Daniel Befu

Cât a costat distracția de 5 stele a șefilor Romsilva, zisă ”Ziua Silvicultorului”. Probabil aveau de ”sărbătorit” cele 9 milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal doar în 2014

Oficial i-au spus ”Ziua Silvicultorului” și a adunat, între 4 și 6 iunie, aproximativ 250 de șefi, mai mari și mai mici, din Romsilva. Locul ales? Aproape de pădure (câtă a mai rămas), la hoteluri de 5, respectiv 4 stele, din Poiana Brașov. România Curată a dorit să afle cât a costat distracția. În răspunsul primit de la Romsilva (aici, în format pdf) și semnat de directorul Adam Crăciunescu, ni se spune că au fost costuri totale de aproximativ 55.000 de lei (undeva pe la 220 lei/persoană), asta în condițiile în care fuseseră alocați 70.000 de lei, dar s-a făcut economie. Cu toate acestea, România Curată a intrat în posesia unui document intern, care arată că ”distracția” a mai adăugat un plus de 1.400 de lei/persoană, ceea ce la aproximativ 250 de invitați, dă un cost total de peste 415.000 de lei (pentru trei zile). Dacă e să vorbim în ”monedă Romsilva”, aproximativ 3.500 de metri cubi de buștean pe picior (la costul mediu de 115 lei, conform legii).

Dovada că Adam Crăciunescu încearcă să minimalizeze în ochii opiniei publice costurile ”Zilei Silvicultorului”, este o adresă oficială care a circulat în interiorul Regiei Naționale a Pădurilor, în posesia căreia a intrat și România Curată, în care se menționează, cităm:  ”Conform adresei  RNP – Romsilva nr. 23132/AC/12.05/2015 în perioada 04-06 iunie 2015, vor fi organizate manifestări dedicate ”ZILEI SILVICULTORULUI” în stațiunea Poiana Brașov, după programul anexat la respectiva adresă. Cazarea participanților va fi la Hotel Aurelius și Hotel Alpin, iar șoferii la Hotel Royal. Dejunul din data de 04 iunie va fi servit de fiecare participant la hotelul în care va fi cazat (Aurelius sau Alpin) iar șoferii la Hotel Aurelius. Ședințele, cina și masa colegială se vor ține la Hotel Aurelius. Costul pachetului este de 1400 lei/persoană și va fi achitat de toți participanții, indiferent de hotelul la care este cazat, la recepția hotelului Aurelius”.

romsilva ziua silvicultorului circulara

Acest document intern arată o realitate grozavă care se petrece în Romsilva. Fie Adam Crăciunescu și Consiliul de Administrație al Romsilva au mințit România Curată, permițându-și să declare sub semnătură  sume cheltuite de aproape 7 ori mai mici decât în realitate, disimulându-le prin împărțirea cheltuielilor de la centru spre direcțiile județene, fie pădurarii șefi au fost puși să-și plătească din propriul buzunar distracția.

Dacă scenariul din urmă este cel adevărat, înseamnă că oficial petrecerea de 5 stele trebuie să le fi lăsat un gust tare amar slujbașilor la stat, care pentru două zile de cazare au trebuit să scoată fiecare din propriul buzunar câte 1400 de lei, sumă care, ”oficial”, reprezintă leafa pe mai bine de jumătate de lună.

Neoficial însă, vorbim de șefi de direcții silvice județene, un job cu risc ridicat de ispită. De pildă la fostul șef al Direcției Silvice Cluj, calculele aritmetice din declarația de avere au dat în plus: ”Traian Mariş a fost toată viaţa pădurar şi şef de ocol silvic. Dintr-un salariu anual de 30.000 de lei a reuşit să cumpere zece terenuri dintre care unul este în suprafaţă de şapte hectare în municipiul Cluj Napoca. Şeful de la Direcţia Silvică Cluj mai deţine două case şi un spaţiu de producţie şi a vândut în ultimii doi ani mai multe terenuri şi un apartament pentru care a încasat suma de 200.000 de lei şi 77.000 de euro” (vezi aici).

Ce iubește Ilie Sârbu, iubește și Adam Crăciunescu. Alți bani, altă distracție

Despre Adam Crăciunescu s-a tot scris că ar fi, de fapt, pupilul lui Ilie Sârbu, fiind promovat de acesta la șefia Romsilva. Însă cei doi nu sunt legați numai de apartenența la aceeași organizație teritorială de partid, PSD Timiș, ci și de gusturile comune în materie de ”distracție”.  Astfel, în 2014 Ilie Sârbu organiza Consiliul Executiv Național al PSD la Arsenal Park, domeniu de lângă Orăștie (jud. Hunedoara) al fraților Cristescu. Victor Ponta însuși, și-a petrecut două dintre revelioanele sale în calitate de premier al României (cu Sebastian Ghiță cu tot), la același Arsenal Park (aici și aici).

Ei bine, o altă distracție organizată de Romsilva, ”Ziua Europeană a Parcurilor”, pe 22 mai 2015 s-a desfășurat în același loc. Cu câteva săptămâni mai devreme, Adam Crăciunescu a informat toate Parcurile Naționale că evenimentul va fi organizat la Hotel Arsenal- Orăștie și că fiecare parc își va plăti singur costurile pentru biolog, contabil și șeful de parc. Oficial, Romsilva ar fi cheltuit 16.000 lei pentru 90 de participanți, realizându-se o economie de 4.000 lei față de costul estimat inițial, de 20.000 lei. Neoficial, la această sumă se adaugă costul plătit fraților Cristescu de fiecare parc natural și național în parte, pentru cazarea și masa participanților.

Bine, bine veți spune, dar ce motive de sărbătoare ar fi putut avea Romsilva? Acuma depinde înspre ce parte a paharului privești. Pentru unii, faptul că doar în 2014 au fost tăiați ilegal aproape 9 milioane de metri cubi de lemn (conform Inventarului Național al Pădurilor, reprezentând o treime din lemnul tăiat în total în 2014) reprezintă un motiv de iritare și revoltă. Pentru alții, evident, motiv de sărbătoare.

Bun, și acum cireașa de pe tort: Marele Eveniment

La final, haideți să vedem și ce au făcut oamenii respectivi la Poiana Brașov. Păi așa: o ședință de două ore și jumătate în prima zi, iar a doua zi o ședință festivă de două ore și jumătate și o conferință de presă (bănuim că nu cu toată lumea) de o oră. De la ora 14.30 a zilei de vineri și până sâmbătă dimineața, la micul dejun de dinainte de plecare… masă colegială. Să tot cheltuiești 415.000 de lei pe așa ceva.

romsilva program ziua silvicultorului


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cât a costat distracția de 5 stele a șefilor Romsilva, zisă ”Ziua Silvicultorului”. Probabil aveau de ”sărbătorit” cele 9 milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal doar în 2014

 1. Nicolae Dorobantu

  In loc sa fie la puscarie stau la chermeze, superb. Tara in care hotii sarbatoresc jaful iar presedintele si prim-ministrul garanteaza hotia, pardon, „lupta” televizata pentru „interesul national”, al cui „interes national” se poate observa foarte bine cum suntem jefuiti fara sa plateasca nimeni.

  Reply
  • gabriel

   Se vorbește la nesfîrșit dar sîntem oare băgați în seamă ? Înțelepții neamului nu găsesc o soluție pentru eșirea din situația de față , pentru că furăciunile se manifestă în toate domeniile , nu sînt doar la romsilva , se spală bani la greu .

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *