Simona Popescu

ARC va invita la concurs

Am convingerea ca daca vom continua sa traim ca si cum faptele reprobabile de langa noi nu ne privesc la modul personal, vom sfarsi tragic prin a fi obligati sa ascultam prelegerile copiilor nostri care ne vor preda lectii de toleranta a faptelor de coruptie, ne vor vorbi despre eficienta spagii in afaceri si in general in viata de zi cu zi, ne vor explica cu aer doct ca daca nu incalcam legea acolo unde ne deranjeaza nu vom reusi sa « progresam ». Generatii intregi au invatat deja inca de la gradinita ca plicul plasat educatoarei si directoarei produce minuni si se pot comporta oricum poftesc in colectiv pentru ca nimeni nu le face nici o observatie unora care sunt mai presus de toti.

Clasificarea se face in functie de grosimea teancului de bani. Inca de la trei, patru ani. Cum copiilor nu le lipseste deloc spiritul de observatie, ajunsi la maturitate vor proceda si ei la fel. Ca doar nu le convine sa fie considerati niste « prosti ». Parinti inconstienti care cred ca pot cumpara cu bani notele copiilor viciaza profund radacina societatii viitoare, unica speranta in mai bine pe care multi o intuiau in tanara generatie, viitorul tarii. De la notele cumparate la afacerile oneroase despre care, din pacate, auzim zilnic de mai bine de 20 de ani, coruptia romaneasca are un viitor de aur. Terenul vicierii mentalitatii este pregatit, apoi totul vine de la sine.

Sa acceptam pervertirea inca de la radacina ? Sa ne schimbam convingerile de-o viata numai pentru ca asa se spune ca ar fi vremurile? Sa renuntam la ideea eradicarii flagelului coruptiei numai pentru ca speranta merge deja in baston? Sa acceptam aprioric un destin cu adevarat sumbru daca nu facem ceva concret sa schimbam mentalitati? Sa lasam societatea civila fara voce, protestand in surdina, cand glasul politicienilor si al clientelei lor se aude ca un tunet?

Atunci cand Alina Mungiu mi-a propus sa coordonez acest proiect indraznet, am acceptat fara sa stau pe ganduri. Si va invit si pe voi alaturi de noi, pe voi, cititori ai acestui site, voluntari ai Romaniei Curate, prieteni ai Aliantei pentru Romania Curata va invit pe toti sa ne ne facem auzita puternica voce, sa ne spunem parerea, sa spunem care sunt faptele de coruptie si sa vorbim despre Romania Curata asa cum o vedem noi!

Wilhelm Tell… In Romania. Noi stim care este coruptia si o vedem ca pe un mar putred. Avem ani de experienta in care am realizat anchete serioase, suntem la curent cu evolutia dosarelor, cu incercarile de eludare a legii. Va invit sa tintim marul putred cocotat cu nerusinare pe capul institutiilor publice, sa tragem cu mult curaj o sageata in directia coruptiei, nu a organismelor statului de drept, nu asupra institutiilor in sine care sunt repere ale democratiei ce trebuie sa functioneze in folosul cetateanului, ci putreziciunea s-o lovim. Institutiile statului trebuie sa invete sa functioneze fara doamna Coruptie care trebuie trimisa la inchisoare!

Va invit la concurs. Va invitam sa scrieti. Sa spunem cum vedem noi Romania curata si de ce credem ca nu este asa, cu exemple concrete. Vom publica articolele voastre si, mai mult, in fiecare luna il vom desemna, dintre toti autorii, pe ARCasul indraznet al Romaniei Curate. Dupa un an, cand vom avea 12 ARCasi indrazneti, ne vom intalni in cadrul unui eveniment public si vom discuta despre subiectele respective, despre urmarile articolelor si despre eficienta unei societati civile al carei cuvant trebuie sa inceapa a fi respectat. Mai ales in privinta luptei anticoruptie. Pentru ca noi suntem cei care vrem o Romanie curata!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “ARC va invita la concurs

 1. cornelc

  Calde felicitari ptr. initiativa. Doamna Simona Popescu, sunt sigur ca exzista un grav ,,dezechilibru,, intre resursele financiare si dorinta puternica de a contribui la schimbarea in bine a mentalitatilor, din o buna parte din populatia acestei tari. Va dorim, mult succes.

  Reply
 2. tibi

  Care sunt regulile concursului?
  O sa publicati toate articolele trimise pentru concurs?
  Cine stabileste castigatorii?

  Reply
 3. thea

  Este o actiune indrazneata intr-o tara in care coruptia la nivel inalt a fost semnalata de catre foruri straine (europene). Romanii cinstiti nu beneficiaza de nici o protectie, prin urmare nu va fi usor ca un simplu cetatean sa sesizeze si sa faca publice acte de coruptie care se petrec sub ochii nostri ai tuturor.

  Reply
 4. simona popescu

  pentru tibi: da, asa intentionam, sa publicam mesajele trimise de cititori, de adeptii Romaniei Curate. Daca subiectele sunt de interes public, vom proceda la fel ca in cazul nepotismului de la IDR, vom face propria noastra investigatie jurnalistica. ati vazut ce puternic impact a avut acest subiect, la fel vor putea avea si celelalte. asteptam chiar si opinii: ce ar trebui facut concret pentru ca Romania sa fie curata? ne intrebi de castigatori. marele castig este ca subiectul devine de notorietate deci problema are sanse ceva mai mari sa se rezolve. ARCasul lunii va fi desemnat in functie de reactia publicului, de impact, deci si de numarul de comentarii pe care le primeste articolul sau.
  pentru thea: adevarat ce spui, multi se tem sa semnaleze acte de coruptie de teama unor eventuale consecinte nedorite. nu mai indoiesc insa ca daca vor vedea ca oamenilor le pasa si se ajuta unii pe altii reactionand pozitiv la chemarea autorilor sesizarii impotriva unor abuzuri punctuale, vor incepe sa prinda curaj. cel putin asa sper sa se intample.

  Reply
 5. Ildiko

  O sa scriu si eu pentru ca am opinii ! Am mai scris, dar nici raspuns nu am primit , nici alt feed-back nu am avut. Increderea mea in ARC e relativa, dar si daca se atrage atentia tot ar insemna ceva !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *