Narcis Iordache

Avertismentele secretarului general al ANI, Horia Georgescu, devenite realitateDeputatul UDMR Marton Arpad vrea sa reteze puterile Agentiei Nationale de Integritate

Deputatul UDMR Marton Arpad a depus o serie de amendamente la legea ANI, ajunsa din nou in dezbaterea Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, prin care propune eliminarea a cateva dintre principalele atributii ale institutiei precum si a obligatiei de a publica declaratiile de avere si de interese ale demnitarilor in Portalul special dedicat afisarii acestor documente.

Secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, avertiza saptamana trecuta, intr-un interviu acordat Romania Curata, asupra faptului ca in Parlament au fost initiate recent proiecte legislative prin care se urmareste modificarea legii de organizare a ANI astfel incat institutia sa-si piarda din puteri. Oficialul ANI a avertizat asupra acestui risc in conditiile in care, in ultima perioada, s-au intetit presiunile si amenintarile politicienilor la adresa institutiei, cei mai vocali in aceasta directie fiind membrii UDMR.

Astazi, temerile secretarului general ANI au devenit realitate. Deputatul UDMR Marton Arpad a depus, saptamana aceasta, la un proiect de lege initiat acum doua saptamani de deputatul Tudor Ciuhodaru, o serie de amendamente menite sa reteze din atributiile Agentiei Nationale de Integritate. Printre modificarile propuse de parlamentarul UDMR se numara:

– eliminarea obligatiei candidatilor la alegeri de a-si depune declaratiile de avere si de interese
– abrogarea articolelor de lege care permit inspectorilor de integritate sa solicite institutiilor publice si oricarei persoane fizice sau juridice documente si informatii necesare pentru verificarea averii unui demnitar
– eliminarea obligatiei de a afisa declaratiile de avere si de interese pe site-ul institutiilor publice.
– abrogarea articolului de lege care prevede anularea contractelor incheiate de firma unui deputat sau functionar public
– abrogarea articolelor de lege care prevad sanctiuni pentru demnitarii si functionarii aflati in stare de incompatibilitate sau in conflict de interese

Deputatul Marton Arpad sustine ca amendamentele pe care le-a depus urmaresc eliminarea unor prevederi care, in opinia sa, sunt neconstitutionale si aduc atingere drepturilor persoanelor vizate de legea ANI – demnitari si functionari publici. “Aceasta lege afecteaza 2 milioane de oameni care activeaza in domeniul public. Drepturile acestor cetateni sunt lezate de unele din prevederile legii. E posibil sa avem un stat comunist la care foarte multe persoane ar dori sa revenim. Eu nu doresc asta. Eu doresc o lege ANI aplicabila si corecta”, a afirmat deputatul Marton Arpad, citat de Hotnews.ro.

Proiectul de lege la care s-au propus aceste amendamente a fost initiat de deputatul Tudor Ciuhodaru (fost PC, actual independent) sub pretextul unei modificari in aparenta benigna desi inutila: introducerea unei declaratii “de studii”, pe langa cea de avere si cea de interese, adica un fel de CV obligatoriu pentru demnitari si functionari publici. “Nu are relevanta acest lucru, nu este competenta ANI sa verifice acest lucru. Proiectul creeaza premisa deschiderii dezbaterilor la legea ANI”, a declarat Horia Georgescu, secretarul general al institutiei, in legatura cu acest proiect.

Cititi mai multe despre presiunile la adresa ANI si despre proiectul de lege care pune in pericol atributiile institutiei in interviul cu Horia Georgescu, secretarul general al ANI .


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Avertismentele secretarului general al ANI, Horia Georgescu, devenite realitateDeputatul UDMR Marton Arpad vrea sa reteze puterile Agentiei Nationale de Integritate

  1. DanBruma

    Stat comunist fara partid comunist? Numai in mintea unui corupt ca asta se putea naste o astfel de idee.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *