Cristian Ghingheș

ANOSR solicită Guvernului României prioritizarea investiției în educație

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a participat în data de 9 decembrie 2019 la o întâlnire cu premierul României, Ludovic Orban, vicepremierul, Raluca Turcan, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

În contextul în care reprezentanții guvernului au afirmat public că se conturează legea bugetului de stat, ANOSR a prezentat o serie de propuneri ce ar trebui cuprinse în următorul exercițiu bugetar. De asemenea, studenții au adus în discuție subiecte privind etica și integritatea academică și calitatea programelor de studii.

În ceea ce privește finanțarea învățământului superior, ANOSR a prezentat solicitările federației care sunt dorite a fi implementate în Legea Bugetului de Stat pentru anul 2020. Asumările reprezentanților guvernului au fost următoarele:

  • Suplimentarea fondului de burse existent pentru a acoperi necesitatea creșterii cuantumului burselor studenților români de pretutindeni;
  • Creșterea substanțială a subvenției cămine-cantine;
  • Suplimentarea bugetului pentru taberele studențești astfel încât să existe o prelungire a sejurului;
  • Menținerea facilităților pe care studenții le au la transportul feroviar intern.

În legătură cu etica și integritatea academică, ANOSR a solicitat adoptarea unor norme privind sancționarea școlilor doctorale indiferent de numărul de teze de doctorat descoperite ca fiind plagiate. Mai mult decât atât, au tras un semnal de alarmă cu privire la activitatea Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), pe care o consideră ca fiind defectuoasă. Acesta a efectuat un proces de audit al comisiilor de etică din universitățile din țară, dar până la acest moment nu au fost prezentate concluziile acestui proces și nici recomandările pe care ar fi trebuit să le ofere pentru a îmbunătăți activitatea comisiilor. În plus, considerăm necesară urgentarea redactării și adoptării unui cod de etică și integritate academică, așa cum prevede Legea nr.1/2011 a educației naționale. 

„În speranța îmbunătățirii calității vieții studenților din România și a învățământului superior românesc am pornit o serie de discuții cu reprezentanții Guvernului României, pe care le vom continua până la implementarea asumărilor din această primă întâlnire.”, a declarat Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ, Președinte ANOSR.

Puteți descărca aici documentul cu toate propunerile ANOSR pentru bugetul din 2020

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 20 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 29 de universități, atingând un număr de 106 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “ANOSR solicită Guvernului României prioritizarea investiției în educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *