Adrian Dohotaru

Blog de parlamentar: Sărăcia ucide. Criza economică ucide și ea

Am votat împotriva stării de urgență în Comisia de Muncă, la fel voi vota și joi în Parlament.

Avem nevoie de o viziune pe termen mediu și lung, nu doar decrete care prelungesc starea de urgență de la o lună la alta. În condițiile în care aproape o treime din locurile de muncă din România s-au dus pe apa sâmbetei, nu există o astfel de viziune pentru că cei responsabili cu gestionarea crizei se cramponează în acțiunea cu efect imediat, pe termen scurt, ceea ce e necesar, dar profund insuficient.

Starea de urgență transformă România în stat polițienesc, într-un stat al restricțiilor dure. Conferă un rol disproporționat armatei în raport cu alte autorități publice sau instituții ale statului, iar virusul nu poate fi combătut cu arme.

Distanțarea socială e necesară! Însă distanțarea socială se poate face fără declararea stării de urgență, așa cum aproape jumătate din țările UE au făcut-o.

Pandemia de coronavirus nu e singurul rău cu care ne luptăm. Cum vom gestiona pe termen mediu și lung problema milioanelor de oameni care vor rămâne fără venit sau ale căror venituri vor fi drastic diminuate? Ce se întâmplă cu sutele de mii de copiii, care nu pot să meargă la școală, cu copiii care provin din familii sărace, fără acces la internet și nu pot beneficia nici măcar de învățământul online, ce soluție avem pentru ei? Ce facem cu zecile de mii de pacienți cu alte boli, cu femeile însărcinate care nu au acces la servicii publice?

Care e planul guvernului pentru relansarea economică? România are nevoie de un plan de relansare economică, care presupune investiții publice majore, care să producă o infrastructură „verde” și sustenabilă, plus sute de mii de locuri de muncă. România are nevoie de o relansare socială, de solidaritate prin introducerea unui venit universal.

La fel ca și virusul, sărăcia ucide.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Blog de parlamentar: Sărăcia ucide. Criza economică ucide și ea

 1. Adrian

  D. deputat, dacă sunteți nemulțumit principial, nu e clar de ce votați în plen (deci contribuiți la cvorum) mai ales că nici amendamente nu se pot aduce textului decretului.

  Reply
 2. Român X

  Avem nevoie … Trebuie să … Este necesar să …
  OK, e clar că.
  Să fii parlamentar, să trăiești aproape de focarele de corupție sistemică-pandemică și sistematică, coleg cu niște semianalfabeți ocupând înalte posturi și demnități, și să-ți pui întrebări retorice, să te inflamezi, să „tragi un semnal de alarmă”, este cam …
  Criza economică se vedea deja dinainte de criza sanitară, Iohannis era la fel de ficus și înainte, iar Orban era la fel de marionetă. De ce vă mirați acum? Veniți dintr-un partid de tineri, experți, tehnocrați, dinamici, puri etc. – pe-acolo nu se vehiculau idei? Soluții, eventual?
  Afară de cacealmaua venitului universal. Din întâmplare vehiculată și de alții (DEMOS Spania, de exemplu). Care și ei sunt legați la unele ONG-uri care … care …
  Tac.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *