Cristian Ghingheș

Luăm statul la întrebări: ce se mai face în privința câinilor comunitari din București?

Fiind speriată pentru siguranța copiilor ei, o doamnă din București a formulat, folosind aplicația noastră Ia Statul La Întrebări, două solicitări referitoare la câinii comunitari din București: una adresată către Primăria Municipiului București, iar cealaltă către Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) București.

Sigur, întrebările doamnei erau mult mai încrâncenate și încărcate, pe bună dreptate, de revoltă, însă noi le-am adaptat puțin și le-am transmis celor două instituții locale bucureștene:

1. Cum este posibil, in anul 2018, dupa ce au murit atatia oameni/copii muscati de caini, in ultimii ani, ca un caine sa fie pe strazi de sambata, atunci cand am facut eu reclamatia, pana luni?
2. In cazul in care acel caine omora un copil/om cine era raspunzator?
3. Avand in vedere ca cetatenii platesc taxe si impozite, nu se poate asigura un minim confort?
4. Nu se pot stabili cativa angajati care sa fie disponibili in weekend sau de sarbatori legale?
5. Doamna care a preluat reclamatia telefonica mi-a spus ca adapostul este in subordinea primariei si cei de la telefon sunt in subordinea consiliului general. Care este motivul pentru care s-a facut aceasta impartire? Cu ce ma ajuta pe mine, ca simplu cetatean, aceasta organizare a ASPA? Sau interesul este sa nu fie nimeni tras la raspundere?

Răspunsurile au fost evazive și scot la iveală un ping-pong continuu între primărie și ASPA. În primă fază, ASPA ne spune pe 23 iulie că nu a fost înființat încă un serviciu non stop de preluare a reclamațiilor și că Primăria Municipiului București preia, după programul de lucru al ASPA, reclamațiile privind câinii fără stăpân, după care le predă, spre competență, serviciului abilitat.

Astăzi, la o săptămână după adresa ASPA, vine răspunsul Primăriei Municipiului București. De fapt, nu e niciun răspuns, ci o banală notificare prin care suntem anunțați că solicitarea noastră a fost transmisă, spre analiză și răspuns, Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).

foto: TheEpochTimes

Nu vom lăsa lucrurile așa, în aer, motiv pentru care astăzi am trimis către ASPA o nouă solicitare în care le cerem 4 chestiuni: să ne furnizeze copie după Regulamentul de ordine interioară, aprobat prin decizia directorului general al ASPA și să ne spună câți câini au strâns în fiecare dintre ultimii ani, care sunt efectivele din teren ale ASPA pentru strângerea câinilor fără stăpân de pe domeniul public al mun. București și care este programul după care funcționează acestea, dar și să ne detalieze procedura de intervenție atunci când un cetățean sesizează prezența câinilor fără stăpân la o anumită locație.

În campania electorală din 2016, Gabriela Firea (acum primar al Capitalei) spunea că pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari trebuie invitate toate ONG-urile la discuții și că e nevoie de acțiune pe două planuri: primul este adopția câinilor comunitari și al doilea este construcția de adăposturi. Îl avem pe cel de la Mihăilești, dar acel adăpost nu este suficient și un oferă condiții civilizate, pentru că asta mi-au spus reprezentanții asociațiilor iubitorilor de animale, de aceea încurajez mai degrabă adopția. (am preluat această frază de la Știri pe Surse întrucât în programul ei de guvernare locală nu am găsit absolut nicio referire la câinii din București)

Prin urmare, am trimis astăzi încă o adresă, dar de data asta către Primăria Municipiului București, cu următoarele întrebări:

1. Câte dezbateri/discuții cu ONG-urile de profil a organizat PMB din iunie 2016 și până în prezent cu privire la câinii comunitari din București? Când au avut loc acestea și care au fost concluziile întâlnirilor?
2. Ce acțiuni/demersuri a desfășurat PMB pentru încurajarea adopției câinilor comunitari?
3. Câte adăposturi pentru câini ați realizat/modernizat din iunie 2016 și până în prezent?
4. Care sunt demersurile PMB pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari în București?

De îndată ce vom primi răspunsurile, vom reveni cu un nou articol referitor la câinii comunitari din București.

Şi tu poţi adresa întrebări către instituțiile publice din orașul tău, primării, școli, licee, universități, regii autonome, aflând cum sunt cheltuiți banii pe care-i plătești statului prin impozite și taxe! Tu ne spui ce vrei să afli și de la ce instituție anume, iar noi trimitem și urmărim cererea pentru tine! Folosește aplicația!Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Luăm statul la întrebări: ce se mai face în privința câinilor comunitari din București?

  1. zoo

    Adevarul e ca de vreo 2-3 ani cainii de pe strazi au disparut subit in urma unor evenimente tragice, intens mediatizate, cu mare impact emotional, insa au inceput sa REapara pe strazi si chiar prin PARCURI. Si nu cred ca astea au ceva in comun, prea multe in comun, cu PRIMARIA si serviciile sale OFICIALE. Sa speram ca nu ne intoarcem la situatia anterioara, in care vreo doua decenii locuitorii erau practic terorizati de haite de cani plasate strategic cu care trebuiau sa-si imparta teritoriul in drumurile lor zilnice – cani protejati de tot felul de ONG-uri, asociatii si alti conlocuitori plini de IUBIRE si cu mare trecere la PRIMARI.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *