Probabil cel mai activ consiliu județean al elevilor din țară, CJE Timiș, continuă seria monitorizărilor instituțiilor de învățământ locale cu analiza site-urilor liceelor și colegiilor din județ pentru a evalua gradul de transparență decizională a acestora.
Dintre cele 57 de licee vizate de analiza realizată de CJE Timiș:
- 53 au un website accesibil;
- doar 10 dintre acestea publică bugetul anual de venituri și cheltuieli;
- 12 au componența consiliului de administrație la vedere
- doar 9 postează hotărârile consiliului de administrație, așa cum de altfel legea obligă unitățile de învățământ să procedeze prin ordinul 4619/2014 al ministerului.
Tabelul cu rezultatele analizei poate fi accesat aici.
Le dăm temă de casă factorilor decizionali de la nivel școlar să se pună la punct cu respectarea principiului transparenței decizionale. E cel puțin dezamăgitor că doar 5 școli din județ valorifică acest aspect, conform legislației în vigoare. Bugetul, hotărârile Consiliului de Administrație (dar și componența acestuia, care să ateste faptul că elevul reprezentant este chemat la ședințele acestui for) sunt documente de interes public. – Antonia Pup, președintele CJE Timiș
Demersuri asemănătoare au fost realizate în anii trecuți la Bacău și la Călărași de către asociațiile independente de elevi ce activează în aceste județe.
În contextul proiectului Școli curate, încurajăm reprezentanții elevilor din toate județele să facă astfel de analize și mai ales să urmărească dacă și unde anume se produc schimbări în urma publicării rezultatelor acestor monitorizări de bună guvernare. Dar întâi de toate, facem un apel către directorii de școli să asigure publicarea informațiilor de interes public pe site: buget, execuție bugetară, hotărâri CA și așa mai departe!