Simona Popescu

Apel pentru adeziuni: Protocol pentru bună guvernare pe ambele maluri ale Prutului

România și Republica Moldova trebuie să devină state performante, capabile să atingă un potențial de nivelul celorlalte state dezvoltate ale Uniunii Europene, iar aceasta se va întâmpla doar printr-o altă relație între stat și societate, una bazată pe încredere reciprocă și acțiuni democratice concrete.

Un număr de 25 de organizații din România și Republica Moldova consideră că este misiunea lor să participe la construirea unei largi alianțe a organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Prutului care să lucreze împreună pentru acest scop, prin monitorizarea și expunerea proastei guvernări, a derapajelor de la normele de integritate, precum și prin promovarea principiilor bunei guvernări și a celor care o practică de pe ambele maluri ale Prutului.

Inițiativa Societății Academice din România, Academiei de Advocacy și Asociației Presei Independente din Chișinău – cele trei organizații fiind partenere în cadrul proiectului ”Podul bunei guvernări” – este susținută în prezent de alte 22 organizații, din diverse domenii de activitate, toate însă fiind preocupate de buna guvernare, atât din România cât și din Republica Moldova.

Având în vedere similaritatea preocupărilor precum și experiența acumulată de cele trei coaliții informale coordonate de organizațiile inițiatoare ale proiectului –  România curată, Coaliția 52 și Moldova curată – promotorii acestora își propun să acționeze împreună cu celelalte asociații și federații semnatare pentru a încuraja buna guvernare, prin colaborare bilaterală și transfer de bune practici între România și Republica Moldova și prin monitorizarea gradului de implementare a legislației în domenii prioritare precum: accesul la informația de interes public, transparența administrativă, antidiscriminare, respectarea drepturilor omului, control și verificare a integrității demnitarilor.

Cele 25 de organizații se vor concentra în viitor asupra unor activități precum:
1. Creșterea gradului de implementare a legislației din domeniul transparenței decizionale, a accesului la informații publice, antidiscriminării, drepturilor omului și integrității în România și Republica Moldova.

  1. Promovarea bunei guvernări și a drepturilor omului în cele două state prin organizarea unor evenimente comune, prin cercetare, formare, schimb de bune practici, diseminare și litigații strategice.
  2. Încurajarea cooperării bilaterale dintre organizațiile non-guvernamentale din România și Republica Moldova care activează în domeniul bunei guvernări prin implicarea organizațiilor membre și prin lucrul în echipă.
  3. Identificarea zonelor de suprapunere de competențe și expertiză și crearea unor planuri comune de acțiune în viitor.
  4. Creșterea numărului de cetățeni care să susțină obiectivele coalițiilor prin acțiuni de voluntariat și de organizații care să militeze pentru creșterea performanțelor în privința bunei guvernări pe ambele maluri ale Prutului.

Organizațiile semnatare vor promova principiile bunei guvernări, care au la bază următoarele idei:

– Guvernul este în slujba cetățeanului, și nu invers.
– O națiune presupune o comunitate de egali în fața legii.
– Este indispensabil ca atât România cât și Republica Moldova să asigure respectarea legilor în vigoare și a angajamentelor externe asumate pentru consolidarea rolului de stat de drept membru al UE pentru România și de aspirant la integrarea în UE pentru Republica Moldova.
– Actul de guvernare trebuie să fie transparent în toate fazele sale, de la adoptarea unui proiect la implementarea sa.
– Bunurile și serviciile publice se distribuie în mod universal și nediscriminatoriu, fără a favoriza membrii unor partide politice sau grupări de interese.
– Guvernul trebuie să fie imparțial față de actorii privați și să asigure condiții egale pentru dezvoltarea tuturor.
– Ca economia să crească e necesar ca guvernul să permită spiritului întreprinzător să se dezvolte fără îngrădire, reducând la minimum costurile birocratice și de operare ale firmelor, simplificând sistemul de taxe și impozite și aplicând fără discriminare regulile și legile.
– Legitimitatea reprezentanților aleși trebuie să se manifeste și între alegeri, dovedind responsabilitate față de statul de drept și cei care i-au votat.
– Legile trebuie să fie clare, previzibile și să respecte drepturile cetățenești.

 Alături de SAR, API și AA acest Protocol este asumat în prezent de urmăroarele organizații:

Republica Moldova: Centrul de Analiză și Prevenire a Corupţiei (CAPC), Centrul de Resurse DIALOG-Pro, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri din Moldova-BPW Moldova, Asociaţia Micului Business, Institutul pentru Cultură și Drepturi Europene, Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM), Promo-LEX, Mișcarea Civică Tinerii Moldovei, ONG “Terra-1530”, Fundația Regina Elena, A.O. Spirit Românesc, AO ADR HABITAT, AO BIOS, Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

România: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Pro. Do. Mo, Platforma Unionistă Acțiunea 2012, Asociația Română pentru Locuințe Casa Plus-România, Asociația România Vie din România,  Institutul ”Frații Golescu” pentru relații cu românii din străinătate, Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat, Societatea Ornitologică Română /BirdLife Romania.

Lansăm cu această ocazie un apel tuturor organizațiilor care doresc să se alăture și să acționeze alături de noi. Vă invităm să semnați adeziunea dumneavoastră la secțiunea comentarii, de mai jos, precizând numele, denumirea completă a asociației și dacă vă desfășurați activitatea în România sau Republica Moldova, ori scriindu-ne direct pe adresa contact@romaniacurata.ro.

Vă invităm să descărcați textul complet al Protocolului de aici și aici.

 Cine sunt inițiatorii:

 Alianța pentru o Românie Curată (ARC, cu portalul www.romaniacurata.ro, proiect al Societății Academice din România) este o mișcare civică din România, deschisă oricui, persoane sau organizații, ONG-uri, sindicate, firme, instituții, care promovează principiile bunei guvernări și e dispus să investească muncă voluntară sau sprijin pentru voluntari care promovează această idee.

Initiațiva Civică pentru Integritate în Serviciul Public (cu portalul www.moldovacurata.md, coordonat de Asociația Presei Independente) este o inițiativă civică din Republica Moldova care își propune să intensifice controlul asupra integrității persoanelor cu funcții de demnitate publică, precum și să sporească eficiența mecanismului de control și verificare a averilor, proprietăților și intereselor acestora.

Coaliția 52 (inițiată de Academia de Advocacy) este o platformă formată din cetățeni și asociații legal constituite care cunosc și au exersat aplicarea Legii 52 privind transparența decizională în administrația publică din România, ce a apărut ca o nevoie urgentă de încurajare a dialogului între societatea civilă și autoritățile publice și a îmbunătățirii cadrului legal existent.

Cele trei organizații inițiatoare ale demersului sunt partenere în cadrul proiectului “Podul bunei guvernări”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Apel pentru adeziuni: Protocol pentru bună guvernare pe ambele maluri ale Prutului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *