Alina Mungiu-Pippidi

Care e dezvăluirea senzațională de la Comisia SRI?

Liviu Dragnea, invitat la Mihai Gâdea, pe de o parte, și Florian Coldea, invitat la comisia SRI, plus Victor Ponta, pe Facebook, pe de alta, au colaborat cu adevărurile lor parțiale la un adevăr care începe să se degaje și care e paralel cu statul paralel de care tot vorbim, dar nu mai putin adevărat.

Oamenii numiți de partide în fruntea serviciilor secrete, George Maior cu deosebire, dar și Eduard Helvig (mâna dreapta a lui Crin Antonescu, înainte de a juca același rol pe lângă Iohannis), se pare, rămân foarte implicați în politică de partid și strategiile politice, în loc să se separe clar și imediat și să se ocupe doar de chestiuni de securitate împreună cu profesioniștii gășiți în servicii.

Nu se aștepta nimeni ca profesionistul general Coldea să facă mărturisiri la comisia Manda, dar unde rivalii Dragnea și Ponta au aceeași versiune este despre amestecul lui George Maior, mult prea mare și necuvenit, fără a fi clar dacă Maior îl comisiona pe Coldea mai departe, sau era invers (sau erau, și sunt în SRI două tabere politice).

Imaginea care se degajă este a unor politicieni ca Ponta sau Băsescu amestecând necuvenit pe șefii de la servicii în decizii și negocieri pur politice. Or, asta e anormal și nu arată că serviciile îi controlează pe politicieni, ci că politicienii, cum fac și în alte domenii, politizează serviciile.

Sigur urmează și alte revelații, așa cum sigur unele lucruri nu le vom afla, dar să profităm de ceea ce aceste mărturii între rivali scot la iveală și să spunem clar unde e greșeala, constituțională și legală, Maior nu trebuia de fel să fie implicat în formări de guverne, și nici Eduard Helvig după el, dacă e normal că SRI să verifice potențiali miniștri să nu aibă hibe, nu e normal să te sfătuiești cu șefii SRI ce oameni politici trebuie ridicați și ce oameni politici trebuie coborâți.

Dacă nu se certau între ei, și nu pe motiv de principii, nu aflam nimic.

Să nu mai votăm la președinție pe nimeni care nu se angajează clar, concret, prin legislație specifică, că nu va mai folosi serviciile secrete în politică, pentru negocieri în spatele ușilor închise, cum devine clar că a fost regulă în ultimii zece ani cel puțin.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Care e dezvăluirea senzațională de la Comisia SRI?

  1. Kross

    Dezbina si condu”.Cam asta se intampla in Romania.Acum intrebarea este.Cine dezbina? Ca dezbinare exista.

    Reply
  2. Dumitru

    Mi-ar place sa vad pe-aici si un articol despre teroarea din justitie. Nu de alta, dar vad ca, dupa ce DNA investigheaza judecatorii din litigiul A3-DNA, acum procuroarea de la Inspectia Judiciara care a indraznit sa o ancheteze pe Kovesi este anchetata la randul ei… Dragut !

    Reply
  3. Adrian

    „Să nu mai votăm la președinție pe nimeni care nu se angajează clar, concret, prin legislație specifică, că nu va mai folosi serviciile secrete în politică, pentru negocieri în spatele ușilor închise, cum devine clar că a fost regulă în ultimii zece ani cel puțin.“
    Deci un parlamentar activ. Să admitem că vor dori să candideze d.na Andronescu ori d. Zamfir, destul de șifonați de propriile partide. Credeți că măcar vor fi inclușii ca posibil răspuns prin sondaje de opinie?

    Reply
  4. gabriel radeanu

    Exista o anumita incongruenta logica intre actiuni si consecinte in speculatia dumneavoastra.Coldea si prin inductie Maior sunt victimele lui Ghita la unison cu Udrea.Basescu este protejat in continuare,si faptul ca si-a sacrificat familia si apropiatii,mie personal imi spune ca e de-al lor,de la servicii.Aici este raspunsul la toate intrebarile.SRI-ul a avut unul de-al lor presedinte,care a fentat un referendum si l-a ridiculizat pe Geoana…asa in mare.Nastase si Voiculescu,era clar ca trebuiau inlaturati,datorita anvergurii lor politice.Ponta si Antonescu s-au dat la o parte in mod “voluntar”,moment in care politicul a plecat in vacanta si dus a fost, nu s-a mai intors.A urmat un intermezzo tehnocratic,cand l-au desfiintat pe Oprea,apoi alegeri,cu Dragnea “penalul”, liderul castigatorilor.Spuneti-mi dumneavoastra de ce, “functionarul” de partid de la Teleorman,infractorul suprem al tarii, a ales sa se opuna tavalugului asta,si dati-mi un singur nume de lider politic,de opinie,din umbra sau de care doriti dumneavoastra,care conduce hardughia asta care infuleca lideri politici,pentru ca Iohanis,Kovesi sau Helvig,nu stiu,nu pot si chiar nu e cazul.Adica…QVI PRODEST
    P.S.In ultimii ani,singurul care a avut limbaj de lider politic,este Tariceanu.Restul au reluat continuu versiunea personala a notiunii anticoruptie.

    Reply
  5. laur22

    Ai tu shi tu abia acu ai aflat ca apa e uda ?

    Ei nu ma ‘nebuni ?

    Shi acu te dai oripilata de asta shi ne ceri sa le cerem sa se “jure drept cu mana pe piept” . Pe ei pe cei care asemeni lui Ponta care atunci cand de fapt acuzat de aparteneta la statul mafiot singura lui aparare , singura aparare care i se pare lui relevanta este da am fost parte in Copolla daaa : “N-am discutat nimic ilegal la aceste întâlniri. Nu ne duceam să conspirăm împotriva UE, NATO. ” https://www.cotidianul.ro/ponta-pe-dragnea-il-numeam-chelnerul-statului-de-drept/

    Ei tu deci tot acest stat de dreptzi securisto-mafiot est de fapt statul sevant al UE shi NATO sau ma rog el asha se legitimeaza aceasta gasca de baietzi shi fete ca atat cata vreme e servanata umila a UE shi a NATO totul e OK, mafiotzenia lor e OK , abuzurile lor sunt OK , comploteala lor securista e OK, tradarile lor la adrese romanilor shi a Romaniei sunt OK

    Iar tu care esti shi UE shi NATO sau ma rog tuztzera de-a lor vii sh ne spui ca respectivele UE shi NATO n-au nimic in comun cu acesta gasca mafiota careia mereu mereu shi mereu i-au tzinut de 6 in mod oficial prin ambasadele lor.

    Hmmmmmm.
    Tu inca ne iei de prosti.

    Reply
  6. Alzara1918

    “ Încaieră , Doamne , lupii -să mai respire și oile ! “
    Proverb moldovenesc citat de Neculce .

    Reply
  7. Kross

    Deci sa nu ne indoim de DNA? Ce fac acum cand se ameste clar in Campania pentru alegerea presedintelui federatiei de fotbal,nu este o dovada ca de fapt ei vor totul?Vor sa controleze totul.Pact ca o institutie atit de necesara in societatea noastra face aceste jocuri muradre care nu face decat sa o compromita in ochii maselor.

    Reply
  8. Pascalau Gheorghe

    Mai au ,,serviciile” (SRI, DIE si care or mai fi) activitati economice (intreprinderi, actiuni, etc.) ? Bugetele lor sunt controlate total sau partial de parlament? Mai dispun de bani necontabilizati de parlament? La un moment dat SRI controla o fabrica de diamante sintetice.

    Reply
  9. Dumitru Drinceanu

    Daca si numai daca am inteles bine, se pare ca s-au intamplat cam asa: După 1989, serviciile au iesit invingatoare, cosmetizate si facand rocada de ,,cadre”. Cameleonul si-a schimbat infatisarea, diversiunea a reusit. De aceea nu au fost teroristi si toata culpa a revenit… armatei. De ce sa ne miram ca atatea dosare au disparut ori au fost prefabricate si ca au devenit „butoane” de comanda? Cu acele informatii=putere, presa si o parte a justitiei/magistratilor tinute sub ascultare, s-a ajuns la indepartarea unor politicieni, amanari de mari procese pana la prescriptie, nerecuperarea prejudiciilor stabilite de flori de mar si, cel mai important, la accederea favoritilor serviciilor la puterea maxima (El Maximo), dar, paradoxal, acest punct culminant coincide pana la suprapunere cu cucerirea puterilor in stat de catre baroni si mafie. Este perioada baietilor destepti din ultimii 12-14 ani. Ceea ce da totul peste cap. Daca nu s-ar fi produs aceasta suprapunere, putea fi numai un exces de putere al unor institutii prea intarite de presedintii tarii (inclusiv prin jocurile politice in care ofiterii acoperiti au primit roluri de actori principali) si protocoalele care le-au fost servite pentru a tine totul sub control. Suprapunerea, insa, cum s-a vazut in cazurile Ex.Pharma sau Ghita s.a, expedierea averilor colosale peste hotare sau lasarea libera la granita/aeroport a marilor rechini demonstreaza ceva la care presedintia statului, sefii serviciilor, partidele politice si Parlamentul au serios de lucru. De aceea scapa analizei si solutionarii probleme esentiale care tin de strategii si interese vitale ale statului. Cat despre juramantul propus de d.na AMP, este ca si cel al lupului cu mielul, uitandu-i naravul, sau ca ceva legat de fire care nu are… lecuire! In politica minciuna este compromis, in diplomatie versatilitate, in servicii secrete arta si arma. Asa au ajuns atatia premieri si ministri, poate presedinti, asa au strans bani unii pentru altii , etc. Curat murdar! Sa aleaga cine ce va putea in asemenea aluaturi. Adica ne-am pecetluit soarta in 1989 pentru alt secol, cel putin.

    Reply
  10. NC

    ”Să nu mai votăm la președinție pe nimeni care nu se angajează clar, concret, prin legislație specifică, că nu va mai folosi serviciile secrete în politică.”
    Formal se angajează toți (cel puțin implicit) prin jurământul pe care îl depun după ce sunt aleși. Ceea ce pot (și după părerea mea ar trebui) să facă înainte de a fi votați este să prezinte electoratului încă din campanie echipa de profesioniști cu care intenționează să lucreze pe perioada mandatului -inclusiv șefii serviciilor de informații.

    Reply
  11. Mihai M

    Da, sa nu ii mai lase sa se amestece in politica (de parca nu asta este menirea prin definitie a acestor servicii, adica aceea de a controla deciziile politice si pe cale de consecinta a controla politicul si chiar votul.
    Sa ii lasam insa sa zburde in economie cu firme sub acoperire , nu stiu de ce am impresia ca inainte de alegerile din 2014 Iohannis parca nu era de acord cu asta , dar nu se mai aude nimic si nu-l mai intreaba nimeni nimic, cu evaziune fiscala de drept si cu potentiala folosire a logisticii si puterii acestot servicii pentru spionarea, manipularea, desfiintarea concurentei dar si cu , cu voia dumneavoastra ultima pe lista, trucarea licitatiilor publice.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *