Cristian Ghingheș

Asociațiile de elevi nu sunt primite la masa discuțiilor privind noua Lege a educației

Ministerul Educației Naționale a publicat miercuri, 20 iunie, componența Consiliului Consultativ pentru întocmirea unei noi legi a educației. Printre invitații permanenți la grupurile de lucru se află, conform comunicatului, membri ai organizațiilor societății civile: reprezentanți ai sindicatelor din educație, ai federațiilor studențești, precum și ai părinților. În schimb, asociaţiile de elevi au fost lăsate pe dinafară.

Astfel, asociațiile de elevi din România – Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Călarăși, Asociația Elevilor din Maramureș și Asociația Elevilor din Bacău acuză Ministerul Educației de excluderea reprezentanților independenți ai elevilor de la masa discuțiilor:

Ca un afront adus principiului centrării pe beneficiar și al consultării beneficiarilor, reprezentanții asociațiilor de elevi nu figurează pe lista făcută publică pe pagina de internet a ministerului. Prezența tuturor organizațiilor din fiecare categorie mai sus-menționată reprezintă dovada faptului că atitudinea ministrului Valentin Popa este voită și are sensul eludării consultării reprezentanților beneficiarilor.

Mișcarea asociativă independentă a elevilor este o voce puternică, o voce care în ultimii ani a acționat mereu în interesele elevilor și a influențat constant, în mod pozitiv, politicile publice, dovedind faptul că onestitatea și pragmatismul sunt instrumentele prin care elevii pot beneficia cu adevărat de un act reprezentativ veritabil. Amintim faptul că în urma demersurilor Asociației Elevilor din Constanța (AEC) elevii au redobândit dreptul de vot în Consiliul de administrație în anul 2015, redevenind reprezentanți în luarea deciziilor la firul ierbii, iar în toamna anului 2016, după o decizie definitivă a Curții de Apel Constanța în procesul inițiat de AEC, elevii din clasele a XI-a și a XII-a au avut pentru prima oară manuale școlare gratuite, un drept pe care Ministerul Educației îl nega și încălca de cinci ani de zile. Totodată, Asociația Elevilor din Constanța și Asociația Elevilor din Bacău, singurele existente în anul 2016, s-au aflat în mijlocul negocierilor Statutului Elevului, codul drepturilor și îndatoririlor elevilor.

În temeiul art. 80, alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011 asociațiile de elevi din România trebuie să fie consultate înaintea luării oricăror decizii majore, așa cum este adoptarea unei noi legi a educației. Asociațiile de elevi din România solicită ministrului educației Valentin Popa să respecte legea şi să includă beneficiarii primari ai educației la masa discuțiilor pe noua lege!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *