Cristian Ghingheș

Când un secretar de stat de la Educație face reclamă la meditații, o demitere este fix ceea ce merită

Ieri, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Luminița Barcari, a spus că un elev care învață la școală ar fi putut să obțină o notă de 5 sau 6 la examenul de Evaluarea Națională și că restul se completează cu meditații. Prilej numai bun pentru asociațiile elevilor să iasă la rampă și să condamne această stare de fapt.

Reprezentanții asociațiilor de elevi din Constanța, Vâlcea, Maramureș și București-Ilfov sunt de părere că această declarație arată modul în care autoritățile ignoră problemele cu care școlarii se confruntă anual și că este inadmisibil ca un secretar de stat să declare public faptul că meditațiile sunt calea către performanța academică.

Este cunoscut la nivel general faptul că educația gratuită din România costă. Părinții trebuie să suporte costuri uriașe pentru ca notele de la Evaluarea Națională sau Bacalaureat să fie cu adevărat satisfăcătoare, astfel meditațiile ajung să devină o afacere din ce în ce mai profitabilă.

Potrivit studiului Costurile educației gratuite din anul 2018[1], realizat de Salvații Copiii, 4 din 10 elevi au nevoie de ore suplimentare de pregătire la materiile studiate în liceu. Costurile unei ședințe de pregătire reprezentând în medie 50-60 de lei, elevii apelând la meditații în special pentru examenele de la finalul ciclului gimnazial, respectiv liceal.

Trebuie amintit faptul că elevii și părinții apelează la aceste ore suplimentare de pregătire, întrucât informațiile și exercițiile de clasă nu sunt suficiente pentru a obține note care să depășească pragul notei 5. Punem accentul și pe relația dintre elevi și profesori, în care majoritatea copiilor nu solicită explicații suplimentare din cauza răspunsurilor negative primite din partea cadrelor didactice sau din frica de “a nu fi luat la ochi”. O altă problemă este cauzată de faptul că materia mult prea încărcată este predată într-un mod alert, fără timp suficient pentru a se fixa și exersa anumite lecții/capitole, cu grade diferite de dificultate.

Declarațiile sunt foarte grave având în vedere perioada în care sute de mii de elevii nu au beneficiat de dreptul la educație din cauza faptului că Ministerul Educației și Cercetării nu a întreprins demersurile necesare pentru achiziționarea de dispozitive și abonamente la internet pentru cei 900.000 de elevi fără acces la un device personal.

Având în vedere declarațiile doamnei Luminița Barcari, elevii solicită demiterea din funcția de secretar de stat pentru modul iresponsabil în care a expus și tratat problema examenului de Evaluare Națională. 

“Faptul că un secretar de stat afirmă că este nevoie de meditații pentru note medii, nici măcar mari, ne arată cât de bolnav este sistemul. Toate aceste probleme sunt vizibile cu ochiul liber și suntem de părere că o afirmație susținută cu lejeritate nu este nicidecum potrivită pentru cineva care se ocupă în mod direct  de învățământul preuniversitar. Elevii ies de la orele de curs fără să înțeleagă lecția, acesta este motivul pentru care se apelează la meditații. Programa este foarte încărcată, iar profesorii predau într-un ritm alert pentru a termina materia, deci nu rămâne timp pentru a lucra mai multe exerciții acolo unde o lecție are un grad de dificultate mai mare. Doamna secretar de stat își recunoaște neputința și ar trebui să își ceară scuze elevilor, iar mai apoi să vedem o schimbare reală.

Ne-au recunoscut în față problemele și faptul că nu există vreo intenție de a rezolva problema.” -Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC

“Sunt sigur că acea declarație a fost o scăpare, dar a reflectat poziția fermă și realitatea educației din România. Doamna Barcari ar trebui în acest moment să reflecte foarte bine asupra eficienței dumneaei pe toată perioada de când a ocupat funcția de secretar de stat, de ce elevii trebuie să se bazeze pe meditații în condițiile în care educația este gratuită? Ministerul Educației trebuie să ia măsuri concrete, iar acest lucru este o dovadă clară a faptului că învățământul în România nu se poate baza pe echitate și egalitate de șansa, iar asupra planurilor cadru trebuie făcută o schimbare substanțială.”– Nicolae-Alexandru Rădulescu, președinte AEBI 

“Este alarmant că secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar declară cu atâta degajare faptul că un elev care nu a făcut pregătire suplimentară poate obține nota 5 în Evaluarea Națională. În fiecare zi ne este reamintit că sistemul nostru de învățământ este ineficient, însă observăm cu surprindere că nici măcar cei care ne reprezintă nu au încredere în el. Trăim într-o țară în care sistemul însuși nu te poate pregăti, unde, pentru propriul succes este nevoie să vii în adiție cu ,,resursele” personale. Toată această ,,școală gratuită” costă — iar costurile nu sunt tocmai scăzute. Ignoranța a ajuns la un nivel în care nu am fi crezut vreodată că o țară ce se laudă a fi modernă și democratică ar putea ajunge. Am mai spus-o și o mai spunem : educația este prioritară! Până când acest fapt nu este corect și complet înțeles de către autorități, nu văd cum am putea evolua.” – Rahela-Maria Macovei, președinte AVE

“Declarația doamnei secretar de stat ne arată faptul că sistemul educațional din România se află la un nivel foarte scăzut, aspect care ar trebui remediat tocmai de autoritățile competente.

Sunt de părere că orele care se desfășoară sub egida profesorilor în incintele de învățământ sunt cele care trebuie să ne ajute să ne atingem potențialul maxim, nu orele de meditații particulare.” – Paula-Livia Buda, președinte AEM

[1] https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/files/7d/7da9f60a-0725-43a7-b04b-a717ca489210.pdf


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *