Cristian Ghingheș

Cum vrea ANAF să îngreuneze viața ONG-urilor care își finanțează activitățile din donații și sponsorizări

La sfârșitul anului trecut, aproape de ajunul Crăciunului, grupul PSD din Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a profitat de faptul că a avut pe ordinea de zi aprobarea unei ordonanțe de urgență (25/2018) privind unele măsuri fiscal-bugetare și a amendat-o cu o serie de prevederi care să facă mai grea viața ONG-iștilor care primesc donații și sponsorizări din impozitul pe venit (2% sau 3,5%) ori din impozitul pe profit (20%). Culmea, la votul din plen, opoziția prezentă a votat pentru aprobarea acestei ordonanțe cu modificările propuse.

Una dintre modificările din Codul Fiscal vizează introducerea la nivelul ANAF a unui Registru al entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale în care organizațiile non-guvernamentale și entitățile de cult trebuie să se înscrie pentru a putea primi donații și sponsorizări din deducerile fiscale (fișe de 2%, 3,5%, respectiv cote de până la 20% din impozitul pe profit al firmelor). Culmea, acest registru încă nu există, dar ANAF vrea ca înscrierea să se facă până la 1 aprilie. Și nu, nu e o păcăleală!

Conform Codului Fiscal, orice organizație care vrea să se înscrie în registru trebuie, cumulativ, să:

  • își desfășoare activitatea în domeniul pentru care a fost constituită, pe baza declarației pe propria răspundere;
  • să își fi îndeplinit toate obligațiile fiscale declarative prevăzute de lege;
  • să nu aibă obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile;
  • să fi depus situațiile financiare anuale, prevăzute de lege;
  • să nu fie declarată inactivă, potrivit art. 92 din Codul de procedură fiscală.

Așadar, plecăm de la faptul că legea a fost modificată în acest sens și că ordinul de punere în aplicare trebuie să expliciteze funcționarea acestui registru. Totuși, dacă ANAF este de bună credință și nu vrea să facă viața ONG-urilor mai grea decât a făcut-o deja legiuitorul, ar trebui să nu ceară organizațiilor alte acte decât cererea electronică de înscriere în registru. Din start, declarația pe proprie răspundere poate fi integrată în formularul de înscriere printr-o simplă căsuță ce poate fi bifată. Apoi, că un ONG nu este dator, că și-a îndeplinit obligațiile fiscale și că a depus situațiile financiare – toate sunt lucruri care pot fi verificate de ANAF, având deja toate aceste la îndemână.

Sau mai avem o opțiune: să cerem legiuitorului, în ceasul al XII-lea, să scoată obligativitatea realizării acestui registru din Codul Fiscal. Dacă rămâne așa, cel mult putem solicita și obține o simplificare a procedurii în ordinul pe care urmează să îl dea.

În acest sens, solicităm public Ministerului de Finanțe și ANAF să înceteze cu șicanele birocratice la adresa organizațiilor non-guvernamentale și, dacă nu sunt prevăzute de vreo lege, să elimine orice formă excesivă și absurdă de înregistrare și raportare!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *