Romania Curată

Apel către liderii partidelor: Vrem două tururi de scrutin la alegerile locale

România Curată solicită tuturor liderilor de partide să dea dovadă de responsabilitate și să accepte organizarea a două tururi de scrutin la alegerile locale, garantând astfel reprezentativitatea democratică.

La trei luni de la tragedia de la Colectiv și marile proteste de stradă care au urmat, este inadmisibil ca liderii politici să ignore cererea manifestanților de eliminare a corupției și de promovare a unor valori democratice care să genereze oameni noi și curați în politică, nu confiscarea dreptului cetățenilor de a alege persoanele integre pe care și le doresc.

În mod evident, anumitor politicieni le vine greu ca, după ce și-au asigurat noi majorități în fiefuri cheie prin racolarea masivă de primari ce s-a petrecut prin celebra OUG 55/2014 – ulterior declarată neconstituțională -, să renunțe la puterea locală obținută din vârful pixului și prin șantaj și să accepte dreptul electoratului de a decide liber cine merită să fie primar. Iar liderilor unor partide de buzunar, susținătoare și ele ale ideii de unic tur, ce s-au trezit artificial cu putere în administrația locală folosindu-se de aceleași prevederi neconstituționale ale OUG 55 (pentru că fie nu aveau niciun primar, fie aveau prea puțini), și care în prezent s-au coalizat și nu doresc să-și piardă puterea locală, le cerem să înțeleagă că România de astăzi s-a desprins definitiv de practicile totalitare.

De aceea, în loc să se aranjeze confortabil în fotolii printr-un nou șantaj amenințând că nu se vor prezenta la alegeri, cerem tuturor partidelor care se opun alegerilor în două tururi de scrutin, să dovedească măcar acum că pun mai presus interesele țării decât interesul personal. Și să accepte aplicarea programului inițial de guvernare cu care Dacian Cioloș a fost instalat premier și care a inclus această cerință a cetățenilor.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin – precum solicită societatea civilă -, este legal posibilă, chiar dacă a mai rămas mai puţin de un an până la alegeri, întrucât nici Comisia de la Veneţia şi nici Curtea Constituţională nu blochează reguli democratice, iar modificările aduse legii electorale trebuie să lărgească, nu să restrângă drepturile electorale înscrise în Constituţie.

Să facem din nou ca vocea noastră să conteze. Haideți să spunem liderilor politici că refuzăm să ne lăsăm șantajați din nou cu dorința lor de confiscare a puterii. Opriți baroniada. Cerem revenirea la DOUĂ TURURI DE SCRUTIN pentru alegerile locale!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

163 thoughts on “Apel către liderii partidelor: Vrem două tururi de scrutin la alegerile locale

  • Nicusor Nicolae Popa

   Draga domnule,

   A cere actualului parlament a adopta o hotarare in sprijinul democratiei este o lipsa de judecata.
   Acestui parlament,cel mai corupt si plin de mizerie, plin de semidocti si de semianalfabeti de dupa 90, nu poati sa-i soliciti decat sa se abtina de la orice decizie.
   Nu incercati sa pozati dumneavoastra, vezi Doamne, in aparatorul si sustinatorul regulilor ce ar trebui sa ne conduca viata, atata timp cat avem parlamentul pe care-l avem.
   Sper, din tot sufletul, ca societatea civila sa sustina si sa reuseasca impunerea celor doua tururi de scrutin la alegerile locale.
   Eu sunt alaturi de aceasta initiativa !

   Cu cele bune.

   Reply
  • DG

   Alexandru Bajdechi De ce, domnule? Vi se pare o OUG o cale nedemocratica? Dar respingerea categorica a turului 2 de catre PSD ce urmari „democratice” va avea? Acum cand e cutitul la os ne trebuie o miscare sigura si rapida (nu mai este timp) Sunteti un ipocrit.

   Reply
  • Goina Mariana

   Aveti foarte multa dreptate, scopul nu poate scuza mijloacele, ca dupa aia ajungem ca in Belorusia

   Reply
 1. Liviu Antonesei

  Se poate rezolva legal, dupa cum suna declaratia CCR de acum citeva zile. Este una din cele mai puternice solicitari a societatii civile.

  Reply
 2. Stefan Marincea

  Semnez. Nu voi vota nici un partid care accepta „blatul” turului unic. Este o restrangere a drepturilor castigate cu atata dificultate.

  Reply
 3. Clara Popescu

  Semnez. Este imperios necesar să avem două tururi de scrutin la alegerile locale! Va fi greu de aprobat in Parlament o lege in acest sens, de aceea cred ca pentru acest moment este necesară o Ordonanță de urgență. Guvernul actual trebuie să-și asume această responsabilitate, pentru că a ajuns la putere după ieșirea in stradă a oamenilor îngroziți de tragedia de la ”Colectiv”. Organizarea alegerilor in două tururi de scrutin a fost una dintre cerințele celor care au ieșit în stradă! Guvernul să nu uite asta!

  Reply
  • Radu Negrut

   OUG se trîntește în Parlament în 24 de ore . Și avem bonus un Guvern umilit și făcut de două parale …
   Legea alegerilor locale a fost votată în martie 2015 și promulgată de președinte fără crîcnire . Acuma i-a venit și neamțului mintea românului de pe urmă . Din păcate , prea tîrziu . Atunci cînd a promulgat legea ce l-a oprit pe președinte să o returneze ??? Habar nu avea că vine Colectivul și îi aduce apa la moară .
   Iar noi pierdem vremea cu apeluri . Mai bine căutăm candidați de încredere pe care să-i votăm din prima pentru a termina toată aiureala asta .

   Reply
 4. IDEOLOGUL

  SEMNEZ
  Printre cauzele principale care au determinat bulversarea vietii publice si lipsa totala de proiecte valoroase de interes local sau national ce ar fi trebuit aplicate in ultimii 26 de ani in Romania pot fi enumerate (in afara celor de natura externa), urmatoarele:
  1. – LIPSA DE LEGITIMITATE A FORULUI LEGISLATIV sau a EDILILOR alesi, care isi insusesc puterea colectiva IN MOD NEFIRESC (miselesc) deoarece nu au votul majoritatii simple de 50% sau calificate de 75% din totalul alegatorilor cu drept de vot din colegiile teritoriale unde au depusa candidatura sau al cetatenilor romani cu drept de vot.
  Lipsa de legimitate se datoreaza si neprezentarii la vot a peste 60% dintre alegatori, (determinata la rindul sau de scandalurile pornite de la cumpararea de voturi sau estorcarea vointei politice a cetatenilor) ceea ce ilustreaza neincrederea populatiei in sistemul de administrare a puterii statului a carui autoritate se afla in stadiul disolutiei totale.
  Referitor la algoritmul delegarii puterii colective si la posibilitatea de a isca reactii eficiente intre alegator si ales, in vederea normalizarii vietii publice (scoaterii rechinilor sau a brontozaurilor din viata politica), SOCIETATEA CIVILA, trebuie sa intervina si sa impuna modificari esentiale la legea electorala (fie si pentru a antrena interesul ori trezi speranta intregului electorat pe de o parte si pe de alta sa previna pe cit posibil aranjamentele electorale ale mafiotilor din politica romaneasca care la fiecare scrutin asteapta ca lipitorile sau taunii sa se infiga in epiderma cotribuabililor si sa suga nederanjati, timp de 4-5 ani, din vlaga poporului roman ori din resursele si bogatiile naturale daruite de divinitate acestuia).
  2. – LIPSA DE REPREZENTATIVITATE A ACTULUI DE GUVERNARE care
  este dovedita de faptul ca, nu toate unitatile administrativ-teritoriale ale tarii (judete sau provincii) au reprezentanti in structurile centrale ale administratiei de stat (ceea ce a condus la consolidarea multor anomalii in care institutiile statului centrale sau locale sa fie constituite din gasti sau clanuri).
  Aceasta situatie, a permis exercitarea actului de guvernare in stil de haita constituita parca din hiene si incurajeaza formarea de structuri de tip mafiot.
  Aplicarea algoritmului enuntat, dar si nerespectarea principiilor competentei si moralitatii la angajarea si promovarea personalului in functiile publice a incurajat dezvoltarea clientelismului de tot felul si implicit risipa si batjocorirea resurselor umane valoroase, financiare si materiale ale tarii (inclusiv pierderea fondurilor financiare europene nerambursabile repartizate Romaniei), deoarece nu s-a delimitat cu fermitate pana la ce nivel ale structurilor statului se pot face numiri politice pe functii. Fiecare partid care a ajuns la guvernare, in ultimii 26 de ani a procedat fara scrupule la numiri si protectii politice ale clientelie sale, batjocorind functia publica intr-un stil cu mult mai abuziv decat l-ar fi practicat P.C.R.
  Ceea ce inspaiminta insa existenta fiintei nationale in cel mai grotesc mod este faptul ca (I)MORLITATEA si (IN)COMPETENTA in ROMANIA (caracteristici fundamentale pentru aprecierea inexistentei sau existentei sanselor pentru progres si civilizatie) se masoara cu unitati impuse de impostori, tradatori de neam si oameni care au discernamintul afectat din cele mai diverse motive.
  3. – NERESPECTAREA PRINCIPIILOR PRIVIND CONFLICTUL DE INTERESE SI DE COMPETENTA de catre cei care au ocupat ori sunt actualmente in functii publice. Aceste genuri de imoralitati au permis dezvoltarea lacomiei romanilor fara limite (lasind tara fara economie si administratie proprie sanatoasa), coruptia ajungind in aceste conditii la cote neimaginabile, mai ales in randul societatii politice.
  4. – LIPSA UNEI REGLEMENTARI care sa prevada, pana la ce nivel se pot face numiri politice (cu degetul aratator) in functii publice, dar si modul de DESTITUIRE DIN FUNCTIA PUBLICA, de catre autoritati apolitice (legal constituite), indiferent de rezultatul eventualei anchete penale in cazul comiteri de infractiuni, a celor ALESI sau care au fost NUMITI in structura guvernului ori in alte institutii publice si nu s-au achitat de sarcinile ce le aveau de indeplinit conform competentei sau responsabilitatilor asumate la preluarea functiei (indicatorii de performanta si criteriile de moralitate) consideram ca numai asa se va putea responsabila decizia politica si inaltul functionar public;
  5. – DECIZIILE POLITICE SI ACTELE GUVERNAMENTALE NU SUNT ELABORATE PE BAZE STIINTIFICE ORI PE CRITETII OBIECTIVE, ci cu ajutorul unor impostori multi fara discernamintul necesar si au ca tinta interese nelegitime ale diferiteleor grupuri si nu performarea politicilor publice sau realizarea bunului mers al interesului general al romanilor.
  6. – LIPSA DE EFICIENTA SI PERFORMANTA IN DOMENIUL ADMINISTRARII TERITORIALE A TARII deoarece din interese macheavelice nu a fost pusa in opera conceptia cu opt zone administrative in locul judetelor, ceea ce ar fi marit eficienta administrarii tarii odata cu reducerea de cel putin cinci ori a unor costuri cu aparatul functionaresc.
  Aceste deficiente majore, printre altele, au generat dezechilibrele si anomaliile manifestate in societatea romaneasca postdecembrista si au condus la, decaderea sistemului social si a componentelor sale, invatamintul, sanatatea publica, mediul, agricultura, industria, turismul, administratia, justitia, apararea, ordinea publica, etc. cu repercursiuni grave in administratia locala, pentru o perioada de timp nedeterminata in care Romania poate deveni falimentara daca nu se vor implementa strategii si programe intensive adecvate care sa asigure reabilitarea si progresul in toate domeniile economico-sociale ale vietii noastre.

  PENTRU A COMBATE O PARTE DIN CAUZELE “cancerului care macina societatea romaneasca” MAI TREBUIE SA GASIM RASPUNSURI LA CATEVA INTREBARI DE NUATURA CIVIC-SPIRITUALA, INSA ESENTIALE PENTRU VIITORUL NEAMULUI ROMANESC si anume:
  1. – Cind vom fi in stare ca cetateni romani, intr-un nr. foarte insemnat (citeva
  milioane), sa protestam simultan, public, citeva ore, avind ca motiv incalcarea unui drept sau a drepturilor elementare ale oricarui semen(roman) de catre autoritatile statului roman sau altele straine, facind astfel dovada sau proba existentei unei coeziuni sociale de neam ?
  2. – Cind, oricare persoana publica, edil sau politician (independent) roman ales ori purtator de autoritate statala va putea sa manifeste aceeasi atitudine, grija (atentie) atat pentru omul bogat cat si fata de cel sarac, tot atat fata de cel performant cat si fata de cel neputiincios facind dovada sau proba existentei unei moralitati in viata civica ?
  3. – Cind vom fi capabili (ca romani) sa intelegem ca indiferent de postura sau functia in care suntem trebuie sa manifestam omenie in rationalitate unul fata de celalalt pentru ca fiecare dintre noi sa primim la rindul nostru tot atatea ajutoare (sau fascicole de energii pozitive) cati romani suntem pe planeta Pamint, facind astfel dovada sau proba existentei unei intelepciuni desavirsite?
  Aceste intrebari au raspunsuri asemanatoare si se vor indeplini atunci cind si in Romania se vor realiza cele trei nazuinte fundamentale ale existentei umane, sa devenim un popor lipsit de lacomie, credincios unor idealuri sau teluri nobile si cu inteligenta colectiva de nivel superior pentru a descoperi, intelege si aplica mecanismul pe baza caruia turmele de animale isi “desemneaza” conducatorii din rindul celor mai viguroase si „talentate” exemplare pentru a fi ferite de primejdii.
  In Romania FIRESCUL – ANORMAL va deveni NORMAL, atunci cand cele patru institutii fundamentale ale unei societati civilizate JUSTITIA, BISERICA, SCOALA si PRESA vor functiona respectand SI adevarul nascut din moralitate.

  Reply
 5. Ligia Dumitrescu

  Doresc alegeri cu doua tururi de scrutin la alegerile locale! Sustin, semnez… ies si la miting daca e nevoie. Si as mai vrea muulte alte schimbari.. Sper ca viitorul „suna bine” …

  Reply
 6. Florin Popescu

  Ideal ar fi sa se faca prin vot in parlament. Cum stim insa bine ce „parlament” avem, guvernul si
  Presedintele trebuie sa-si asume riscul de a incerca cea mai putin riscanta dintre celelalte variante.
  Cred ca numai asa ar raspunde increderii si dorintei de schimbare (exprimata sau nu) a alegatorilor.

  Reply
 7. Liviu Dragomirescu

  Cine nu accepta ideea a doua tururi de scrutin la alegerile locale ori e PROST ori e TICALOS. Daca societatea civila nu va reusi sa impuna aceasta regula, PROSTIA cu TICALOSIA isi vor da din nou mana si ne vom scufunda inca si mai mult.

  Reply
 8. Stana Georgescu-Apostu

  Orice cale legala pentru o masura democratica:alegerile-de orice fel- in doua tururi de scrutin.

  Reply
 9. Vladimir Dumitru

  Da ! Și dacă nu se revine la două tururi atunci ne vom răfui cu ei la alegeri ! Urât de tot ! Niște scursuri politruce!

  Reply
 10. flesh

  Ies și eu în stradă pentru treaba asta. La nevoie, pot să dau și cu un baros în gardul parlamentului. Pentru democrație. Un singur tun de scrutin este suficient doar dacă sunt numai doi candidați.

  Reply
 11. Cosmin Barzan

  Pentru maximizarea sanselor partidelor mici sau a candidatilor independenti, sustin alegerile locale in doua tururi!

  Reply
 12. Petre Alexandru

  Sustin votul in doua tururi la alegerile locale din 2016. Si 300 de alesi la alegerile parlamentare.

  Petre Alexandru

  Reply
  • Ileana Manoloache

   ESTE PARLAMENTUL; RUSINII NATIONALE.
   ANTERIOR NOIEMBRIE 2015, FOSTUL GUVERN, TOT AL RUSINII NATIONALE.
   NUMAI STRADA POATE SALVA ROMANIA

   Reply
 13. Catalina Ghitulescu

  Doresc 2 tururi de scrutin la alegerile locale pentru primari,presedinti de consilii judetene

  Reply
 14. Mihai Dragos

  Semnez! Este o măsură minimală necesară pentru a avea alegeri care au o reprezentativitate.. decentă

  Reply
 15. CODREANU Cornel

  De acord cu necesitatea :
  1. alegerilor locale in doua tururi ,
  2. actiunilor societatii civile de determinare a partidelor / politicienilor sa accepte democratia reala !

  Reply
 16. Dinu Dragomirescu

  Alegerile intr-un singur tur sunt o aberatie, iar deputatii care au adoptat-o s-au descalificat, daca mai era nevoie. Nu cred ca exista nicio tara din UE care sa fi adoptat un asemenea sistem. Pentru a evita alte asemenea aberatii trebuie sa mergem la vot si sa nu mai alegem candidati penali in parlament. Este imperios necesar sa avem alegeri locale cu doua tururi de scrutin. Semnez!

  Reply
 17. Gheworghiu M

  Semnez !
  Cred ca ar fi utila si o convocare a societatii civile in fata Parlamentului. A inceput sa fie mai cald in Bucuresti.

  Reply
 18. Mircea M. Cociu

  Semnez. Preferabil prin OUG. Parlamentul a devenit, in buna masura, cimitirul sperantelor noastre!

  Reply
 19. tomescu teofan emilian

  Democrația autentică ,cea europeană ,presupune o minimă majoritate.În SUA se poate câștiga și dacă ai pierdut ,de fapt, ca Bush al II-lea contra lui Al Gore.
  Eu vreau revenirea la sistemul democratic european cu majoritate de minimum 50% plus un vot pentru a putea câștiga alegerile. PSD,PDL,PNL, nu mai faceți blaturi,ați nenorocit România cu blaturile voastre!
  Am o propunere interesantă,introducerea votului de respingere totală a unor candidați sau partide,care odată contabilizate să ducă la eliminarea definitivă a candidatului ,partidului ce au fost respinși cu 50% plus un vot împotrivă. Ai luat 39% pentru dar ai primit 50% plus un vot împotrivă,înseamnă că nu mai ai voie să participi niciodată la alte alegeri. Vă garantez că prezența la vot o să fie foarte mare atunci.Pedeapsa, meritată ,dată celor ce fură va întări democrația în România.

  Reply
 20. NC

  Sustin organizarea a doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor in 2016. Exista undeva vreo lista unde sa dam si datele de contact personale sau ale ONG-urilor pe care le reprezentam?
  Nicolae Cuta

  Reply
 21. Mihaela Lupu

  Semnez pentru 2 tururi de scrutin la alegerile locale cu speranta ca in sfarsit, vocea societatii civile se va face auzita !

  Reply
 22. Petra

  Cred in judecata dreapta a Romaniei Curate si semnez. Dar, nu cumva ar trebui initiat un referendum
  in acest sens, aducandu-se in actualitate si mai vechea propunere (votata favorabil de electorat
  mai demult) a unui Parlament cu doar 300 de membri? Merita sa initiem acest crucial demers.
  Soacietatea Civila versus Parlamentul discretionar . Altfel, lupta este dinainte pierduta,
  mai ales ca, in chip neasteptat, prim-ministrul Ciolos nu doreste sa provoace, in vreun fel, acest Parlament.
  Pasivitate noastra netezeste calea celor care ne obstructioneaza – primii – calea spre democratia reala.
  Parlamentul este o FRANA, iar deciziile lui stim cui aduc beneficii (nu numai politice!).

  Reply
 23. Constantin Bucea

  Ce e murdar, tre aruncat la cosul de gunoi. Acea intelegere intre partidele mari validata in Parlament ca modalitate acceptata de alegere intr-un singur tur de scrutin a primarilor si prin votul consilierilor a presedintilor de consiliile judetene a fost o grava eroare. Unii o recunosc – adica liberalii, in timp ce psdistii se cramponeaza de principii, cum ca nu trebuie schimbata regula in timpul jocului. Cu convingere spun ca indreptarea unei erori trebuie facuta urgent. Din moment ce toata lumea (sanatoasa) spune ca democratic si normal este sa se revina la alegerea in 2 tururi la primari si vot general si direct pt. presedintii consiliilor judetene este necesara, ce trebuie sa mai stam o legislatura.

  Reply
 24. dan stoica

  ar trebui o initiativa de amploare a societatii civile, la nivel national. acesta ar fi, poate, singurul contra-argument solid pe care un guvern de tehnocrati il poate invoca in fata opozitiei partidelor.

  Reply
 25. Pascalau Gheorghe

  Un tur, doua sau trei, nu are nicio importanta! … Nu rezolva problemele de competenta si integritate ale alesilor. Politicienii vor exploata masa de pomanagii, pe oamenii saraci, pe cei santajabili, pe prostii care se lasa manipulati. Vor cumpara si vor manipula, presa este la cheremul lor. Credeti ca rezolvam ceva cu petitii, cu semnaturi ?
  Solutia democratica este participarea masiva la vot, mobilizarea prin retele de socializare. A functionat la alegerile prezidentiale. ,, Romania curata” trebuie sa mobilizeze resurse si sa gandeasca o strategie viabila pentru a recupera tara din mana mafiotilor. Poate organizati un portal inovativ al alegerilor locale, pe judete, localitati…

  Reply
 26. Maria

  Semnez cu cea mai mare placere pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.Propunerea sa mearga in Parlament ,sa se voteze la vedere pentru a sti si noi cui ii este frica de popor,sa nu se mai ascunda in spatele votului secret. Smecherii din parlament vor sa scoata castanele din foc cu mana…… lui Ciolos!Si inca ceva ,sa se respecte rezultatul referendumului cu 300 parlamentari.

  Reply
 27. Alexandru VLAD

  Pentru o reala reprezentare a alegatorilor si pentru ca cel mai bun sà câstige, sustin alegerile în douà tururi de scrutin;

  Reply
 28. ilidia

  Da, doua tururi de scrutin. Dar adunarea semnaturilor trebuie facuta pe un formular care sa permita indentificarea persoanelor semnatare, nu asa, pe mail cu pseudonime.

  Reply
 29. juganaru Ioan

  Semnez ,dar nu cred ca se trezesc la realitate acesti parlamentari,daca era vorba sa-si mai aduge pensii si diferite sporuri de sforait si lenevit o facea foarte repede.Trebuie sa scapam de ei dar va fi foarte greu!.

  Reply
 30. Octavian Duliu

  Semnez, unul din micii pasi pentru a inlatura actula clasa politica incompetenta, inculta, aroganta si corupta.

  Reply
 31. Costin

  Dincolo de jocurile partidelor politice, care din pacate nu prea sunt capabile sa invete ceva din intreaga experienta a trecutului, dicolo de faptul ca alegerile locale se vor derula intr-un singur tur sau doua tururi, daca nu se vor face presiuni de catre societatea civila , pentru ca in politica sa nu mai ajunga indivizi corupti si oameni care au in patruns in Parlament prin trafic de influenta, etc., nu se va intampla mare lucru! Exista riscul ca prin neperformanta actualului Guvern, sa se compromita ideea de tehnocrati si sa profite din plin partidele mari nereformate in mod profund! Mai mult, exista riscul, ca in ciuda demersurilor demne de apreciere, ale institutiilor statului, care actioneaza impotriva coruptiei, ca unele partide sa revina la practicile trecutului, incat Romania sa constate ca face obiectul criticilor pe tema incapacitatii de reformare politica a partidelor! Este timpul ca oamenii de valoare, oamenii morali si profesionistii sa iasa din hibernare si sa formeze un pardid nou, cel al renasterii nationale!

  Reply
 32. Hermandecrocu

  Gandeste de zece ori ce ai de facut si fa o singura data lucrul cel mai bun.
  Parlament de 300, reducem cheltuielile cu reprezentarea societatii la nivelul conducerii tarii.
  Timpul cetateanului si banii acestuia este problema,restul este problema politicienilor.

  Reply
 33. POPOVICIU DORIN

  De acord cu initiativa d-voastra, dar cu actualii parlamentari sunt slabe sperante, acesti indivizi nu au nimic ceea ce se numeste demnitate, moralitate,caracter! ! ! Daca nu vom deschide larg ochii si urechile la alegerile din toamna,va fi tot mai clar ca ne meritam soarta! ! !

  Reply
 34. Toma Kassovitz

  Semnez pentru doua tururi de scrutin, macar pentru altii caci eu nu sunt in stare sa votez pe cei de pe listele partidelor existente.
  Personal vreu legalizarea „votului alb” adica „antivotul”.

  Reply
 35. Valentin Licxandru

  Semnez petitia adresata partidelor parlamentare, in vederea organizarii a doua tururi de svrutin pentru alegerea primarilor.

  Reply
 36. solidaritate pentru romania

  Democratia nu se poate la dorinta unor partide. Cetatenii sunt cei care decid ce e bine pentru ei. Democratia v-a castiga daca alegerea primarilor se v-a face in 2 tururi in caz contrar inseamna ca ea este din nou furata de clasa politica a celor 26 de ani.

  Reply
 37. Bogdan Mihalcea

  Desfasurarea alegerilor intr-un singur tur de scrutin este anti-democratica si anti-cetteneasca, favorizand dezastrul politic pe care il traim de 26 de ani. Sunt in mod categoric partizanul votului in 2 tururi de scrutin

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *