Simona Popescu

Bucătăria pentru to(n)ți: azi salată cu crudități

A fost odată ca niciodată o țelină focoasă. Deși la începutul vieții sale publice nu părea mare lucru, în timp a devenit principalul ingredient al salatei politice inventate de către Chef-ul politicii de fast-food din țara legumelor jucătoare, Domnul Fasole. Nu știm dacă avea nevoie de țelină ca să-i ridice nivelul apetitului… politic dar, ușor-ușor, țelina a devenit ingredientul principal al tuturor felurilor pe care, de voie de nevoie, clienții nefericiți ai localului său trebuiau să le înghită ca să nu moară totuși de foame.

Așa cum se întâmplă întotdeauna în viață, mandatul de Chef al Domnului Fasole a ajuns la un obștesc sfârșit. Acesta și-a dat seama că pierde puterea în bucătărie, iar legumele pe care le investise cu puteri nemaiîntâlnite (tipice doar vremurilor de dinainte de Marea Tocăniță din Decembrie 89), în special morcovul secret (atât de secret că nu i se văd nici frunzele) adânc infiltrat în locurile ascunse ale multor legume politice și nu numai, pentru obținerea de diverse combinații… culinare, refuză să se mai supună ordinelor. Ba, mai mult, se pare că s-a înfipt adânc în posteriorul țelinei preferate de Chef-ul cu boabe. Iar pe acesta, se pare că morcovul secret ar dori să-l transforme in iahnie, chipurile pentru a asigura independența energetică a restaurantului pentru că se pare că restaurantul nu prea avea rezerve de gaze de șist, așa cum se credea inițial.

Vădit jenată de morcovul rebel, țelina a început să țipe din răsputeri, să spună în gura mare lucruri ce trebuiau să rămână în bucătăria proprie pentru că, se știe, fiecare Chef are rețetele sale secrete pe care dacă le află concurența este terminat.  Problema țelinei, obeză în conturi, este că clienții străini, adevărata sursă de finanțare și protecție a restaurantului, țin cu încăpățânare ca toate legumele, care s-au îngrășat mai mult decât este legal, să treacă prin cântarul doamnei legate la ochi și să fie răzuite corespunzător, pentru a fi mai ușor de digerat ulterior. În acest fel cred ei că vor veni și mai mulți clienți din afară, aducând cu ei banii necesari funcționarii în continuare a localului și chiar a modernizării lui.

Însa, în tot acest haos, există și aspecte benefice. Localul nu duce lipsă de program artistic, circul este garantat pentru clienții restaurantului de mahala și, dacă aceștia primesc și câte o bucățică de pâine, se pot declara fericiți. Și, ca totul să fie complet, au apărut imediat pe tarabele televiziunilor de știr – bine deservite de precupețele prompteriste – ridichiile negre sub acoperire de pe plantația morcovului secret, încercând să facă varză orice declarație a țelinei prea liberă la gură și a eventualilor săi aliați. Din păcate, pentru doamna țelină, aliații nu apar, probabil li s-a acrit și lor de această legumă promovată, cu o încăpățanare demnă de o cauză mai bună, de către fostul bucătar. Așa că țelina țipă, din morcov nu se mai văd nici frunzele, câinii latră, caravana trece…

Pentru că între timp noul Chef ales în noiembrie pare că ezită să alegă un nou meniu, clienții fideli ai buclucașului restaurant ar vrea să propună, sub egida ”Un fel nou de a face bucătarie – Gătitul bine făcut”, o salată de crudități care să conțină în principal țelină, morcov și ridichi, toate bine răzuite, tocate mărunt și frecate zdrăvan cu ou și cu otet. Combinația astfel obținută va fi ornată obligatoriu cu fasole fiartă în trei ape și bătută temeinic. Ar fi un fel de mâncare sănătos, plin de calorii și vitamine, chiar european. Un meniu ce ar ajuta la scăderea colesterolului și la protejarea inimii românilor, atât de greu încercată în ultimii ani. O rețetă a succesului în noua politică culinară. Bon Apetit !

***

Dacă nu v-ați prins încă:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Bucătăria pentru to(n)ți: azi salată cu crudități

 1. Nica Leon

  Simona, cam cît de tembelă ar trebui să fie o ajutoare pîrlită de bucătăreasă, care să bănuiască măcar că o biată ţelină ar putea fi şi focoasă acum, în ţara fudulilor teribil de mîndrii, ce nu se dovedesc a fi în state să deosebească un act eroic, înălţător şi unic, de o biată tocăniţă, ce mucegăieste numai în tigva sa goală?!

  Reply
 2. 7Doors

  Excelent articolul.Daca standardele LOGICII,ETICII,ESTETICII nu sant identice se instaureaza ignoranta si coruptia,dezbinarea,delatiunea,pauperitatea.A se vedea filmul lui Mel Gibson-APOCALYPTO.

  Reply
 3. tonibrag

  Savuroasa scriere. Mi-a amintit de momentele satirice de pana la revolutie cand se spuneau multe fata de problemele sistemului, apeland la bunuri dintre cele mai comune. Felicitari.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *