Romania Curată

Arestul preventiv l-a bulversat pe președintele CJ Brașov. Că ori nu mai știe număra, ori are amnezie ori, pur și simplu, minte

Eliberat sub control judiciar pentru a fi cercetat în libertate în dosarul în care este învinuit de fapte de corupţie, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a ieşit o singură dată în public după expirarea celor 24 de ore de reţinere. O scurtă declaraţie de presă, făcută marţi, în dimineaţa, în care a încercat probabil să distragă atenţia de la adevăratele acuzaţii pentru care a fost adus în faţa procurorilor DNA, nu a făcut decât să ridice şi mai multe semne de întrebare, mai ales că spusele lui Aristotel Căncescu pot fi demontate printr-un singur apel la resursele oferite de SEAP.

***

„Vreau să clarific nişte lucruri. A apărut foarte mult în presă formularea «firmele de casă ale lui Căncescu». Cele două firme, Gotic şi Ramb Sistem, de patru ani de zile nu au mai câştigat niciun contract cu Consiliul Judeţean. Şi pe chestiunea asta nu mai am altceva de comentat“, a spus marţi Aristotel Căncescu înainte de a aminti, pe scurt despre averea sa, despre modul cum a dobândit-o şi, în mod surprinzător despre… cât de greu se supravieţuieşte în media. „Nici din media nu m-am îmbogăţit, iar patronii dumneavoastră (patronii ziariştilor prezenţi în cabinetul său pentru această declaraţie) sigur ştiu prin ce trece presa românească şi cât de greu se supravieţuieşte“, a mai spus preşedintele CJ Braşov, în singura sa declaraţie publică de până acum.

O verificare rapidă printre anunţurile de atribuire aflate la dispoziţia oricărui internaut poate demonta spusele preşedintelui CJ Braşov referitoare la firmele care NU ar fi beneficiat de bani publici din bugetul judeţului în ultimii patru ani.

De exemplu, în 2011, Consiliul Judeţean a atribuit direct, către Ramb Sistem un contract pentru efectuarea unor amenajări suplimentare de instalaţii electrice, sanitare şi de arhitectură la refugiile salvamont de la Curmătura şi de pe Vârfu Omu, în afara lucrărilor atribuite în 2009 pentru dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană.Contractul avea o valoare de 1.004.032 lei fără TVA, faţă de valoarea estimată de 1.013.677 lei, iar Ramb Sistem a fost, din nou, în stilul specific, singurul ofertant. A fost atribuit pe 8 noiembrie 2011, deci, acum mai puţin de 4 ani.

A doua demonstraţie a informaţiilor incomplete sau incorecte oferite de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov este legată de contractul pentru reabilitarea, consolidarea şi amenajarea Cetăţii Făgăraşului, etapa I.  Alegând oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar, Consiliul Judeţean a ales Ramb Sistem SRL pentru aceste lucrări. Firma familiei Bâgiu a venit cu o ofertă de 15.530.643 lei faţă de valoarea estimată a contractului de 15.913.327. Invitaţia de participare la procedura de achiziţie are data de 21 iulie 2011, moment de la care au trecut trei ani, nu patru!

De dragul ecologiei: Contract cu dedicaţie pentru altă firmă a familiei Bâgiu

Dincolo de informaţiile incorecte oferite de preşedintele Consiliului Judeţean trebuie spus că în ultimii patru ani, instituţia pe care o conduce a oferit şi alte contracte familiei Bâgiu. Într-adevăr, nu firmei Ramb Sistem, aflată în dosarul anchetat în prezent de DNA, ci companiei VIACOR ENGINEERING SRL Bucureşti. Însă aceeaşi Mărie cu altă pălărie, pentru că Viacor Engineering îi are ca asociaţi  pe Maria Bâgiu (aceeaşi persoană care este asociat unic şi la Ramb Sistem) şi pe Răzvan Gabriel Bâgiu, fiul Mariei Bâgiu şi a lui Gabriel Bâgiu, (administratorul Ramb Sistem, reţinut şi el pentru 24 de ore, în acelaşi dosar în care este cercetat alături de Aristotel Căncescu).

Viacor Engineering a beneficiat, în 2011 de un contract de peste 1,4 milioane lei pentru refacerea DJ104L Buneşti – Viscri, 14+200-14+280. Printr-o negociere, fără anunţ prealabil de funcţionare, firma a câştigat contractul în faţa altor doi ofertanţi, propunând să facă proiecţia şi execuţia lucărilor pentru 1.441.592 lei fără TVA, faţă de preţul estimat de 1.451.613 lei.Atribuirea contractului s-a făcut la mijlocul anului 2011, deci, acum trei ani şi jumătate.

Aceeaşi Viacor Engineering a câştigat în urmă cu trei ani alte lucrări de asfaltări, în valoare de peste două milioane de lei. Este vorba despre reabilitarea drumului DJ 112D Tărlungeni – Cărpiniş – Prejmer – Lunca Câlnicului, km. 0+000 – 2+000, pentru care Consiliul Judeţean a apelat la o negociere directă. În urma negocierii directe, Viacor Engineering a câştigat, din poziţia de unic ofertant, data atribuirii fiind 12 octombrie 2011, adică, acum 3 ani.

Alegerea acestui tip de procedură pentru atribuirea contractului a fost justificată de CJ prin faptul că „Lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.

Dar care au fost, mai exact, lucrările ce nu pot fi oferite decât de un anumit constructor?

Ei bine, pentru reabilitarea drumului în cauză, DJ 112D Tărlungeni – Cărpiniş – Prejmer – Lunca Câlnicului, Consiliul Judeţean a apelat la un procedeu inedit de asfaltare, bazat pe o enzimă organică ce stabilizează compoziţia asfaltului. La momentul respectiv, tehnologia numită Perma-Zyme era unică în România, Viacor Engineering în calitate de partener oficial al companiei austriece Swietelski, având exclusivitate pentru folosirea ei. Reprezentanţii CJ au spus atunci că procedeul este mai economic şi mai ecologic. Iar drumul va fi mai rezistent.

Şi anunţau că vor reabilita şi alte drumuri folosind această tehnoloigie, pentru că ar fi mai „prietenoasă” cu bugetul judeţului, adică mai eficientă, în condiţiile în care banii pentru drumuri, alocaţi de la Guvern, erau prea puţini.

Doar că această porţiune de pe DJ112 a rămas, în final, unica beneficiară a tehnologiei. Şi nimeni nu a explicat de ce era nevoie de „ranforsarea” (termen folosit în anunţul de atribuire, pentru a descrie lucrările) unei porţiuni de 2 kilometri din DJ112D Tărlungeni – Prejmer, cu enzime organice, mai ales că acesta nu este un drum intens tranzitat.

2 kilometri din cei 7 ai drumului dintre Tărlungeni şi Prejmer au enzime organice în componenţă. Pentru restul s-a folosit o procedură normală de asfaltare!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Arestul preventiv l-a bulversat pe președintele CJ Brașov. Că ori nu mai știe număra, ori are amnezie ori, pur și simplu, minte

  1. Pingback: VIACOR ENGINEERING s-a cerut în insolvenţă – SUPERVIZOR.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *