Cristian Ghingheș

Austeritate sezonieră: PSD intenționează să taie de la studenți

Guvernarea prin răzbunare sau din pur interes electoral și nu prin analize temeinice care să stea la baza adoptării politicilor publice este unul dintre principalele motive pentru care PSD nu ar mai trebui să fie la cârma României.

Tăierea facilităților pentru studenți la tren și condiționarea burselor de muncă (de parcă ar fi venit salarial), propuse de ministrul Teodorovici zilele astea în partid, cu mari șanse să ajungă pe masa Guvernului pe motiv de austeritate sezonieră, sunt măsuri sinucigașe. Și politic, dar mai ales social!

Pentru capitaliștii feroce gata să dea din degete pentru a scrie “la muncă!”, fără să gândească în profunzime, am o întrebare: nu tot voi susțineți că trebuie produsă o plusvaloare mai mare a muncii? Și cum credeți că se va întâmpla asta dacă nu printr-o bună pregătire a tinerilor?

Așadar, toate aceste facilități au niște roluri bine definite (chiar dacă PSD s-a gândit doar la aspectul electoral și la cel al ajutării CFR), dar mai ales efecte extrem de pozitive pe termen mediu și lung.

Vrem valoare adăugată mare, absolvenți bine pregătiți și o Românie competitivă? Să-i lăsăm pe studenți să învețe, nu să-i trimitem la muncă doar pentru că “sunt oameni în toată puterea”. Și oricum, stați liniștiți, mulți dintre noi muncim part-time sau sub diverse alte forme încă din anul I.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Austeritate sezonieră: PSD intenționează să taie de la studenți

 1. Dumitru

  Eu cred ca studentii au fost prea mult timp masa de manevra USR pentru a mai putea pretinde statutul de „innocent bystander”. In plus abonamentele sunt cam generoase. Hai sa va spun eu cum e cu reducerile in Franta, cea mai socialista tara dezvoltata : exista o cartela „avantage jeune” ce ofera o reducere de 30% in Franta si in Europa. Cam atat… In Romania mi se pare bizar ca au reducere studentii tot anul (si in vacante) si 100%. Multi oameni mi s-au plans de gratuitatea completa si fara conditii de resurse.

  Reply
  • Nu

   Se compara România cu Franța! Oricum, nimeni nu și fura singur căciulă acolo – cel puțin de frica.
   Evident ca Cfrcalatori fura statul roman, cu complicitatea statului roman, având binecuvântarea politica a PSD ului care si sabotează propria lege si nu numai – propria Guvernare!

   Reply
 2. lili

  Toata lumea, dar absolut toata lumea a priceput atunci cand au fost date ca gratuitatile nesimtite date de PSD erau doar pomana electorala. Sigur ca studentii nu au protestat. Daca era vorba de un kil de ulei dat unor saraci, ar fi sarit in sus ca arsi. Dar nu cand pomenile ii tintesc.
  Nu, nu este o sinucidere sociala ci este un act de justete. Pensionarii au numar limitat de calatorii cu trenul la 6 tot anul. Iar cei mai multi dintre ei le folosesc sa mearga pe la doctori, la tratamente in statiuni sau sa isi mai ingrijeasca rudele. Cat de multa nesimitire este sa accepti pomenile electorale in halul gratuitatii absolute date acum studentilor?

  Reply
  • Nu

   Legea a fost elaborata de Grindeanu din Timisoara si n are legătură cu pomeni electorale – a fost promulgata, după lungi dezbateri, sub aceasta forma, prin Aprilie anul trecut, de către iohannis in persoana.
   Nu zic ca i buna ori proasta, dar in mod clar creste mobilitatea tinerilor si stimuleaza curioșii sa si viziteze propria tara, chiar s o cunoască mai bine in goana după oportunități!

   Reply
  • Dumitru

   Eu cred ca pomana asta electorala a fost o prostie din punctul de vedere al PSD. Studentii au votat tot anti-PSD, insa au putut sa mearga la manifestari in tot felul. In plus, au trebuit sa munceasca mai putin, deci au avut timp sa manifesteze mai mult.

   Reply
   • NASA

    Lege e in vigoare – sub forma actuala, adopata cu mai bine de un an de zile in urma – de mai bine de 3 ani! si nu are nimic in comun cu ELECToralele, decat daca clovnul teodorovici bate apropouri!

    Reply
 3. Constantin Stancu

  Lucrurile sunt mai complicate. Educația este o investiție, se va recupera în timp. Un ajutor venit de la stat este bun, dar nu fără limite. Nimeni nu poate fi obligat să subvenționeze un om matur, trecut de 18 ani. Tinerii de azi ar trebui să nu uite că nu fac armata, nu sunt obligați la ore suplimentare, la muncă voluntară. Dacă muncesc, muncesc pentru ei. Statul ar trebui să creeze o platformă specială la Agenția de muncă pentru tineri și să scutească de impozitul pe venit persoanele până la 26 de ani. Tinerii de astăzi sunt mai creativi și mai activi, dar nu se vede asta în economia reală. Aici este problema. O mare problemă. Ei nu-și cheltuie întotdeauna energia pozitivă pentru lucruri importante.Tendința pe plan mondial este ca tinerii să muncească mult mai repede… Pot să muncească de acasă, pot să muncească în program individualizat. Scutirea de impozite ar dinamiza și angajatorii. Tinerii ar trebui să vadă mult mai pragmatic problema, viața lor depinde de ei (dacă pornesc o afacere și e libertate cât încape), depinde de angajatorul lor, de primarul din localitate etc. Prea repede sar la guvernanți. E cale lungă până acolo. Guvernanții se joacă pentru voturi. Acum dacă diminuează facilitățile la 6 călătorii vor primi voturi de la restul. Când au introdus măsura au primit voturi de la studenți… etc. Plus că absolvirea unei facultăți nu-ți garantează un post. Trebuie să ai și experiență, ori și asta începe să coste în economia de piață… Totul are un preț în capitalismul globalist prezenteist!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *