Mining Watch RomaniaRomania Curată

Guvernul Dăncilă primește un lingou de aur în semn de protest față de noul proiect de lege a minelor

Membrii comunității Declic și activiștii Mining Watch România au dus, joi, la Ministerul Economiei, un lingou de aur. Evenimentul a fost realizat în semn de protest față de noul proiect de lege a minelor care acordă privilegii excepționale industriei miniere. Reprezentanții ministerului Economiei au refuzat să discute membrii celor două asociații, deși li s-a solicitat audiență încă de la începutul săptămânii.

Guvernul Dăncilă a pus în dezbatere publică o nouă lege a minelor care acordă privilegii fără precedent companiilor miniere. Vechea lege specială pentru Roșia Montană, care a generat amplele proteste din 2013, a revenit pe agenda Guvernului. În plus, legea cuprinde prevederi dorite acum de întreaga industrie minieră, nu doar de una dintre companii.

“Citind articolele legii poți vedea și ce companii ar beneficia de prevederi, în funcție de problemele juridice pe care știm că le întâmpină. De exemplu, Gabriel Resources ar prefera un compromis cu statul român în arbitrajul de la Washigton și reluarea activității. Noua lege a minelor le oferă garanții că mina lor ar deveni de interes public național și ar putea să îi exproprieze pe cei din Roșia Montană care nu vor să-și vândă pământurile și casele. Deva Gold are proiectul minier Certej blocat din pricină că nu poate tăia peste 165 de hectare pentru amplasarea iazurilor de decantare cu cianuri. Noua lege le-ar aduce mult doritele derogări de la Codul Silvic. Samax România, companie ce intenționează exploatarea zăcământului de la Rovina, și-a anunțat eșecul în a atrage 10 milioane de dolari pe bursă pentru realizarea studiilor necesare. Noua lege elimină obligativitatea realizării studiilor de mediu, de impact social sau economic. Și lista poate continua la nesfârșit”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, reprezentant Mining Watch România.

Dacă acest proiect de lege este adoptat, companiile vor putea, după ce primesc acordul Guvernului, să exproprieze cetățenii de casele și terenurile lor dobândite legal. Practic, exploatarea unei resurse minerale făcute pentru profitul unei corporații private va prima în fața dreptului la proprietate al cetățenilor români, garantat prin Constituție. Oamenii care vor refuza să-și vândă proprietățile vor putea fi și scoși cu forța, cu ajutorul Jandarmeriei, din casele pentru care au muncit toată viața.

Proiectul de lege a fost coordonat direct de către Secretariatul general al Guvernului (SGG) condus de Toni Greblă și de Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă. Munca efectivă a fost realizată de o comisie interministerială, sub supravegherea d-lui Găbudeanu, fost funcționar public care acum se află (simultan) și în serviciul Guvernului și al Deva Gold, operator minier ce vrea să exploateze cu cianură aurul de la Certej. Bogdan Găbudeanu a fost detașat special la Guvern pentru a lucra la legislația minieră, după cum reiese dintr-o investigație Newsweek.

Toni Greblă este același care care a inițiat în 2009 primul proiect de lege care prevedea că orice investitor privat cu o licenţă de exploatare minieră va avea dreptul să exproprieze cetățeni de bunuri imobile dobândite legal. Proiectul său a fost respins în urma presiunii publice, dar a fost reluat în cea mai mare parte de alte două propuneri legislative eșuate: celebra lege specială pentru Roșia Montană (2013) și legea minelor respinsă la rândul său în Marțea Neagră (10 decembrie 2013).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Guvernul Dăncilă primește un lingou de aur în semn de protest față de noul proiect de lege a minelor

 1. Dumitru

  Uite, asta e un subiect unde sustin total ONG-urile. Insa, paradoxal, circul ambiant mareste semnificativ probabilitatea ca, de data aceasta, legea sa treaca. S-a ajuns intr-un punct in care nici macar la nivel european faptele sa nu mai conteze si unde acuzatiile sunt bazate mai mult pe argumentul autoritatii (ma refer la circul din jurul lui Kovesi, unde nu mai conteaza cine ce a facut, ci doar „uite ce a spus XXX, dauna totala la Dragnea”). In conditiile astea, cum vreti ca un argument logic sa fie luat in seama ?

  Reply
 2. Dumitru

  Addendum : nu-l vad intre manifestanti pe Mihai Gotiu, cel care a ajuns in parlament tocmai cu acest program, dar care de atunci s-a convertit la politicianism ieftin.

  Reply
   • I.V.-M.

    Comentariul dlui Dumitru trebuie înțeles prin prisma orientărilor lui (care reies din comentariile anterioare pe RC). În cheie paladiană (paladaiană?). Ignorați-l. Gen „Ia zi, măi filosofule, care le știi pe toate, cum e?”
    În zilele lui bune zice în esență „tous pourris!”, în rest îi sapă pe toți, cu argumente aparent OK, ca PSD-ul să pară mai înalt. Ocolește PSD-ul ca Mircea Badea varanul.

    Reply
    • Dumitru

     Poate nu e la moda, dar voi incepe cu un citat din Biblie : Făţarnice, scoate mai întâi bârna din ochiul tău, ca să poţi să vezi să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.

     Eu am criticat pe-aici PSD, si am explicat ca il vad nu ca pe un bine, ci ca pe un rau mai mic (comparat cu alternativele). Aproape am devenit votant USR, pana cand s-au transformat in politruci dupa circul cu „referendumul pentru familie” (cel intern USR).

     Astept sa vad un comportament mai neideologic si de la simpatizanti #rezist (din care presupun ca faceti parte). De exemplu, atunci cand vorbiti de Kovesi, sa fie clar care sunt partile ei negative (e.g. a plagiat, a aplicat legea numai firmelor cu capital romanesc, n-a respectat constitutia). Dupa ce vad asta, poate remarcile Dvs. mi se vor parea justificate.

     A propos – ca #rezist ma ignora e OK. Meritul Romaniei Curate este ca (deocamdata cel putin) si eu si Dvs. am putut sa ne exprimam. Si mi se pare incredibil ca dorinta de cenzura este azi in tabara „progresista”.

     Reply
  • Ion V.-M.

   Cam nebărbătească delegarea luptei! De ce doar Mihai Goțiu? Noi ce facem?
   Pe de altă parte, nu știu ce priză are MG în USR. După ce s-au aliat cu PLUS, Cioloș a declarat că va include Roșia Montană în patrimoniul UNESCO până în 2021. Cam cinic, după mine, pentru că atunci când putea s-o facă, din postura de prim-ministru, n-a făcut-o. Plus că lângă el, acum, pe Platforma 100 se găsesc personagii din Ministerul Mediului (fost) care au dansat după cum cântau mafioții din Romsilva. Mai e cinic pentru că până-n 2021 se poate începe exploatarea și-atunci el va rămâne ca un luptător pe un câmp de luptă fără sens. Înc-odată e cinic, pentru că exploatarea nu privește doar Roșia Montană sau Certejul, ci mai multe zone din Mții Metaliferi. Putem avea o zonă inclusă în patrimoniul UNESCO înconjurată de lacuri cu cianură, cu promisiunea ținută!
   Din nefericire pentru el și dintr-o mai mare nefericire pentru noi, Mihai Goțiu nu este reprezentativ pentru politica de mediu a USR. Cel puțin, așa se pare. Filialele USR promovează politica pașilor mărunți, Mihai Goțiu vrea să spargă buboiul. Și, la urma urmei, USR-ul e mic. Ia închipuiți-vă că Cioloș ajunge prim-ministru și că-l sună fostul lui șef Baroso de la Goldman Sachs într-o problemă pentru un client de-al lui din Canada care a cumpărat teren etc. etc. Va putea Cioloș să nu se supună, mai ales că Barroso nu abuzează niciodată de influența nemărginită ce știe bine că exercită asupră-i?

   Reply
   • Dumitru

    Pai si eu ce spun ? Dar cel care si-a construit cariera politica pe mediu nu e Ciolos, ci Gotiu. Ciolos e un simplu politruc fara nici o coloana vertebrala. Gotiu chiar a avut o perioada cand a facut treaba. Dar presupun ca trebuie si el sa traiasca, intr-o Romanie care devine din ce in ce mai inegalitara.

    Reply
   • Dumitru

    Addendum : „Cam nebărbătească delegarea luptei!” Parca asta e principiul democratiei reprezentative. Poate ca nu o fi „barbateasca”, dar elita actuala pare sa spuna la unison ca e cea mai buna solutie posibila.

    Reply
 3. Ghe.

  Dacă crește, vindeți!
  Dacă scade, cumpărați guvernul!
  (Pentru orice eventualitate, cumpărați și opoziția!)
  Have a nice Romanian emerging market!

  Reply
 4. VERONICA

  Sună ca un banc sinistru: prim-ministrul României a pierdut alegerile pentru a fi primar într-un orășel cu 11.000 de locuitori, șefa ANAF a picat de cinci ori examenul pentru a fi inspector la o direcție din cadrul ANAF, ministrul Apărării s-a sustras de la efectuarea stagiului militar (care era obligatoriu când a terminat el liceul), ministrul Sportului a picat de două ori examenul de titularizare pentru a fi profesor de sport, fiul ministrului interimar al Transporturilor circula cu o mașină înmatriculată în Bulgaria, ministrul de Interne a adus în casă, pentru verificarea de microfoane, niște escroci care i-au arătat un microfon pus chiar de ei într-o priză, ministrul Economiei a furat, pe când era subinginer agronom, patru saci de grâu, șefa Agenției Naționale a Medicamentului e prietena și pila unui șef de DSP care a măsluit probe de sânge într-un caz de accident de autoturism, programul de guvernare e făcut de un condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru spălare de bani și trafic de influență, președintele principalului partid e guvernare e condamnat definitiv pentru folosirea influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite, aceeași persoană fiind și președinte al Camerei Deputaților, poziție din care a dat în judecată, în interesul unui alt dosar penal în care e implicat, Comisia Europeană. Și, pe post de poantă în final, România deține președinția Consiliului UE.

  Reply
 5. Adrian

  Legea minelor, HG a minelor, ordin de ministru al minelor, blabla.

  Când vom vedea la încheierea exploatării restituite (plus daune) terenurile expropriate expres (de fapt, confiscate samavolnic) pentru diverse lucrări declarate de importanță națională, mai putem vorbi despre ce-om face-n continuare ca societate. Studiu de caz: valea Jiului

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *