Mihaela Parghel

Casa Barac, de la Prima Şcoală Românească, stă să cadă. Autorităţile locale şi biserica încearcă să-şi dea seama cine ar trebui să o repare

Braşovenii încearcă să strângă o sumă cât mai mare din donaţii şi sponsorizări pentru a salva Casa „Ioan Barac”. Imobilul aparţine de Muzeul „Prima Şcoală Românească” şi adăposteşte arhivele acestuia, însă se află în stare avansată de degradare. Deşi clădirea stă să cadă, Ministerul Culturii a aprobat la sfârşitul anului trecut o sumă mult prea mică faţă de cea care ar fi fost necesară. Consiliul judeţean, care în trecut a mai colaborat cu Muzeul „Prima Şcoală Românească” pentru diferite evenimente, i-a întors şi el spatele, de teamă să nu producă vreo incompatibilitate, ţinând cont că directorul instituţiei, preotul Vasile Oltean, este şi consilier judeţean.

Casa „Ioan Barac“ din curtea Primei Şcoli Româneşti este depozit şi arhivă pentru aproximativ şase mii de cărţi vechi şi peste 30.000 de documente, cel mai vechi dintre ele datând chiar din secolul al XI-lea. În ciuda documentelor valoroase pe care le găzduieşte, imobilul, care este inclus şi pe lista monumentelor istorice, este în voia ploii de fiecare dată când vremea se înrăutăţeşte, pentru că acoperiş a cedat. „La un moment dat, apa de ploaie a intrat şi în becuri. Norocul a fost că nu am aprins lumina, pentru că altfel riscam un scurtcircuit care ar fi putut să dea foc casei“, spunea directorul Muzeului „Prima Şcoală Românească“, preotul Vasile Oltean, luna trecută, când a făcut apel la braşoveni să participe prin donaţii la strângerea fondurilor necesare reparaţiilor urgente de la acoperiş.

Casa-Barac

Biserica Ortodoxă zice că nu are bani

Având în vedere că este vorba despre un monument istoric, până acum Ministerul Culturii s-a implicat prea puţin în susţinerea acestei clădiri. Potrivit directorului Vasile Oltean, la sfârşitul anului trecut, ministerul a acordat 200.000 de lei, prin Secretariatul pentru Culte, în condiţiile în care suma necesară pentru reparaţiile urgente propriu-zise (fără documentaţie), doar la acoperiş, s-ar situa undeva la 350.000 de lei. „Per total pentru efectuarea reparaţiilor la întregul imobil ar fi nevoie de 717.890 de euro“, a declarat Vasile Oltean, după ce a făcut un deviz de lucrări.
Pe de altă parte, după verificările DNA şi cele ale Curţii de Conturi, nici Consiliul Judeţean Braşov nu mai colaborează cu „Prima Şcoală românească” la fel ca alte dăţi, fiind acum excesiv de atent la sumele pe care le acordă, cui le acordă şi cu ce procedură. „Fiind consilier judeţean şi director al Primei Şcoli Româneşti, dacă aş cere direct Consiliului Judeţean aş fi incompatibil“, a declarat Vasile Oltean, explicând de ce nu poate apela direct la bugetul judeţului pentru aceste cheltuieli.

casa barac_interior

În plus, Biserica Ortodoxă, cea de care aparţin clădirile Primei Şcoli Româneşti, şi implicit Casa „Ioan Barac”, s-a spălat pe mâini de responsabilitate. Vasile Oltean spune că Biserica nu are capacitatea financiară de a susţine o asemenea cheltuială.

Pensionarii din Şchei au făcut donaţii de 1.500 de lei

În aceste condiţii, singura cale găsită de directorul Primei Şcoli Româneşti, de a face rost de ceva bani pentru reparaţii a fost un apel la cetăţeni. „O campanie similară a mai fost urganizată la Brașov, când oamenii au fost îndemnați să dea un leu pentru muzeu. Banii au fost utilizați pentru reabilitarea unor spații ale Muzeului Prima Școală Românească. Cred că și acum, Casa Barac ar putea fi salvată printr-o astfel de campanie”, explica Oltean la începutul lunii februarie, când a venit cu această idee. Cei care au răspuns primii la apel au fost localnicii din Şchei, însă puterea lor financiară nu este una prea mare, aşa că într-o lună s-au strâns cam 1.500 de lei. Suma de la şcheieni s-a adunat inclusiv de la unii bătrâni veniţi să doneze în condul Fundaţiei „Prima Şcoală Românească” şi câte 15 -20 de lei din pensie, conştienţi de valoarea clădirii din vecini.

În aceste condiţii, mai nou, campania pentru salvarea Casei Barac de la „Prima Şcoală Românească”, a fost preluată şi de un consilier local (care se află şi printre candidaţii la Primăria Braşov). Răzvan Popa a pornit o campanie mai serioasă de promovare a Muzeului „Prima Şcoală Românească” pe canalele media, urmând ca pe 31 decembrie să îi invite la un eveniment de strângere de fonduri pe reprezentanţii marilor companii din Braşov.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Casa Barac, de la Prima Şcoală Românească, stă să cadă. Autorităţile locale şi biserica încearcă să-şi dea seama cine ar trebui să o repare

 1. adevar si etica

  Este o reteta patentata a bisericii ortodoxe romane impreuna cu autoritatile locale pentru care sunt lasate in paragina casele de patrimoniu, a fost explicata pe larg aseara in emisiunea facuta de Carmen Avram „In Premiera”. Este vorba de o viitoare hotie nicidecum de indolenta asa cum crede majoritatea.

  Reply
 2. ZOTA CORNELIU

  Cunosc porblema deoarec am elaborat studiul privind repararea si consolidarea cladirii .

  Costurile estimate sunt de cca 2,5 mil lei pentru amenajarea unui Depozit de carte rara ;incalzire si umiditate controlata cu protectia la incendii cu gaze inerte, reamenajarea Laboratorelor si Birourilor pentru specialisti inclusiv readucerea ansamblului arhitectural la forma si valoarea initiala- curatirea de chiciurile facute de neproifesionisti ca: vopseaua sau tencuirea blazoanelor si coloanelor din piatra , refacerea tavanelor, a intregii sarpante cu tigla colt unicata, refacerea streasinii si eliminarea pardoselilor din gresie – refacerea lor din piatra sau caramida, montarea de tamplarie din stejar cu accesoriike specifice, etc.
  Cladirea avand fundatiile la suprafat nu este respectata cota de inghet precum si prezenta apelor subterane la nivelul soclului impun masuri de drenare, subzidire etc .
  Pentru acesta este nevoie de expetrize tehnice si de arhitectura,si de consultanta pe parcursul executiei.
  Rezolvarea acetsor aspecte costa si nu este loc de amatorism !
  d-ul PROTOPOP a intels, s-a implicat insa lipsa surselor de finantare a blocta initiativa.
  Probabil se va face ceva ilegal ori se va va carpi ca pana acuma !
  Eu cer public Comisiei de cultura si Institutiilor statuli sa supervizeze locatia deoarece am intels ca deja se lucreaza fara a avea PROIECT, desi exista o autorizatie de interventie de urgenta – cazul poate deveni PENAL !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *