Călin Dejeu

Bistra Mărului, Șucu și Olteana, din nou în pericol

Mâine se judecă la Curtea de Apel București un proces foarte important, privind salvarea sau distrugerea superbelor râuri din Munții Țarcu.

În România, ultimul deceniu a fost un deceniu al distrugerii ariilor naturale ”protejate”. De la cursul Tisei, distrus de Apele Române în Maramureș, până la lacul Crapina, secat chiar în Dobrogea chiar în sit Ramsar, am asistat la o suită de tragedii pe care nimeni nu și-ar fi închipuit că le vom vedea, într-o țară chipurile europeană, care tocmai își extinsese spectaculos suprafața ariilor ”protejate”. Dar cea mai brutală a fost distrugerea râurilor de munte de câtre mafia microhidrocentralelor.

În acest măcel cvasi-generalizat, firava societate civilă de mediu din România a reușit, în mod nesperat, să mai salveze câte ceva. Una dintre aceste victorii a fost reprezentată de salvarea a trei superbe râuri de munte din Munții Țarcu, din ghearele mafiei microhidrocentralelor.

Degeaba fuseseră contestate vehement proiectele de mutare în țevi a râurilor, chiar înainte de emiterea celor două acorduri de mediu. APM Caraș-Severin este o instituție anti-mediu, ca mai toate APM-urile.

Peste 6000 de români au semnat atunci petiția pentru salvarea celor trei râuri.

APM Caraș-Severin a emis acordurile de mediu, dar în 2015 a pierdut definitiv procesul cu Federația Coaliția Natura 2000. Râurile erau salvate, acordurile de mediu ilegale erau anulate.

Dar cel mai grav la noi este că nici măcar aceste victorii obținute cu greu, niște picături în noianul crimelor de mediu, nu sunt definitive! Măcar aceste colțuri de natură salvate cu greu ar trebui să fie lăsate generațiilor următoare. Însă lăcomia unor indivizi fără scrupule nu are limite. Ei știu perfect că în România legislația de mediu este luat ca o glumă, așa că insistă, așteaptă momentul prielnic. În 2019 Alset Energy a formulat o ”cerere de lămurire a dispozitivului sentinței civile nr. 689/01.07.2015”.

Adică au cerut instanței să recunoască drept corecte și legale actele care au stat la baza acordurilor de mediu anulate. Ca să aibă o bază în reluarea demersurilor pentru distrugerea celor trei râuri. Federația Coaliția Natura 2000 a intevenit din nou și pericolul a fost îndepărtat.

sursa: Alexandru Teleagă

Acum însă situația este chiar gravă, firma MHC-istă a dat în judecată APM Caraș-Severin, de data aceasta Federația nu a mai intevenit (nimic de mirare, în contextul slăbirii accentuate a societății civile de mediu din România, în mare parte deturnată), și astfel procesul se judecă între două entități aflate de fapt de aceeași parte a baricadei, cea ostilă protejării patrimoniului nostru natural. APM Caraș-Severin nu a manifestat niciodată vreo afinitate pentru protecția naturii. La Tribunalul București Alset Energy a câștigat. Dacă și Curtea de Apel București menține aceeași poziție nocivă, se va relua evaluarea proiectelor de secare a râurilor. Da, este adevărat, râurile nu vor fi distruse imediat după această sentință, dar se va intra pe o procedură de evaluare care este doar o formalitate, se vor emite în cele din urmă noi acorduri de mediu. Și nu văd în momentul de față cine mai are resurse să le atace. Este strigător la cer că nici măcar colțurile de natură salvate prin eforturi considerabile, cu resurse atât de limitate (banii și pârghiile sunt la mafiile de mediu, nu la ONG-uri), nu sunt salvate definitiv, că sunt supuse la un asediu continuu (la fel cu se întâmplă și cu Râul Alb, Defileul Jiului etc.).

Repet, este un proces între două entități aflate în realitate de aceeași parte a baricadei, APM Caraș-Severin și Alset Energy, un proces în care nimeni nu luptă pentru respectarea legislației de mediu, pentru salvarea râurilor. Dar putem totuși să mai sperăm, instanța are datoria să afle adevărul și să aplice legea, indiferent ce debitează părțile. Are datoria să respecte ”principiul aflării adevărului”. Mai este un proces de acest gen, având ca miză mutilarea luncii Râului Alb, chiar în zona de conservare specială a parcului natural Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Și în procesul acesta ambele părți, APM Hunedoara și ABI Ecoacvacultura, sunt ostile implementării legislației de protecție a naturii. Dar totuși instanța de la Tribunalul Hunedoara a decis corect, a respins cererea aberantă a ABI Ecoacvacultura de a i se permite ocolirea oricărei evaluări de mediu pentru clădirea care ar distruge iremediabil caracterul natural al luncii, al întregii zone.

Să sperăm că și Curtea de Apel București va reuși să discearnă adevărul, sa scăpăm pentru totdeauna (sau nu) de proiectele MHC ale firmei lui Vela.

Există o instituție, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, care ar trebui de fapt să salveze râurile, emițând un aviz nefavorabil. Dar cum să se întâmple așa ceva, când acolo este vicepreședinte chiar fiica Gabrielei Pleșa, căreia Marcel Vela i-a concesionat părțile sociale pe care le deținea la Alset Energy?!

Degeaba au cerut peste 21.000 de români demiterea Andrei Pleșa, Cîțu nici nu i-a băgat în seamă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Bistra Mărului, Șucu și Olteana, din nou în pericol

  1. Brotac

    S-au făcut unele progrese (notabile, dealtfel!) în comunicarea cu indivizi din speciile de maimuțe antropoide, ba chiar unele au învățat calcule simple. Însă nimeni, dar absolut nimeni, n-a reușit vreodată să-i învețe ecologie și bazele conservării naturii pe un cimpanzeu sau pe vreo gorilă.
    Morala e că astfel de humanoizi nu trebuie puși în funcții de conducere, cu atât mai puțin în Ministerul Mediului! Dacă mai au și gena antiecologismului, alela dominantă în stare homozigotă, ne-am dus dracului, ceea ce-i exact ce ni se întâmplă!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *