wiki, avea mai mult de 120 de milioane de vizitatori lunar, 70% dintre clienți fiind bărbați, dispuși să plătească pentru ceva ce nu (mai) găseau acasă. „Life is short. Have an affair!” era sloganul site-ului (pe care-l puteai vedea și pe panouri pubicitare sau ca sponsor la diferite evenimente). Și a făcut bani cu el din 2001, până luna trecută, când a trebuit să se închidă din cauza uriașei breșe de securitate.

Rămân în urmă numeroase păreri pe marginea evenimentului, ale unor oameni care se întreabă ipocrit prin editoriale de ce alți oameni simt nevoia să înșele. Cum spuneam, media occidentală fierbe de aproape o lună pe tema asta. Noi, slavă domnului, ocupați cu apărarea valorilor naționale de valul de refugiați din lumea arabă care vor să ajungă în Germania, am fost feriți de păcatul ăsta al preacurviei online. Parte și din cauză că Ashley Madison nu funcționa în România, dar și pentru că, datorită vigilenței sporite a organelor legii, am fost scăpați de această năpastă, odată cu interzicerea rubricilor matrimoniale din ziarul și de pe site-ul Anunțul telefonic.

S-a întâmplat în luna aprilie 2015, pentru cine n-a fost atent la știrea asta. Anunțul telefonic a fost acuzat de proxenetism și urmărit penal pentru că a publicat anunțuri plătite de prostituate, prin care acestea își racolau clienții. O activitate publicitară cu care se ocupau – și încă se ocupă – toate ziarele/site-urile de anunțuri, de cel puțin zece ani încoace, a devenit penală în ochiul organelor la aproape doi ani după ce prostituția a fost dezincriminată în Codul Penal.

Am aflat întâmplător și eu de situația asta abia în ultimele zile, datorită … cercurilor în care mă învârt ;) Unii dintre voi ați citi interviul meu cu Profesoara (una dintre prostituatele vechi din București), de acum doi ani, și știți ce părere am despre prostituție. Câtă vreme e făcută de bună voie, prostituția este o meserie ca oricare alta și ar trebui legalizată. Mi-a fost cu atât mai greu să înțeleg raționamentul polițiștilor și procurorilor care s-au ocupat de acest dosar, în care un ziar de mică publicitate e acuzat de proxenetism, pentru că a publicat niște anunțuri de servicii pentru o categorie de prestatori altfel destul de oropsită de toată lumea. Fetele astea ori sunt victimele polițiștilor (dacă își racolează clienții din stradă), ori sunt victimele peștilor, uneori ale propriilor clienți, iar dacă se retrag să-și facă meseria într-un apartament, ca să nu mai deranjeze ochiul pudic al publicului, sunt sancționate, indirect, pentru că dau anunțuri la mica publicitate.

UN MILION DE LEI CHELTUIȚI ȘI DOI ANI DE ANCHETE CA SĂ AFLĂM CĂ PROSTITUATELE ÎȘI RACOLAU CLIENȚI LA MICA PUBLICITATE

Ancheta asta este rezultatul muncii unei secții întregi de poliție (Secția 1) care în ultimii doi ani a cheltuit (după cum susțin sursele mele) peste un milion de lei (trei sferturi cică reprezintă numai costurile interceptării convorbirilor telefonice dintre cercetați) ca să „destructureze” această „mare rețea de proxenetism”. Rezultatul acestei munci este trimiterea în judecată a 44 de „acuzați de proxenetism și înlesnire a prostituției”. Pe lângă Anunțul telefonic, între acuzați figurează și o studentă care câștiga și ea un ban cinstit organizându-i activitatea prostituatei care o angajase (îi ținea agenda, răspundea la telefoane și-i programa clienții), o femeie de serviciu de la un salon de masaj care cumpăra și prezervative pentru… clienții care doreau finalizare, și tot așa. Adică acuzații sunt pe alocuri salariați ai „victimelor” – așa cum sunt considerate prostituatele în acest dosar în care anchetatorii admit că prostituția a fost dezincriminată, dar consideră că trebuie combătută, pentru că e o activitate care conduce la descompunere morală și că proxenetismul este cea mai joasă formă de parazitism social. Înțeleg că ar fi și câțiva proxeneți pe bune prinși în dosar, deși și acolo e discutabilă situația, dat fiind că organizarea saloanelor de masaj, care adesea sunt transformate în bordeluri, scapă deocamdată brațului lung al legii.

Totuși, ancheta asta nu face vreo descoperire revoluționară, nici nu recuperează vreun prejudiciu economic important: da, fetele sau colaboratorii lor postau anunțurile pe site, le plăteau cu cardul pe Anunțul.ro, apoi le răspundeau la telefon clienților pe care-i satisfăceau la ele sau la ei acasă. Anunțurile erau explicite, fără să folosească expresii vulgare, după cum nici pozele nu erau porno, asta fiind politica publicației din ce înțeleg.

CUM POATE RĂSPUNDE ZIARUL/SITE-UL DE CONȚINUTUL ANUNȚULUI DE LA MICA PUBLICITATE?

Anchetatorii se pare că au audiat „victime”, dar și clienți ai „victimelor” – care ar fi recunoscut că au sunat și au primit serviciile plătite – precum și pe angajații și șefii Anunțul.ro. Cei din urmă ar fi explicat că au aplicat aceeași politică tuturor anunțurilor din ziar/site, că le-au taxat cu 7 lei, le-au corectat din punct de vedere gramatical și le-au publicat pe răspunderea clientului. Pentru că așa cum nu ai de unde să știi când cineva care dă anunț că vinde o mașină, chiar are acea mașină, nu ai nici de unde să știi că în spatele unui anunț ca „AM REVENIT în țară. Aștept să mă sune bărbații cărora le plac femeile suple, înalte și experimentate. Încearcă-mă și vei trăii senzații tari. Acum doar 49 ron/fin și 89 ron/ora. Poze reale. Rond Alba Iulia…” – stă chiar o doamnă suplă, experimentată sau că cineva o va plăti cu 89 de ron ca să afle. Și până la urmă asta nici nu e treaba ziarului. Treaba lui e să respecte Legea 148/2000, privind publicitatea, unde oferirea de servicii sexuale nu figurează printre chestiile interzise de la publicare.

Desigur, până în februarie 2014, când prostituția era ilegală în România, se putea spune că toate ziarele și site-urile de mică publicitate se aflau la limita legii pentru că publicau anunțuri de servicii considerate ilegale. Numai că și până la acea dată poliția mai făcuse cercetări în domeniu. Polițiștii au mai cerut de la Anunțul.ro date despre persoanele care postaseră anunțuri în diverse domenii, nu numai la „matrimoniale”. Și le-au primit. Dar niciodată nu au insinuat măcar să nu se mai publice astfel de anunțuri, că ar fi ilegal. Oare le convenea polițiștilor doar să aibă acces la o bază de date cu prostituate și clienți, deci nu aveau niciun interes s-o închidă?

Iar dacă lăsăm ipocrizia la o parte și ne punem în locul Anunțul.ro – care câștiga bani frumoși și din rubricile de matrimoniale, cele mai accesate din tot site-ul – putem înțelege și de ce aceste anunțuri au continuat să apară. E vorba despre cerere și ofertă pe două dintre cele mai competitive piețe – a publicității și a sexului pe bani. Spre deosebire de alte site-uri, care continuă să publice anunțuri în spatele cărora se „ascunde” prostituția (acum cu cuvinte „de catifea”, de când s-au speriat publicitarii că pot fi acuzați de proxenetism), Anunțul.ro le monetiza. Sursele mele spun că Anunțul.ro e acuzat că ar fi publicat peste 900.000 de anunțuri la rubrica „matrimoniale”, în ultimii doi ani, din care mai mult de jumătate conțineau cuvântul „sex”. Înmulțite cu 7 lei bucata a rezultat un câștig de aproape patru milioane de lei, încasat de Anunțul.ro, sumă pe care s-ar fi pus și sechestru.

Ar fi de așteptat ca în avântul ăsta moralizator al anchetatorilor, să fie incriminat, alături de cele 44 de persoane acuzate de proxenetism, și statul român, care a încasat sub formă de impozite și taxe – de la saloanele de masaj erotic sau de la ziarul de mică publicitate – partea sa din … favorizarea prostituției.

Ca să vă faceți o idee despre amploarea fenomenului, în alte state banii aduși în economie de prostituție, chiar dacă nu sunt numărați oficial (din aceleași motive ipocrite pentru care nu se legalizează prostituția nici la noi) sunt măcar estimați. „Biroul Național de Statistică din Marea Britanie a estimat că industria sexului în UK produce 4,3 miliarde de lire (6,9 miliarde de dolari) pe an, mai mult decât suma cheltuită pentru construirea de case în primul deceniu al secolului 21. Această sumă reprezintă peste 0,4 la sută din PIB-ul UK” (sursa). În Marea Britanie, la fel ca și la noi, prostituția e legală, dar nu și bordelurile. Probabil și la ei se face mult masaj, în schimb…

Citește continuarea pe Dollo.ro: DE CE AMNESTY INTERNATIONAL RECOMANDĂ DEZINCRIMINAREA PROSTITUȚIEI


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

 1. Costin

  România este o sedimentare de tzarani nicidecum o tara in adevăratul sens al cuvântului. Ce tare: la noi încă exista tineri/parinti care vor să-si gaseasca/să-si marite (vândă) fata virgina. Este si o mare invidie cred. Sunt foarte multi care mănâncă de dimineață salam ieftin sau fasole cu ceapa asa cum altii mănâncă la restaurantul hotelului, iar apoi se duc in camera unde trebuie să sosească o domnișoară”imorala”. Prăpastia dintre paturile sociale s-a adâncit. Despre asta e vorba. Mai este un aspect. Prostitutia trebuie sa fie in sah ca sa rămână scumpa. Exact ca la droguri. Problema este ca nu prea poti sa legalizezi prostitutia high end (cu care nimeni nu are nimic împotriva) iar cea low end (<200 Ron) nu, adica cea care creaza proleme, mai ales de sănătate publică; aspect datorat faptului ca persoane din categoria 1 descrise mai sus apelează si ei la servicii "imorale".

  Reply
  • Dumitru

   Domnule, daca am bani si eu prefer o masina noua. Cred ca e la fel si cu fetele, mai ales ca risti sa ramai cu una mai mult decat cu masina. Dupa aia, exista argumente si pentru second-hand : e rodata, e mai ieftina. Dar, totusi, cea noua e in garantie, riscul sa aiba hepatita C sau preferinte sexuale prea elaborate e mai mic.

   Reply
   • Emil Grigorescu

    Mai nea Dumitru..intr-o tara civilizata gasesti si „masini noi” si „masini second hand” si fiecare e liber sa-si aleaga ce-si doreste…suntem comunisti sa impunem doar o anumita directie?? Daca fetele alea asta doresc si gasesc raspuns la ofertele lor nu avem noi ce face. Orice restrictii ai pune ei tot fac intr-un fel sa se intalneasca…dar in detrimentul statului care putea castiga niste bani frumosi din „intalnirile” astea…

    Reply
 2. Geo Voicu

  Cui prodest?

  Cine vrea din prostie sa compromita justitia ?
  Statul le asigura vreo alternativa ca sa renunte la prostitutie ?

  Este greu de crezut ca o femeie care isi face meseria in strada da anunturi…deci vinovatele sunt cele din apartamente care au baie si folosesc prezervative..
  Ce urmareste logic aceasta cenzurare a unei publicatii ? Sa le scoata pe toate in strada ?

  Reply
 3. Dumitru

  Vandutul corpului nu e o meserie ca oricare alta. Cel putin asa cred eu. Prostitutia si vanzarea de organe nu sunt activitati normale, si nici nu trebuie sa se creeze impresia ca ar fi asa. Poate englezii merg in directia asta, a liberalismului moral si economic total, dar eu nu cred ca e o idee buna pe termen lung pentru nici o societate. Prostitutia va exista intotdeauna, bineinteles. Insa eu cred ca trebuie tinuta intr-o zona gri, in care prostituata in sine nu e pedepsita, insa facilitarea si organizarea ei pe scara „industriala” (pesti, reclame, site-uri web) este.

  Reply
  • Dumitru

   BTW, era sa uit: Ashley Madison e o frauda (n-au femei aproape deloc). Iar anunturile din ziarele romanesti (incluzandu-l pe cel citat in articol) erau clar advertisement pentru prostitutie. Daca intr-adevar au disparut, e un lucru bun pentru societate in general. Daca ar putea interzice sau reduce si anunturile pentru vrajitoare ar fi perfect (dar acolo e si un argument de „free speech” pe care il accept).

   Reply
  • Geanina Tudoran

   Se pare ca priviti cam anatomic problema,corp si organe vandute…Orice barbat ajunge la o varsta in care sexul e trecut,inevitabil,intr-o zona…gri.

   Reply
  • Geanina Tudoran

   Cat priveste liberalismul moral si economic care va sperie,asta sa fie marea problema a Romaniei.prostitutia.
   Pragmatismul englez a dus la un permanent progres,un model invidiat de libertati si prosperitate.

   Reply
 4. Gheorghe Ionescu

  Despre asta se discuta:despre libertate si abuz

  Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. De fapt politistii au avut doi ani placeri erotice pe banii tai ,ai mei sia al altora care platesc nenumarate impozite

  Felicitari pentru articol.Bine punctat

  Reply
 5. Florian Chelu

  Eugene Ionesco – Cântăreaţa cheală si Anuntul Telefonic
  ……………………………………………………………………………………
  Domnul Smith: Toţi Bobby Watsonii sunt comis-voiajori.
  Doamna Smith: Grea meserie! Şi totuşi ies bani frumoşi.
  Domnul Smith: Da, când nu e concurenţă.
  Doamna Smith: Şi când nu-i concurenţă?
  Domnul Smith: Marţea, joia şi marţea.
  Doamna Smith: Oho! trei zile pe săptămână? Şi ce face Bobby Watson atunci?
  Domnul Smith: Se odihneşte, doarme.
  Doamna Smith: Păi de ce nu lucrează în astea trei zile, dacă tot nu-i concurenţă?
  Domnul Smith: De unde vrei să le ştiu eu pe toate? Nu pot să răspund la toate întrebările tale idioate.
  ………………………………………………………………………………………………
  Comunicat Ministerul Public 7 aprilie 2015:

  Obţinerea de beneficii din urma prostituţiei este susţinută şi de faptul că, în cadrul rubricii „Matrimoniale” erau 4 (?) subsecţiuni:
  Ea Caută Partener; El caută parteneră; Saloane masaj erotic; Prieteni, Căsătorii; Diverse, astfel, se poate observa că subsecţiunea: „Ea caută partener” a fost creată în mod distinct, fiind destinată unui alt scop decât cel pentru care, un observator obiectiv ar crede că a fost înfiinţată rubrica „Matrimoniale”
  …………………………………………………………………………………………………………..
  Eugene Ionesco – ” Un funcţionar public nu face glume.”

  Reply
 6. Ion Petre

  Cel mai grav este faptul ca o instanta din Romania a intervenit in politica editoriala a unei publicații,in cazul de fata Anuntul Telefonic, si i-a interzis o rubrica, asta se numeste CENZURA.

  Citez diin Constitutia Romaniei:

  ARTICOLUL 30
  – Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
  – Cenzura de orice fel este interzisă.
  – Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.

  Decci ?

  Reply
 7. Petre Azamfirei

  Romania ar fi „morala” daca ar legaliza prostitutia, si in felul asta, sumele enorme care iau drumul de la „sclavele sexuale” nu ar mai ajunge la „pesti” apoi spre … politisti, baroni locali, parte din sefii administratiei publice locale si centrale, magistrati, politicieni de varf si, ca ultima treapta .. parlamentari.

  Pai cum altfel sa primeasca zilnic si chiar la ora, cei anterior mentionati, sume colosale cu care sa-si petreaca concedii de vis sau sa achizitioneze locuinte si masini la preturi de te ia ameteala.

  In al doilea rand, chiar ne cred prosti smecherii din fruntea tarii , chiar nu se stiu locurile unde functioneaza bordeluri clandestine, nu se cunosc marii „pesti”, nu se cunosc interlopii cu averi colosale din nimic?

  Asta s-o creada ei, noi nu mai credem dar, asa se vrea, sa fie o adevarate „vaca” de muls si amaratele alea de fete sa ramana „sclave sexuale” pe viata si nu personal muncitor cu carte de munca precum in tarile civilizate ale EUROPEI.

  Noi am ramas in … feudalism sau in comunism. Suntem o RUSINE A EUROPEI sub toate aspectele. De la prim ministru in jos numai penali si ticalosi!

  Reply
 8. Ion

  Cui foloseste acest proces cu accuzatii ciudate ?
  Cine vrea din prostie sa compromita justitia ?
  Statul le asigura vreo alternativa ca sa renunte la prostitutie ?
  Este greu de crezut ca o femeie care isi face meseria in strada da anunturi…deci vinovatele sunt cele din apartamente care au baie si folosesc prezervative..
  Ce urmareste logic aceasta cenzurare a unei publicatii ? Sa le scoata pe toate in strada ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *