Ionuț Dorobanțu

”Pe o stradă de mafioți” Aventurile fascinantului Vanghelie. Un rechizitoriu detaliat cu șpaga în geanta burdușită

”Bă, dacă mai râzi ca prostul, ce-ai spune dacă ţi-aş rupe mâna şi te-aş bate cu ea?!”, i-ar fi spus Marian Vanghelie colegului său de partid, deputatul Sebastian Ghiţă, la o petrecere de ziua de naştere a prietenului său, europarlamentarul PSD Dan Nica. Scena a fost povestită chiar de edil, după ce primarul a fost exclus din PSD.

Vanghelie s-a laudat şi cu ce le-ar face liderilor PSD Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă dacă s-ar întâlni cu ei pe „o stradă de mafioţi“:

”Pe domnul Dragnea, pentru că este laş, nu neapărat fricos, este laş, pervers, aş începe de la el, pe stradă, nu aș face decât i-aş rupe rotula. M-aş duce mai jos, pe strada asta de mafioţi, mai încolo şi aş da de Ghiţă ăsta, pe domnul Ghiţă aş pune pe cineva să-l filmeze când i-aş da două bâte pe spinare, ca să îl vadă lumea real. Şi când ajung în capătul celălalt, Ponta fuge. Va fugi!” – s-a laudat Vanghelie.

”Am făcut o glumă, am făcut un pamflet. Nu e vorba de bătaie, pe ei i-a bătut soarta”, s-a scuzat el când i s-a atras atenţia că vorbeşte despre acte cu violenţă.

Glumea Vanghelie sau chiar este un mafiot? Romania Curată a scanat rechizitoriul DNA de trimitere în judecată a primarului de la 5 şi a găsit câteva indicii care te duc cu gândul la scenele din GoodFellas.

Scena off-shore-ului. Deşi nu este renumit pentru studiile sale, Vanghelie a lucrat pentru primirea comisioanelor de 10-20 % cu firme off-shore înregistrate în America. Şpaga ar fi fost plimbată astfel şi scoasă cash de la Ruse. Încasată apoi cu geanta sau punga de plastic.vanghelie

Procurorul Ioan Amariei de la DNA atrage atenţia în rechizitoriu că nu numai omul de afaceri Dumitru Marin a fost exploatat de primarul „care este“. În primul mandat de primar, între 2000 şi 2004, Vanghelie ar fi avut un alt om de afaceri apropiat căruia i-ar fi dat contracte şi de la care ar fi încasat comisioane. Este vorba de Iulian Lupeanu. Cu şpaga primită de la acesta, Vanghelie şi-ar fi cumpărat hotelul Bulevard din Predeal şi magazinul Bucureşti din Capitală. Aceste fapte s-au prescris însă – precizează procurorul – după ce au fost investigate de mai multe ori de fostul PNA, dar şi de actualul DNA şi s-au dat soluţii de neincepere a urmăririi penale. Potrivit unor informatii de la Oficiul Naţional de Combatere a Spălarii Banilor obţinute de procuror, firmele omului de afaceri Iulian Lupeanu au încasat între 2001 şi 2004 peste 200 de miliarde de lei, adică aproape 4,5 milioane de euro la cursul de azi.

Firmele lui Lupeanu au încheiat contracte cu primăria lui Vanghelie sau cu Economat sector 5 pentru construcţia magazinelor de tip Economat, modernizarea pieţelor George Coşbuc, Cotroceni, Ferentari sau Rahova şi asfaltarea străzilor din sector. Procurorul a refăcut circuitul financiar şi a constatat că numai una dintre firmele lui Lupeanu a transferat 322.000 de dolari către un cont deschis la o sucursala a Raiffeisen Bank din Ruse, Bulgaria, al companiei Quickstone International LLC – un off-shore înregistrat în SUA, Washington, DC, controlat tot de Lupeanu. E vorba de 102.000 dolari, 50.000 de dolari şi 170.000 de dolari, la datele de 30 mai 2003, 8 august 2003 şi 8 decembrie 2003. În baza unei comisii rogatorii cu Bulgaria, procurorul a obţinut de la poliţia de frontieră bulgară şi de la banca din Ruse date despre intrările şi retragerile cash făcute personal de Iulian Lupeanu din contul companiei off-shore.

„În 2003, acesta s-a deplasat de mai multe ori cu autoturismul la Ruse, unde, din acest cont, a retras:

– 50.115 dolari la data de 25 iunie 2003,
– 50.114 dolari la data de 27 iunie 2003,
– 50.112 dolari la data de 18 august 2003,
– 50.123 de dolari la data de 18 decembrie 2003,
– 60.124 pe 19 decembrie 2003
– 60.124 de dolari la data de 22 decembrie. (…)

Se remarcă că aceste retrageri de valută în numerar au avut loc, de fiecare dată, după ce contul Quickstone International LLC a fost alimentat, cu sume de bani echivalente, prin viramentele făcute de către Byte Trans Group SRL (….) De asemenea, se remarcă faptul că singurele încasări în acest cont al Quickstone International LLC sunt reprezentate de sumele de bani virate din contul Byte Trans Group SRL. (….) Această perioadă de „turism febril” la Ruse, practicat de Lupeanu Iulian, se suprapune peste perioada de încasare a plăţilor aferente contractelor încheiate de societăţile comerciale controlate de acesta cu Primăria sectorului 5, cu instituţiile publice subordonate Consiliului local al sectorului 5 şi cu societatea comercială Economat sector 5 SRL“, notează procurorul în rechizitoriu.

De asemenea, în contabilitatea firmei Byte Trans Group au fost găsite două facturi în valoare de 623.000 de dolari emise de Quickstone International LLC pentru „servicii de consultanţă în domeniul informatic”.

Vărul lui Vanghelie primea genţi burdușite cu bani în pieţe dezafectate şi în benzinării folosind maşini parcate în paralel. Scene cu Vanghelie primind şpagă în hoteluri sau biroul de la Primărie. 

Omul de afaceri Dumitru Marin, trimis în judecată în dosarul lui Vanghelie pentru 8 infracţiuni de dare de mită, şi-a recunoscut faptele şi l-a denunţat pe primar ca să beneficieze de reducerea pedepsei după ce a stat 6 luni în arest fiind acuzat de evaziune fiscală într-un alt dosar. Iată ce le-a povestit omul de afaceri procurorilor:

„Am stabilit cu Mircea (Mircea Niculae, varul lui Vanghelie – n.r.) să ne vedem în aceeaşi zi, din câte îmi amintesc, la piaţa dezafectată de la 13 Septembrie pe strada Antiaeriană. Am mers la firmă de unde am luat geanta cu bani pe care o pregătisem, împreună cu un monetar întocmit de mine, corespunzător acestor bani, după care m-am întâlnit cu Mircea la locul stabilit, unde i-am dat banii şi monetarul. Întâlnirea a avut loc într-un spaţiu nefrecventat (piaţă dezafectată) şi a durat foarte puţin timp. În acelaşi mod, eu i-am dat bani cash lui Mircea pentru Vanghelie Marian, în mod repetat, până în anul 2013. (….) De obicei, cu nepotul lui mă întâlneam pentru a-i da bani în Piaţa 13 Septembrie, care este dezafectată, sau la biroul acestuia zona Calea Călăraşilor – Agricultori. De câteva ori l-am trimis şi pe Dinuţ Daniel, persoana de încredere a mea, să ducă banii lui Niculae Mircea. Uneori, la solicitarea lui Vanghelie, i-am dat banii cash şi la solicitarea acestuia, direct lui, la biroul acestuia din Primărie.“

Audiat la DNA, omul lui Dumitru Marin, Daniel Dinuleţ, director de transport la firma acestuia Dioma International Exim, a confirmat spusele şefului său:

„Remiterea banilor de către mine lui Niculae Mircea-Sorin se făcea astfel: Dumitru Marin mă chema şi îmi dădea o geantă neagră de laptop în care era o sumă de aproximativ 100.000 lei, 200.000 sau chiar 300.000 lei. După ce luam geanta cu banii respectivi, îl sunam pe Mircea căruia i se mai spune şi nepotul, pentru a ne întâlni şi a-i da banii. (…) Astfel, m-am întâlnit cu acesta de două sau trei ori în benzinăria AGIP situată în Bucureşti lângă Mall Liberty şi în benzinăria AGIP din zona 13 Septembrie. Acesta venea de fiecare dată în benzinărie cu un autoturism marca Mazda 6 de culoare gri, cu numărul de înmatriculare cu terminaţia de sfârşit – NMS şi îi dădeam geanta cu bani. (….) De fiecare dată când mergeam la întâlnire cu Mircea pentru a-i da banii, întrucât eu nu deţin permis de conducere, aveam doi şoferi care mă duceau la acea întâlnire, respectiv Bârlean Mircea şi Buda Vali. (….) Întâlnirile cu Mircea legate de remiterea banilor se derulau foarte scurt, în sensul că trăgeam maşina mea paralel cu maşina acestuia, eu ieşeam din maşină având asupra mea geanta cu bani şi i-o înmânam acestuia, care, de asemenea, în prealabil ieşise din maşină. După ce Mircea lua geanta cu bani, o punea ori în portbagajul maşinii ori pe bancheta din spate şi pleca fără a schimba foarte multe cuvinte cu mine. (…) După anul 2011, întrucât mie mi-era teamă să mai dau aceşti bani lui Niculae Mircea-Sorin, pentru a ajunge în final la Vanghelie Marian, am refuzat să mai fac acest lucru. În aceste condiţii, şeful meu Dumitru Marin a început să-i dea personal lui Vanghelie Marian sumele ce proveneau din cei 10% întrucât erau foarte buni prieteni şi aveau încredere unul în altul. Ştiu că erau situaţii în care Vanghelie Marian venea la hotelul Premier Palace, care aparţine tot lui Dumitru Marian, mergeau la restaurantul acestui hotel situat la etajul 5, unde aveau deplină discreţie, şi probabil că acolo îi dădea bani cu titlu de mită.“

Bileţele, discuţii la subsol, în garaje sau la „barieră“

„Niculae Mircea m-a primit şi m-a invitat în biroul său. Am mers la biroul acestuia pentru a-i înmâna un bileţel scris şi semnat de către Dumitru Marin adresat lui Vanghelie Marian şi o foaie tip A4 ce conţinea sumele de bani încasate de firmele lui Dumitru de la Primăria Sectorului 5, precum şi sumele de bani date cu titlu de „şpagă” lui Vanghelie Marian, prin intermediul lui Niculae Mircea Sorin. În bileţelul scris de Dumitru Marin, acesta îi cerea lui Vanghelie să facă plăţile către o societate ACM, să-l ajute pe Dumitru întrucât stătea de şase luni în arest şi să îi restituie tot lui Dumitru acţiunile de la societatea Splai SA. (…) A luat cele două înscrisuri în mână, le-a citit, după care imediat a început să-mi şoptească la ureche faptul că o să se rezolve problema, iar dacă voi fi întrebat de cineva care a fost scopul prezenţei mele la acesta la birou, să spun că am venit acolo să-i fac o ofertă pentru renovarea unei case situate în comuna Joiţa, judeţul Giurgiu. Practic acesta mi-a sugerat să ascund motivul real al prezenţei mele în acea locaţie. Totodată, acesta mi-a spus că dacă voi mai dori ca în perioada imediat următoare să mai iau legătura cu acesta, să nu-l mai sun pe telefonul mobil, ci să vin direct la sediul acestei societăţi şi să-i cer secretarei să-l sune pentru a stabili o întâlnire. Tot în cadrul acestei discuţii, Niculae Mircea Sorin mi-a mai spus că, dacă va avea un răspuns de la Vanghelie legat de solicitarea lui Dumitru, adică cea scrisă în bileţel, mă va căuta el, în sensul că va veni direct la garajul societăţii Imob Lux Construct situat în şoseaua Alexandriei. (….) Am revenit la acelaşi birou în jurul orelor 13.30, împrejurare în care Niculae Mircea Sorin a coborât scările din biroul său şi m-a condus direct în subsolul clădirii pentru a purta o discuţie cu acesta. (…)
La sfârşitul acestei discuţii, Niculae Mircea Sorin m-a întrebat suspicios dacă cumva am tehnică pe mine şi mi-a cerut să nu-l mai caut niciodată la biroul acestuia, urmând să mă caute el dacă va fi nevoie. Mai fac precizarea că atunci când Dumitru Marin dorea să îi dea bani personal lui Mircea sau doar să se întâlnească cu el, mă punea pe mine să-l sun şi să-i spun că vrea să se întâlnească cu acesta la „barieră”, eu înţelegând din acest lucru că locul de întâlnire era la Hotel Premier Palace, unde erau două bariere” – a continuat Daniel Dinuleţ.

Șoferul: „Venea cu sacoşa plină de bani şi intra în partea dreaptă faţă a maşinii“

Audiat ca martor, şoferul Valentin Buda a descris şi el modalitatea în care se dădea șpaga: „Am fost de faţă de două ori şi am văzut când Dinuţ Daniel i-a dat lui Niculae Mircea-Sorin câte o sacoşă din plastic plină cu bani în piaţa 13 Septembrie din Şoseaua Antiaeriană din sectorul 5, Bucureşti. (…) Pentru a duce banii, procedam în felul următor: Dinuţ Daniel îmi dădea dispoziţie să merg cu el cu maşina firmei în piaţa dezafectată 13 Septembrie din Şoseaua Antiaeriană, unde urma să îi dăm banii lui Niculae Mircea-Sorin. Eu conduceam autoutilitara Iveco cu numărul de înmatriculare (….). Eu îl aşteptam pe Dinuţ Daniel în maşină, în faţa sediului SC Dioma International Exim SRL (una dintre firmele omului de afaceri Dumitru Marin – n.r.), iar acesta venea cu sacoşa plină de bani şi intra în partea dreaptă faţă a maşinii. Eu am văzut de fiecare dată că în sacoşa respectivă se aflau bani, întrucât se vedea prin plasă şi prin gura acesteia. Nu ştiu câţi bani erau, dar ca volum era vorba de 30×45 cm, fără să ştiu ce anume bancnote erau, însă am văzut în mod clar că erau lei. De la sediul firmei am mers direct în piaţa dezafectată 13 Septembrie, unde deja ne aştepta Niculae Mircea-Sorin, care conducea probabil o maşină marca Logan albastru închis, însă nu îmi amintesc acest lucru cu exactitate. De fiecare dată, eu rămâneam în maşină, iar Dinuţ Daniel cobora şi îi dădea sacoşa cu bani lui Niculae Mircea-Sorin. După câteva secunde, Dinuţ Daniel urca în maşină şi plecam cu el.“

Vanghelie, turnat și de propriul văr

Vărul primarului, Mircea Sorin Niculae, a sfârşit şi el prin a-l turna pe Marian Vanghelie cel mai probabil pentru a-şi uşura situaţia juridică şi a beneficia de o pedeapsă mai uşoară. Iată ce a declarat la DNA:

„Sumele de bani mi-erau date cash, în genţi, sacoşe sau diferite pungi. Sumele de bani le-am primit de-a lungul timpului în diferite locuri publice, respectiv Piaţa 13 Septembrie (piaţă dezafectată), Parcul Carol (la „farfurie”), în spatele Primăriei Sectorului 5 Bucureşti (în curtea interioară), Magazinul Steaua (situat pe strada Brezoianu), lângă sediul Apa Nova (tot pe Brezoianu), o dată pe strada Berceni, la intersecţie cu strada Caporal Gheorghe Ion. (…) Estimez că în perioada 2007-2014 am primit de la Dumitru Marin pentru Vanghelie Marian-Daniel suma de aproximativ 13.000.000 RON cash.’

Primarul sectorului 5, celebrul Marian Vanghelie, a fost trimis în judecată in stare de arest preventiv pentru mită de 30 de milioane de euro şi o pagubă adusă Sectorului 5 de 60 de milioane de euro. Vanghelie e acuzat ca dădea contracte cu 40 la sută mai scumpe şi încasa comisioane de 10-20%.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “”Pe o stradă de mafioți” Aventurile fascinantului Vanghelie. Un rechizitoriu detaliat cu șpaga în geanta burdușită

 1. Tempor

  Din colectiile de ALMANAHE studiate de DNA
  Personajele pline de succesuri ce urmeaza au calificari superioare: doctoranzi si masteranzi cu teze si master-planuri nescrise.

  Reply
 2. crina

  unde mamaa lui era sri in tot acest timp???????????????????????????????????? si nu numai el….satul de drept unde era? ca daca nu erau astia sa fie inchisi nu mai turnau nimic si nu mai afla nimeni de vanghelie! asa si udrea se vaita ca nu mai face nimeni nimic de frica dna. ce tupeu!!!!

  Reply
 3. Gregorio Rizo

  Si uitea asa pe cine am votat noi cetatenii din Romania ? Am votat niste mafioti care in loc sa se ocupe de problemele comunitatii au inceput ca sa isi bage mana in avutul public si sa imparta din banul public la cine ii convine.Pentru acest lucru pe care lea facut ma astept ca asemenea indivizi sa ia cel putin 15 ani de inchisoare pentru banii statului.

  Reply
 4. Stefanescu Stefania

  Jaf la drumul mare! Greu de crezut ca nimeni nu stia, nimeni nu vedea.
  Serviciile, presedintele[cu litera mica] ce faceau in acest timp?
  Mergem la vot peste putin timp. Cine garanteaza ca nu votam tot excroci?
  A devenit un fel de traditie, sa -i votam pe cei ce ne vor fura in continuare.
  Si aceste mariri de salarii si indemnizatii parlamentare sunt tot furt cu legea in mana.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *