Alina Mungiu-Pippidi

Când cerem iertare familiei Săcărin?

Din două știri diferite, dar înrudite, aflăm că părinții adoptivi ai Sorinei au pierdut avionul din cauza Poliției de frontieră, contaminată de isteria publică și crezînd că hotărîrile judecătorești definitive pot fi încă date peste cap într-un stat de drept.  Cei doi româno-americani au fost nevoiți să cumpere bilete pentru un alt zbor transatlantic, cu o cheltuială și un stres deloc de neglijat. Iar CEDO a dat dreptate asistentei de la cazul maternitatea Giulești, ținută abuziv în arest provizoriu de autoritățile române, explicând următoarele:

”Curtea reamintește că a decis deja că este de competența instanțelor naționale să explice motivele concrete pentru care lăsarea în libertate a inculpatului ar amenința ordinea publică. Detenția provizorie a unui acuzat trebuie să răspundă nevoilor anchetei penale și nu de a satisface setea de răzbunare și pedeapsă pe care publicul ar putea-o simți.”

Iată că referendumul pe care președintele nostru prost sfătuit l-a preluat de la niște populiști extremiști nu e fără consecințe, el întărește opinia publică -printre care pe magistrați și poliția de frontieră- în ideea că justiția nu e suficient să fie dreaptă, ea trebuie să fie mai întîi populară. Cu alte cuvinte, ea trebuie sa satisfacă setea de răzbunare și pedeapsă pe care publicul ar putea-o simți.

Se deschide astfel seria unor țapi ispășitori indispensabili pentru a canaliza furia populară, totdeauna incitată de careva, cum a fost la Colectiv (deși principalii vinovați au ars, și azi îi mai caută unii), la maternitatea Giulești, în cazul Sorinei și chiar în cazul lui Dragnea, care a ajuns să fie scuipat de un deținut. Cinste propagandei care a făcut pe fiecare deținut din România, indiferent pentru ce crimă a intrat la pîrnaie, să simtă că și el e mai bun ca Liviu Dragnea. Televiziunile și site-urile care i-au demascat cu furie populară pe magistrați, mai ales pe cei din CCR cu care nu erau de acord, au săpat toate la temelia justiției substanțiale și au contribuit la justiția de gloată și linșaj care a început să ia proporții. În vara lui 2012, Antena 3 îi expunea pe judecătorii CCR – azi, sunt Realitatea și Digi. Nu mă consolează că or să cadă și ei victime într-o zi.

Pentru că victimele sunt deja aici. Și dacă e cam greu să plângi de mila baronului Dragnea (numai eu cred că dreptatea e prețioasă în sine, indiferent la cine se referă) sau a asistentei (deși singură pe tură și cu o instalație electrică improvizată pentru că nu mergea căldura), de mila familiei Săcărin poate ar trebui să plîngem puțin. Pentru că sunt oameni integral nevinovați, cărora ar cam trebui să le cerem iertare.

O dată, că fiind străini nu au de ales și iau copiii pe care românii de fapt nu îi vor (refuzuri repetate la adopție internă) și se atașează de ei cum se cuvine, fiind vorba de copii la fel de normali și de români ca și ceilalți, doar mai ghinioniști. De ei depinde să se curme odată ghinionul – dacă îi lăsăm.

Pe urmă, că instanțele și procurorii și cînd le dau dreptate o fac așa de stîngaci că adună gloata contra lor, niște oameni fără vină. Pentru că dacă ai obiceiuri autoritare și discreționare, nici când cauza e clară și bună, ca la Sorina, nu știi cum să te porți normal.

În sfîrșit, că poți, cu dreptatea în mână, să mai fii reținut pe un aeroport din România ca pe timpul lui Ceaușescu, și nu din greșeală, ci premeditat, ca să mai judece a doua zi instanțele un caz de fapt închis, pînă iese ce sentință trebuie.

Setoșii de justiție din online nu știu, că nu știu nimic în general, că ne-a luat 20 de ani aproape să scăpăm de coșmarul numit recurs extraordinar în anulare, arma cu care procurorii dlui Iliescu au luptat contra justiției toată tranziția românească și că mâine face careva un referendum să o băgăm la loc, ca să poate judeca alde Guran și compania în locul tribunalelor, eventual să se și voteze într-un talk-show cu premii la radio, care e rezultatul corect.

Deci o să încep eu. Iertare, dragă doamnă și domnule Săcărin, și dragă Sorina. Uitați de noi și luați-o de la capăt. Tot binele din lume vi-l urez!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

32 thoughts on “Când cerem iertare familiei Săcărin?

 1. Dumitru

  Imi vine greu sa imi cer scuze de la Fam. Sacarin. Inainte sa o fac, ar trebui ca unele din informatiile vehiculate in presa sa fie dezmintite oficial, de persoane de incredere. De exemplu, s-a spus ca au fost efectuate **inaintea adoptiei** unele analize medicale aprofundate (de histo-compatibilitate). Poate sunt minciuni conspirationiste, dar cazul asta ar fi usor de invalidat, nu ? Apoi, as putea intelege ca Fam. Sacarin a facut ceea ce trebuie (i.e. a dat spaga) pentru a o obtine pe fetita intr-un sistem bolnav. Dar acum problema s-a terminat, si ar trebui ca tot ei sa denunte faptul ca au trebuit sa dea spaga. Si cui au dat spaga (poate procuroarei aceleia abuzive ?). Asa, cei care au comis abuzuri ar primi pedeapsa pe care o merita. O data aceste doua conditii intrunite, as cere si eu iertare pentru procesul de intentie la care i-am supus.

  Reply
  • Horatiu

   Suntem o familie de romani din Canada care am adoptat un copil din Romania in 2018.Un criminal poate fi un parinte natural,nimic nu il impiedica,dar un criminal nu poate adopta un copil.Cine vrea sa faca trafic de copii cauta pe piata neagra in lumea a 3-a nu legal din Romania in 2019.Eu zic sa lasati Antena 3 si RTV deoparte,nu de la ei veti afla adevarul.

   Reply
   • CMC

    Si dumneavoastra ti platit 30.000 USD pentru adoptie, asa cum a declarat familia Sacarin ca a platit?
    Si dumneavoastra vi s-a livrat copilul la masina, tarat pe jos si lovit de o prokuroare?
    Ca o fi Standard Operation Procedure si nu stim noi…

    Reply
   • Dumitru

    Antena 3 ? Pai eu nu am televizor deloc ! Informatia mi-o iau de pe ‘Net. Acolo am vazut clipul acela impresionant unde fetita era tarata (din cate am inteles, asta e ilegal) de o procuroare extrem de zeloasa si motivata (oare cum ?) si abuziva. Imi pare rau, dar dat fiind acel filmulet (chiar numai el) adoptia asta este extrem de suspecta. A propos, si adoptia Dvs. s-a petrecut la fel ?

    Reply
    • George

     Dumitru, CMC, mai rasfirati cu informatiile de ls Sputnik, se vede din avion ca toate postarile voastre sunt antinationale.

     Reply
  • Maria Rusu

   Dom’ Dumitru,este că v-ați uitat conștiincios la A3,probabil și la Ghiță TV,dar la ăștia nu la toate emisiunile,că numa’ Dumnezeu e peste tot,deodată?!?
   Dacă v-ați recupera gândirea,logica și dorința de informare autonome,și dacă chiar vă interesa subiectul,desigur,ați fi căutat și alte surse decât canale de dejecție media precum A3.
   Ați fi aflat,astfel,că înainte de definitivarea JUDECĂTOREASCĂ a adopției,Săcărinii au adus adeverință legalizată,în două(2) exemplare cum că NU au niciun copil bolnav.Au dat un exemplar la DIICOT,unde-i reclamase asistenta maternală Șărămăt că vor copila ptr.transplant de organe,au dat al doilea exemplar la Protecția Copilului.
   Ședințe de potrivire/compatibilitatea au făcut cu fetița în sensul că stăteau față în față cu ea,sau mergeau la o plimbare tot prin zona unde era locuința.
   Trebșoarele ca trafic de organe și/sau de persoane NU se fac cu adopții oficiale,consfințite de hotărâri judecătorești,cu 30000 $ plătiți prin bancă(nu peșin,ca la ciubuc) unei agenții americane,nu românești,pentru obținerea atestatului de adoptator,fără de care NU poți adopta vreun copil nici în US,nici la noi.
   Pentru trebșoarele pomenite,sunt țări mult mai apropiate de US,unde ființa achiziționată cu banii jos NU are înregistrată nici nașterea.Nu e nevoie să traversezi ditamai oceanul,să adăști pe 3 aeroporturi minimum,vreo 3 ani,în mod repetat-adică să fii înregistrat,să nu treci nevăzut,necunoscut,ba încă și cu nevasta/soțul.
   Înțelegeți?
   Șărămății-asistenți maternali/paternali/parentali au vrut ori să nu scape cei 1900 Ron/lună bani peșin,indemnizația ptr.luarea în plasament a Sorinei,ori să încaseze măcar 1000-2000 USD de la „americani”,să nu fie chiar în pagubă,că e greu,la o anume vârstă,să o iei de la capăt cu pamperși,colici,cărucior etc.etc.

   Reply
   • Dumitru

    Bun, Dvs. raspundeti ca Basescu : „nu i-am dat copilului un pumn in gura”. Intrebarea mea era diferita de ce raspundeti Dvs, si era precisa, legata de analize de histo-compatibilitate. Sau n-ati inteles, sau n-ati vrut sa raspundeti.

    Reply
  • Emil

   Se posteaza pozele editate ale domnului fotograf Sacarin dar, de doua luni, nu permit fetitei sa vorbeasca sau sa dea un interviu presei.

   Reply
 2. Horatiu

  Toata aventura sotilor Sacarin in Romania e subiect de film,mult mai dramatica decat Argo.Am vazut cum Romania din 2019 seamana mai mult cu Iranul decat cu o tara europeana.Imbecilizarea Romaniei cu Antena 3 si RTV a ajuns la cote alarmante.In mod firesc si normal ar trebui ca acestor oameni sa li se faca dreptate la CEDO si responsabilii sa plateasca.Iohannis in numele romanilor ar trebui sa ceara scuze public familiei Sacarin pentru tot calvarul prin care au trecut fara vina lor,ba culmea,vrand sa faca binele.

  Reply
 3. Rodica

  Citez : „Setoșii de justiție din online nu știu, că nu știu nimic în general,” Chiar asa o fi !!!!! Sa fiti dvs.singura detinatoare a adevarului absolut in aceasta tara? Este o vorba care spune ca „cine se pricepe la toate nu stie de fapt nimic”.De ce nu lasati pe altii sa va aprecieze ?
  In ceea ce priveste subiectul : Fam.Sacarin , toata aventura s-a petrecut sub conducerea luminoasa a guvernarii PSD fata de care v-ati exprimat de mai multe ori admiratia si atasamentul.

  Reply
  • Dan Banan

   Cine se aseamana se admira. Este o aroganta deranjata de faptul ca prostimea nu sta cuminte in banca ei. O meteahna mai veche a elitei romanesti, nu cumva sa-i ceri socoteala, nu cumva sa deranjezi, nu cumva sa pui intrebari.

   Reply
 4. Diana

  Stimată doamna AMP, nu văd nicio legătură între cazurile Dragnea, Colectiv și Sorina. În ultimele 2 cazuri este într-adevăr vorba de autoritățile române a căror incompetență duce la suferințe pentru oameni nevinovați. Dar nu înțeleg de ce tot deplângeți cazul Dragnea? a fost condamnat de două complete, cu probe la dosar. Chiar vi se pare puțin lucru că cineva are atâta putere încât să deturneze oamenii de la locul de muncă către un partid ? mie nu. Dacă astfel de fapte nu sunt pedepsite ne întoarcem la partidul-stat=PCR.

  Reply
  • sov

   Nu poti sa nu te intrebi de ce d-na AMP pune sub semnul intrebarii condamnarea lui Dragnea de catre judecatori profesionisti, pe cand ne cere sa luam de bune decizii ale CCR, care este populata si condusa de politruci cu vaste cunostinte constitutionale. Si evident ca indiferent ce sa intampla ajunge tot la Iohannis de parca ar avea sa-i plateasca o polita. Despre PSD nimic de comentat?

   Reply
 5. JK

  Nu e vina lui Guran (bine-ar fi să fie mai mulți ca el!) că se discută în spațiul public diverse teme. Dar asta nu e un lucru rău, ba dimpotrivă. Nu dă Guran sentințe judecătorești și nici poporul nu strigă amenințător de sub ferestrele tribunalelor ca să iasă sentința pe care el o vrea. Judecătorii judecă cu conștiința și cunoștințele lor profesionale, atât. Și dac-ar fi legați pe-un rug stropit cu benzină. Asta e meseria și soarta de care s-au legat. Iar meseria lui Guran e să expună, să dezbată și să disece orice subiect de interes public.
  Ideea de dreptate în sine este de invocat când comentăm Platon sau Kant. În rest, …
  Despre obiceiurile discreționare ale procurorilor și judecătorilor, sunt de acord: le au în sânge. Și fac parte din același tablou cu „economia noastră de piață funcțională” și „neamestecul serviciilor” în politică, educație, presă, administrație etc. Fibra noastră fundamentală este aceea de ghiauri trăind cu obiceiuri de pașalâc sau gubernie. Din când în când, întâmplări precum cea a Sorinei ne pun oglinda în față, iar noi, ne prefacem că eram atenți la engleza perfectă a președintelui la reuniunea NATO, la toaleta desăvârșit aleasă a primei doamne, la medaliile olimpicilor matematicieni, la Simona Halep și în general la soarta noastră de excepție pentru care stă mărturie logoreea dacopată a lui Puric și lacrimile de mir ale icoanelor.
  Cazul Sorina este o rușine națională.
  Despre sete de răzbunare la români se va putea vorbi când o să avem vreo 100 de cazuri de securiști, anchetatori, procurori, prim-secretari și secretari de PCR linșați. Din privința asta, n-a explodat nicio mămăligă din ’89 până azi. Ba chiar din ’45 sau chiar de și mai ‘nainte.

  Reply
  • Elena

   Apreciez foarte mult mesajul dumneavoastra! Asa un mesaj ar trebui sa vina din partea cuiva cu pretentii de „curatare” a Romaniei! Articolul are „vicii” ascunse, partinice!

   Reply
 6. Larsen Elena

  Preţuire profund întemeiată dnei Alina Mungiu.
  Păcat că o minte strălucită,logică fără cusur şi limbaj model nu sunt preţuite şi nu sunt promovate ca model.
  Să fiţi sănătoasă şi la cât mai puţini ticăloşi.

  Reply
 7. andi

  Am ajuns aici plecand de la portalul Adevarul, unde, din 10 voturi scorul era -6.
  Inteleg ca 8 din 10 erau nu contra scuzelor ci , aproape sigur, contra adoptiei.
  Si aici, am vazut in trecere, fara sa citesc aprofundat, ca se pune problema spagilor si a altor mijloace dubioase pentru a scoate fetita din tara.
  N-are rost sa mai insist pe campania antiadoptie dusa furibund si ma gandesc numai ce viitor avea fetita aici si ce viitor posibil/probabil are acolo.
  Dupa unele derapaje(din punctul meu de vedere), acum pot spune: bine scris, d-na Mungiu.

  Reply
  • Adevarul

   Voturile din Adevarul sunt pentru autoarea articolului, nu pentru problema discutata.
   Intre timp a ajuns – 12 (24), adica -18 din 24.

   Reply
 8. ionas

  „Setoșii de justiție din online nu știu, că nu știu nimic în general, că ne-a luat 20 de ani aproape să scăpăm de coșmarul numit recurs extraordinar în anulare, arma cu care procurorii dlui Iliescu au luptat contra justiției toată tranziția românească…. …”

  Cunosc un fost detinut politic- om obisnuit, condamnat la inchisoare si confiscarea averii in anii 1950 pentru uneltire contra ordinii sociale pentru niste afirmatii benigne chiar pentru aceea vreme- conform sentintei. In anii 1990 omul- fost detinut politic facut la Parchetul General o cerere pentru infamul recurs in anulare a sentintei politice din anii 1950.
  Parchetul General a promovat recursul la Curtea Suprema sectia penala, sentinta penala din anii 50 fiind desfiintata ( inclusiv pedeapsa complimentara de confiscare a averii – o casa si un teren in provincie ). Dupa citiva ani de procese civile si-a dobindit partial averea confiscata si bineinteles cazierul curat. Alta solutie decit recursul in anulare in materie penala nu era la aceea vreme -anii 90
  Orice instrument juridic poate fi benefic daca este folosit cu buna credinta

  Reply
 9. Emil

  Cand isi va cere scuze Sorina pentru refuzul supunerii unei acțiuni de executie silita a statului iar doamna Dancila va desecretiza ancheta ilegalitatilor si falsurilor adoptiei. Deciziile definitive comandate sunt ilegale mai ales pentru copii despartiti silit de parintii si fratiorii lor pentru cativa dolari in plus. In rest, familia Sacarin si complicii fac diversiuni de tipul celor cu ” ne dam foc autobuzelor” din Piata Universitatii”. Domnul Cumpanasu n-a scos o vorba pentru ilegalitatile si atrocitatile comise asupra fetitei rrome Sorina iar pentru Alexandra depune plangere penala contra tuturor…

  Reply
 10. Ghita Bizonu'

  Eu nu am de ce le cere scuze …
  Observ doar ca totul a degenerat pe motiv ca „nationalistii”, „aia care vor cu Rusia” cica erau impotriva Sacarinilor ca ei sunt cica „americani”….. si ca Sacarini au picat ca musca in lapte in „disputa” privind actiunile unor procurori.
  In rest .. desi am dubiile mele nu ma pot pronunta din lipsa de probe („scrie in ziar” nu e proba ptr mine!)

  Raman insa la parerea ca poate s-a neglijat tocmai „binele copilului” , confundat cu bani more bucks, si, ca in sistemul nost copilul este reificat (Ar merita o discutie si insitutia „asistentului maternal” si legatiurtile psihice intre copilul ocrotit si maternali. Da legea zice ca … la dracu cu legea! Cum poti interzice unui copil de 4-8 ani sa nu se lege psihic de familia maternala?! L’amour est enfant de bohème ….. Tot aici – fotografiile Sacarinilor arata ca Simona s-ar fi adaptat.. Dar oare nu s-a „adaptat” prea mult ?! Adica nu cumva mimeaza si deja a ajuns la concluzia ca parerea ei nu conteaza asa ca „pupă-l în bot şi-i papă tot, că sătulul nu crede la ăl flămând…” [Pristanda] )

  A .. si utimul scandal … ala din Caracal.. {ai intr-un fel e in legatiura cu „cazul Sorina” …. „Cazul Sorina” a explodat din cauza unui procuror care a fost prea zelos si cam brutal fata de un copil .. IN cazul Caracal insa procuratura este acuzata ca a tras frana de mana …. indxa io zicm ca Bizonu’ca in ambele cazuri este viorba despre reificarea copilului …. (si in acest ultim caz si reificarea femeii ).
  A da nu va inchipuiti ca as fi „feminist” sau amator de „studii de gen” . Ntz sunt conservator retrograd da educat

  Reply
 11. alinaMP

  @ Bizonu’. Cred ca pentru lipsa de obiectivitate care face ca romanii sa ia partea automat unei tabere in loc sa discearna adevarul multi romani au de ce sa isi ceara scuze, inclusiv dvs. Nu avem mintea deschisa cu care sa examinam o situatie. In cazul Caracal, iarasi lumea vrea linsaj in loc sa se uite cat de proaste sunt regulile- si dinainte sa le strice PSD. Nu e voie intre 12 si 6 dimineata sa intri in casa cuiva decat pentru violenta domestica??? Pai in niciun caz de rapire sau ostatici inseamna ca nu poti interveni? Cu ce sunt de vina politistii si procurorul si de ce vrem neaparat capul cuiva?

  Reply
 12. Angela

  Doamna Alina, nu vad de ce am cere iertare familiei Sacarin. Statul roman le-a asigurat toate conditiile sa ia fetita. A falsificat dovezi, a aranjat procese, ba chiar a trimis si o procuroare care sa ia cu forta (si ilegal) copilul din familia care a crescut-o. Deci statul roman si-a incalcat propriile legi pentru ca aceasta familie sa poate lua copilul, iar dvs. va cereti iertare? Ce ar fi trebuit sa faca mai mult aceste autoritati? Intr-adevar au avut ghinion ca fetita s-a opus din rasputeri acestor decizii abuzive si astfel cazul a ajuns in atentia opiniei publice. Dar si opinia publica are memorie slaba si vointa si mai slaba. Acum inca o copila s-a jertfit pentru ca aceasta natiune sa se trezeasca la realitate, dar e putin probabil sa fie suficient. Deci scuzele dvs. nu par a avea vreun temei. Continui sa va admir si consider acest articol o ratacire de moment. Pana la urma toti suntem oameni si, ca atare, supusi greselii.

  Reply
 13. Ciobanul Bucur

  Desi recent D-na AMP imi zicea ca sa-mi fie rusine (pentru ca ii solicitasem un exemplu concret la o acuzatie pe care Domnia Sa o aducea unei institutii de baza a statului), de data asta o rog sa fie de acord ca si eu sa subscriu alaturi de Domnia Sa la scuzele fata de familia Secarin.
  Si o constatare: daca haita de manipulatori mercenari de la A3 a iesit sifonata in finalul cazului Baia de Arama, se pare ca in cazul Caracal vor iesi victoriosi, iar asta ii va face atat de puternici incat nimeni nu va mai putea sa le stea in cale. Iar asta imi da fiori.

  Reply
 14. Iolanda

  Da, ar trebui sa=si ceara scuze si statul roman si functionarii vinovati sa le dea despagubiri sotilor vinovati.

  Reply
  • emil

   Despagubiri au cerut de la parintii Sorinei mai ales cand au facut raportul pret greutate la cantar.

   Reply
 15. adi

  Sa-i ceara ei intai scuze fetei pentru ca au traumatizat-o psihic. S-au dus intentionat tarziu la avion? Ca nu cred ca i-au tinut ore in sir la aeroport.

  Reply
 16. Marian

  Cand ne cerem iertare trebuie sa aratam si niste motive pentru care meritam iertarea. Eu imi cer iertare ca nu m-am luptat mai tare, inclusiv pe aici, dar postarile mele apar mult mai greu decat ale lui CMC, de exemplu, care imi spunea sa raman un proeuropean radical.
  Romanii nu sunt obiectivi, da, de aceea am tot insistat sa nu mai ignorati CE, GRECO, MCV, 12 ambasade, Comisia de la Venetia si etc. Ati minimalizat GRECO, aducandu-i la egalitate cu incompatibila Steluta.
  Reevaluarea reevaluarii imunului Tariceanu cand vine? Azi nu cred vom afla cat de tare a stricat- si el- legile justitiei, aproape sigur va mai fi o amanare la CCR.
  Ati aflat cine doreste independenta justitiei, asa cum cereati protestatarilor, cand cu OUG 13? Pare ca da, ca ati cerut demisia Adinei Florea, fata de consilier judetean PSD.
  Cazul Ted Bundy de la Caracal, aflat la inceput, ne va da prilejul tuturor sa ne cerem iertare, ramane de vazut ce scuze ne gasim.

  Reply
 17. AnneMarie

  Admir familia Ramona si Gabriel Sacarin si le doresc tot binele din Univers, la fel si Sorinei si celorlalti copii, familiei largite, romanilor din new York care le-au aratat dragostea lor. Ceea ce au facut Sacarinii depaseste intelegerea mea. In New York Sorina va trece drept o fata din India, nu va fi stigmatizata ca o rroma la noi. Fie ca Dumnezeu sa-i ocroteasca si calauzeasca pentru totdeauna.

  Reply
 18. Ilie Neagoe membru +plus

  Hotararile definitive ce incalca legea in statul de drept sunt atacabiule stimata autoare, care priviti doar cu un ochi „dreptatea”. Ati uitat de vointa copilui, de faptul ca in dosrul de adoptie s-au comis falsuri, ca s-a omis faptulo ca mama naturla de etnie roma nu si-a dat acor5dul si grav ca fertita mai are un frate naturl de care prin osanalele ce le ridicati injustitiei sin justitie sunteti complice la infractiunile magistratilor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *