Cristian Ghingheș

Amendați pentru că se jucau în curtea școlii! AEC solicită ca elevii să fie lăsați pe terenurile de sport

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită noii administrații locale să ofere elevilor și studenților acces la bazele sportive din curtea unităților școlare în permanență pentru ca aceștia să poată desfășura activități sportive și de relaxare. Copiii au dreptul la spații sigure în care să se recreeze. 

Vineri, câțiva elevi de clasa a IX-a au fost amendați pentru că stăteau în curtea Școlii Gimnaziale Nr. 29 din Municipiul Constanța. Elevii de liceu au petrecut ziua jucând fotbal și baschet pe terenul de sport din curtea unității de învățământ. 

Reprezentanții elevilor din județul Constanța sunt de părere că elevii ar trebui să beneficieze de acces permanent la terenurile de sport ale școlilor gimnaziale sau liceelor și că este necesară crearea unui cadrul legal pentru ca tinerii să nu mai fie sancționați.

Aceștia mai menționează că amendarea unor elevi pentru simplul fapt că își petreceau timpul în curtea școlii desfășurând diferite activități nu reprezintă o normalitate și că problema trebuie rezolvată în cel mai scurt timp. 

În Municipiul Constanța nu există spații pentru ca elevii să poată desfășura diferite activități sportive sau de recreere, altele decât terenurile  unitățile de învățământ, deci nevoia de a oferi acces la terenurile de sport este evidentă.  De asemenea, prin această măsură ar fi promovat și sportul în rândul copiilor, un lucru mai mult decât necesar pentru o viață activă și creștere sănătoasă.  

AEC precizează că soluția optimă pentru a rezolva problema spațiilor în care elevii să se relaxeze/ să desfășoare activități sportive este adoptarea unei hotărâri de consiliu local prin care copiii să aibă acces în permanență la acestea. Terenurile ar trebui să beneficieze și de pază umană (agenți de pază)  pe timpul zilei, astfel încât siguranța să fie sporită.

Măsura a fost implementată cu succes în Bacău, unde tinerii (elevi și studenți) au acces și în afara orelor de program la terenurile de sport, încă din anul 2009.

În acest sens, elevii constănțeni solicită adoptarea de către Consiliul Local Municipal Constanța a unei hotărâri prin care elevii să beneficieze de acces permanent la terenurile de sport ale unităților de învățământ. 

“Este absurd ca niște copii să fie sancționați pentru că se jucau în curtea școlii. Terenurile de sport sunt singurele spații sigure unde elevii se pot juca în siguranță. Vrem să promovăm sportul și o viață sănătoasă, dar avem lacătul pus pe curțile școlilor sau amendăm elevii pentru că se joacă.” -Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Amendați pentru că se jucau în curtea școlii! AEC solicită ca elevii să fie lăsați pe terenurile de sport

 1. marius

  completati articolul cu declaratia directorului care a facut apelul catre militie. A sunat pentru ca niste betivi faceau galagie si distrugeau ce se putea iar militienii au venit a doua zi si i-au arestat pe copiii ce jucau baschet dupa care l-au amendat si pe director ca a avut tupeul sa-i deranjeze in timpul somnului de relaxare …
  militia „romana” cuib de infractori
  militienilor astora le platim leafa si pensiile speciale

  Reply
 2. marius

  Imi cer scuze ca postez aici dar chiar nu stiu unde sa expun aceasta problema.
  Redactiei Romania Curata doresc sa va aduc la cunostinta problema copiilor cu CES care au fost complet abandonati de catre autoritati in aceasta perioada de pandemie. Pentru acesti copii scoala online este o utopie fiind necesara prezenta unui parinte ce are cunostinte destul de largi atit in privinta it-ului cit si a materiei scolare pentru a explica ce anume se discuta pe sistemele bulversante de media internet. Majoritatea nu au o asemenea posibilitate iar consilierea profesorului ajutator este pur si simplu inexistenta deoarece nu are nici o solutie practica de ajutorare a acestor copii.
  Pentru acesti copii materia incepind cu declararea starii de urgenta din luna martie si de acum inainte in acest asa zis sistem online este complet pierduta.
  Statul nu a oferit nici o solutie pentru acesti copii iar scolile sint complet depasite nestiind ce trebuie sa faca in acest caz.
  Va rog mult sa aduceti in atentia opiniei publice aceasta durere a unor copii si parinti loviti mai greu decit ceilalti de aceasta nenorocita de pandemie si lasati efectiv in voia sortii de catre autoritati!!!
  Multumesc mult

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *