Narcis Iordache

Buna guvernare, Ministerul Economiei si Rosia Montana Gabriel Resources ofera statului cateva procente din afacere in schimbul adoptarii unei legi neconstitutionale?

Ministerul Economiei negociaza de cateva saptamani cu Gabriel Resources o participatie mai mare a statului roman (in prezent de 19,3%) in compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care ar urma sa puna in practica controversatul proiect de exploatare a aurului cu cianuri, precum si cresterea redeventei, stabilita prin lege astazi la 4%.

Potrivit unui document oficial obtinut de agentia Mediafax si preluat de Hotnews, compania Gabriel Resources (actionar majoritar la RMGC cu 80,7%) a respins total posibilitatea majorarii redeventei si a fost de acord doar cu majorarea participatiei statului cu aproximativ trei procente – de la 19,3% la 22,5% – insa cu o conditie: adoptarea unei legislatii mai favorabile proiectelor miniere, care sa creeze “conditiile obiective pentru progresul proiectului”. Reprezentantii Guvernului au raspuns ca nu poate garanta adoptarea unei legi favorabile proiectelor miniere intrucat aceasta este de competenta Parlamentului, iar Guvernul nu se poate angaja decat sa sustina o modificare a cadului legal.

Propunerile Ministerului Economiei respinse de Gabriel Resources:

– cresterea redeventei de la 4% la 8% si mentinerea participatiei actuale, de 19,3% ;
– mentinerea redeventei la 4% si cresterea participatiei statului roman la 30 – 33% sau 25 – 27% cu introducerea unei clauze de control care sa permita luarea deciziilor in cadrul RMGC in mod egal – 50-50% – de statul roman si Gabriel Resources.

Atunci cand vobesc despre un cadru legal mai favorabil proiectelor miniere, cei de la Gabriel Resources par sa aiba in vedere controversatul proiect de modificare a Legii minelor, initiat de senatorii Toni Grebla (PSL) si Ion Ruset (PDL) cu dedicatie speciala pentru Rosia Montana, care ar da dreptul statului sa-i exproprieze pe cetateni in favoarea unor companii private. Acest proiect legislativ se afla in dezbatere la Camera Deputatilor, dupa ce a fost adoptat favorabil de Senat in 2009, si este considerat neconstitutional atat de societatea civila cat si de o parte dintre oamenii politici (inclusiv din Parlament). Guvernul a dat un aviz negativ acestui proiect in 2009 dar ulterior, in 2010, a revenit cu un aviz favorabil conditionat de unele modificari ale initiativei legislative.

O analiza asupra proiectului, realizata acum cateva luni de Asociatia oamenilor de stiinta romani Ad-Astra, cu contributia altor patru asociatii neguvernamentale: Alburnus Maior, Transilvania Verde, Salvati Bucurestiul si Maimultverde, indica faptul ca prevederile initiativei legislative semnate de Grebla si Ruset incalca o serie de principii consfintite de Constitutie si de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO): dreptul la proprietate, accesul liber la justitie, principiul neretroactivitatii legii.

Potrivit acestei analize, iata care ar fi cateva dintre urmarile adoptarii acestui act normativ:

– orice investitor privat care obtine o licenta de exploatare miniera ar avea dreptul sa exproprieze de buna voie proprietatile vizate, chiar daca proiectul prevede profituri in majoritate investitorului privat, neputand astfel sa fie considerat nici de utilitate publica si nici de interes national (conditii prevazute de Constitutie pentru expropriere;

– companii private care pot detine la un moment dat licente de exploatare in Romania vor fi investite in mod abuziv si discriminatoriu cu atribute de exercitare a unor puteri statale, fapt ce ar duce la un abuz fara precedent asupra detinatorilor de imobile aflate in calea realizarii unor proiecte de minerit deoarece proprietatile private ale acestora se vor afla la dispozitia unor companii private;

– proiectele de minerit primesc statut special si pot proceda la distrugerea unor monumente istorice clasificate fara a mai fi obligatoriu avizul Guvernului in acest sens.

Cititi aici analiza completa a asociatiei Ad-Astra.

Nu este pentru prima oara cand compania Gabriel Resources apeleaza la astfel de tactici in relatia cu statul roman. In luna iulie, potrivit ministrului Culturii, Kelemen Hunor, oficialii companiei au promis ca vor oferi Ministerului Culturii si Patrimoniului suma de 140 de milioane de euro destinata salvarii si restaurarii unor monumente istorice din patrimoniul national in schimbul avizarii descarcarii de sarcina arheologica pentru masivul Carnic, unde urmeaza sa fie amplasata mina de aur.

Cum comentati faptul ca o companie privata din domeniul mineritului conditioneaza Guvernul sa adopte legi in favoarea ei daca vrea sa renegocieze un contract care nu este in favoarea statului roman?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Buna guvernare, Ministerul Economiei si Rosia Montana Gabriel Resources ofera statului cateva procente din afacere in schimbul adoptarii unei legi neconstitutionale?

 1. IP

  Daca o companie straina, privata din domeniul mineritului conditioneaza Guvernul sa adopte legi(reglementari) in favoarea ei PENTRU CA statul vrea sa renegocieze un contract care nu este in favoarea statului roman, inseamna ca asemenea practici au mai fost uzitate in cei 21 de ani de CAPITALISM SALBATIC si ca atare e vorba de un MOD de OPERARE MAFIOT specific CRIMEI ORGANIZATE INTERNATIONALE. Trebuie facut flagrantul ca la carte si cei vinovati bagati la puscarie pe viata pentru comiterea infractiunilor de, ATENTAT la SIGURANTA NATIONALA si SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE.

  Reply
 2. MINERUL

  Despre invaluirea misterioasa a afacerii ROSIA MONTANA si a Licentei de Concesionare nr. 47/1999, istoric se poate spune ca a fost aprobata prin Hotararea de Guvern nr.458/1999 semnata de, IRESPONSABILUL PROFESOR DE ISTORIA ECONOMIEI COMUNISTE prim-ministrul Radu Vasile, contrasemnata de BANDITUL presedintele ANRM Mihail Ianas si cei doi ministri PACATOSI si SPURCATI din guvernarea respectiva, RADU BERCEANU si DECEBAL TRAIAN REMES care dupa constituirea societatii RMGC in anul 2000, „Minvest Deva” a transferat LICENTA catre RMGC, conform obligatiei care i se trasase prin actul constitutiv al societatii trebuie sa raspunda si CONSTANTINESCU EMIL zis TAPU fost presedinte care se da mare specialist in GEOLOGIE si EXPLOATARI MINIERE ce avea pe langa el atunci multi consilieri de soi cu studii de specialitate „geologie” DORIN MARIAN, CATALIN HARNAGEA, MUGUR CIUVICA, etc. Ca o paranteza ca tot veni vorba despre TAPU, in acest context, i se mai poate reprosa si faptul ca atunci cand era la domnia Romaniei ca mare specialist in studiul si exploatarea zacamintelor ce se tot lauda ca este putea sa reformeze industria miniera din Romania si nu s-o decimeze, pentru ca avea de unde sa se inspire, din POLONIA, care taman atunci isi reorganiza aceasta industri drept dovada este ca astazi Romania detinatoare de multe zacaminte importa inclusiv carbuni din Polonia, sa-i fie rusine TAPULUI pentru nepasare si indiferenta. Apropo poate ne spune dl CONSTANTINESCU pe unde, din ce si cum traieste fiul sau DRAGOS, mafiotul MIHAIL IANAS, HARNAGEA si fostul consilier DORIN MARIAN.

  Reply
 3. Victor

  Nu prea vad obiectivitatea in cadrul acestui articol. Se presupune automat din intrebarea adresata cititorilor ca proiectul nu este in favoarea statului roman,dar nu exista nicio dovada care sa sustina aceasta afirmatie, este doar o opinie si ar fi trebuit sa fie semnalata corespunzator. Eu zic ca e benefic, atunci cand vom lua 56% din profit, in maxim 5 ani de la inceperea proiectului, avand in vedere ca statul nu baga niciun ban, deci are zero cheltuieli.

  Reply
 4. Daniel

  Ei defapt ofera procentele respective pentru profitul nostru nu pentru a dopta o lege care oricum ar fi adoptata oricare ar fi investitorul, privat sau stat

  Reply
 5. PROFESORUL

  Marea inghesuiala si graba, prezenta unor suspecti la dezbateri, ceata care persista in jurul datelor si informatiilor despre continutul zacamintelor si firmelor implicate, lipsa de transparenta si bijbaiala partii romane care se poate vedea din avion ca existenta in jurul acestei afacerii (ne)curate ridica mari semne de intrebare al caror raspunsuri nu-l pot da decat, in cadrul mai multor dezbateri, marii specialisti romani, academicieni, din mai multe domenii; minerit, geologie, geodezie, chimia zacamintelor, fizica, constructiei de utilaj minier,economia zacamintelor, arhiologie, istorie, protectia mediului, medicina muncii, serviciilor secrete, etc. Cazul ROSIA MONTANA nu poate fi solutionat, da catre cei care au doar pareri politice sau ambitii destul de dubioase si suspicioase. Un vechi proverb romanesc spune „Daca ar face toate mustele miere, aceasta s-ar gasi si in fundul calului sau pe c…t”

  Reply
 6. Paul

  Pana la urma proiectul asta e in favorea noastra. Castigam mai mult de jumatate din profit far a sa facem vreo investitie si fara sa ne batem capul cu ecologizarile(a se citi ca eel de data asta se vor face ,nu doar pe hartie cum el face statul). Legea respectiva oricum ar fi ea trebuie adoptata nu conteaza cine vine sa inevsteasca

  Reply
 7. Marian

  S-a spus ca peste 80% din aptrimoniu o sa fie salvat. Eu sunt sigur ca el nu poate fi salvat in totalitate nici acum pentru ca nu este ingrijit de sute de ani. Peste 80% salvat acum e mai bine decat sa nu il vedem deloc

  Reply
 8. Robert

  Jaf national si la Rosia Poieni, prezentati oameni buni si acest caz ca poate ne ajuta Prea Bunul Dumnezeu sa scapam de acesti tradatori de neam!

  Reply
 9. Paul Ipate

  Wow, rmgc a ajuns sa puna conditii! Dar cine nu ar fi pus cand vedem nesimtirea din partea statului,care a tergiversat de 14 ani acest proiect. Nu e normal asa ceva! Si daca esti de acord si daca nu, in atatia ani zici naibii care e hotararea ta in privinta proiectului, nu-l lasi in vant. Acum, si-a „permis” sa puna niste conditii care pot fi favorabile si altor investitori si nici macar nu inseamna ca vor fi acceptate. Ne isterizam, iarasi,degeaba!

  Reply
 10. Anda

  Dupa ce au asteptat si inca asteapta de 14 ani!!! sa primeasca un raspuns in privinta proiectului, pun si ei niste conditii. Daca mergeau in alta tara, proiectul asta ar fi inceput demult!Dar noi ne tot cacaim. Si cu negocierile astea. S-a zis de mult ca se vor relua, RMGC nu a avut nimic impotriva,mereu a fost o companie deschisa la dialog, dar d-abia acum s-a pus si Guvernul in miscare! Jalnic! Si inca nu s-a stabilit nimic oficial, daca vine cineva cu o propunere, nu inseamna ca se va adopta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *