Constantin-Alexandru MandaCristian Ghingheș

Câștigătorii Premiilor Școli Curate 2019 – veritabile exemple de bună practică din educație

Vineri, în cadrul Conferinței naționale Școli Curate, după prezentarea Raportului alternativ privind învățământul preuniversitar 2019 și după dezbaterea aferentă propunerilor prezentate, în cadrul distins al Băncii Naționale din România, am anunțat cei 13 câștigători ai primei ediții a Premiilor Școli Curate.

Acordate de Societatea Academică din România, premiile sunt menite să celebreze buna guvernare în educație, implicarea civică și autoritățile locale responsabile, în contextul proiectului Școli curate, inițiativă de creștere a gradului de bună guvernare și transparență în școlile și liceele din România. Astfel, recunoaștem și promovăm veritabile exemple de bună practică din educație.

1. Cea mai transparentă școală: Colegiul Național “Ferdinand I” din Bacău pentru pagina web colegiulferdinand.ro

2. Cea mai implicată autoritate locală: Municipiul Codlea (jud. Brașov) pentru sumele mari alocate învățământului local în ultimii 3 ani (investiții de 7,2 milioane lei, burse de 1,36 milioane lei, 3 milioane pentru cheltuielile cu bunuri și servicii).

3. Cel mai harnic inspectorat școlar: Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Olt pentru atenta monitorizare atât a instituțiilor de învățământ în ceea ce privește prevederile legale referitoare la transparența informațiilor publice, cât și a autorităților locale în privința finanțării de la bugetul local a școlilor și liceelor.

4. Cel mai activ consiliu școlar al elevilor: Consiliul Școlar al Elevilor Liceului Teoretic „George Vâlsan” Faurei pentru că îmbină utilul cu plăcutul într-un mod productiv, adică organizarea activităților recreative cu activismul la nivel școlar, luând atitudine cu privire la abuzurile direcțiunii;

5. Cea mai de impact acțiune a unei organizații de elevi: Asociația Elevilor din Constanța (AEC) pentru Indexul accesului la educație;

6. Cel mai curajos elev: Andrei Voicu pentru victoria de la Tribunalul Buzău prin care au fost anulate deciziile de sancționare ale conducerii Colegiului Național „B.P. Hașdeu” după ce şi-a ironizat profesoara de desen pentru prestaţia şi vestimentaţia sumară dintr-un videoclip pe care aceasta l-a filmat în urmă cu mai mulţi ani;

7. Cea mai de impact acțiune a unei organizații/grup informal de părinți: Consiliul Reprezentativ al Părinţilor din Şcoala Gimnazială „Mihai Drăgan” Bacău pentru Manifestul artistic #șîȘCOALAmea în urma căruia o serie de investiții și nevoi necesare în școală au fost incluse în bugetul local pe anul 2019;

8. Cel mai curajos părinte: Simina Filimon, mămică de licean de clasa a XI-a din Arad, pentru realizarea unei analize a transparenței tuturor liceelor din municipiul Arad;

9. Profesorul de bună guvernarePetronela Bărbulescu (de la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara), care nu a acceptat corupția din școală, s-a ridicat împotriva directoarei numite politic și a susținut elevii în acțiunile întreprinse de aceștia;

10. Cea mai cool campanie de promovare a bunei guvernări și implicării civice în școală: Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Timiș pentru campania „Corigență la etică” pentru a informa întreaga comunitate școlară în vederea stopării abuzurilor din unitățile de învățământ.

11, 12, 13. Un stilou pentru educație: Călin Gavrilaș (Adevărul), Florinela Iosip (Libertatea) și Dragoș Pătraru (Starea Nației).

Le mulțumim pentru toată implicarea de care au dat dovadă și sperăm ca exemplele lor să fie preluate și de alții care vor să facă din școlile lor în particular și din educație în general un loc mai corect, mai curat, mai transparent, mai bine guvernat și centrat pe beneficiarii finali, elevii.

De asemenea, vă mulțumim tuturor pentru zecile de nominalizări pe care ni le-ați transmis în perioada premergătoare conferinței naționale!

La final, câteva fotografii cu cei care au reușit să ajungă vineri la decernarea premiilor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *