Călin Dejeu

Barna Tánczos – plimbare în vreme de război

Un caz particular de tupeu vedem la ministrul mediului, care se plimbă pe banii noștri în Kenia la a cincea sesiune a Adunării ONU de Mediu a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.

De ce spun că este un caz particular de tupeu? Pentru că Barna Tánczos este principalul complice la mutilarea a două arii naturale protejate declarate ”sub umbrela” ONU.

Mă refer la situl patrimoniului universal UNESCO Delta Dunării (cod ROWHS0001) și la rezervația biosferei Delta Dunării (cod ROMAB0003).

UNESCO este o agenție specializată a ONU, deci aria naturală protejată ROWHS0001 ține de ONU. Iar rezervația biosferei este desemnată internațional în cadrul Programului Omul și Biosfera, un program al UNESCO.

Cele două arii naturale protejate (suprapuse) sunt mutilate prin distrugerea plajei virgine Corbu, element esențial în patrimoniul natural al celor două arii protejate.

Lui Barna Tánczos nu-i ajung distrugerile suferite acum atât de oameni cât și de natură, în războiul de la nord de Delta Dunării. Războiul a ajuns chiar și în Bugeac, la Bugaz (Zatoka).

Am facut public dezastrul de pe plaja Corbu încă din 27 ianuarie, Barna Tánczos a avut tot timpul din lume să intevină, dar nu a făcut-o. Până și guvernatorul pe care a avut timp să-l numească între timp recunoaște public că hârtiile s-au obținut ilegal, cu ignorarea poziției membrilor Consiliului Științific la ARBDD.

Mai nou chiar și prefectul recunoaște că lucrările sunt ilegale și declară că le atacă în instanță.

De presă ce să mai vorbim! La niciun proiect de distrugere a patrimoniului nostru natural nu am văzut o mediatizare atât de bine documentată.

Și mediatizarea ilegalităților nu a fost de moment, articole amănunțite continuând să apară.

Iar petiția pentru salvarea plajei Corbu a adunat în scurt timp mii și mii de semnături. O țară întreagă este indignată de această distrugere

O distrugere a unei astfel de zone, de o frumusețe a cărei conștientizare a depășit de mult timp granițele, protejată de 5 regimuri distincte de protecție, ne arată clar că de fapt în România nimic nu este protejat.

Absolut orice poate fi distrus, din cauza corupției sistemice care macină autoritățile de mediu. Iar din atitudinea lui Barna Tánczos, de la începutul mandatului până astăzi, nu văd să emane decât un mesaj de toleranță și protecție față de această corupție.

Nu degeaba peste 13 mii de români îi cer demisia.

https://campaniamea.declic.ro/petitions/demiterea-ministrului-mediului-tanczos-barna

Am mai săpat prin imaginile satelitare și am găsit o nouă dovadă împotriva proiectului imobiliar. În iulie 2020 ARBDD a emis documentul ”Reguli privind accesul și desfășurarea de activități în zonele costiere de interes turistic din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării”.

Acesta prevede clar că este interzisă:

”Orice activitate economică pe fâșia de plajă cuprinsă între 0 – 150 de metri de la linia cea mai înaintată a mării.”

Când țărmul este acoperit de zăpadă se vede cel mai clar până unde a ajuns la un moment dat apa mării.

 

 

Imaginea satelitară din 12 februarie 2017 arată că, în acea zi sau cu câteva zile în urmă, ”linia cea mai înaintată a mării a fost la doar 50 de metri de colțul de sud-est al șantierului”. 

Cu siguranță că, la furtuni mai mari, marea ajunge și mai departe.

Dar nu eu ar trebui să sap după argumente pentru oprirea lucrărilor, ci funcționarii de mediu pe care îi plătim degeaba.

Așadar, lucrările de pe șantierul ansamblului imobiliar încalcă reglementările emise de ARBDD. Și totuși ARBDD a emis un aviz favorabil pentru proiectul imobiliar la doar două luni după ce tot ARBDD a emis regulamentul de mai sus. Dacă aceasta nu este corupție, atunci nu avem corupție în România.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *