Romania Curată

Alina Mungiu-Pippidi: ”Nu te joci cu alegerile astea, ele pot aduce sfârșitul lumii noastre. Suveranismul poate să sară la prezidențiale de 50%”

”Nu te joci cu alegerile astea, ele pot aduce sfârșitul lumii noastre, și numai proștii cred că trebuie întâi să omori pacientul ca să-l învii mai sănătos decât era”, susține profesoara de democrație Alina Mungiu-Pippidi, într-un interviu acordat lui Cristian Teodorescu, de la ”Cațavencii”.

Potrivit acesteia, ascensiunea explozivă a partidelor extremiste, la noi și în lume, își are o cauză principală în creșterea iraționalismului, potențat de puterea de propagare pe care o dă accesul facil la tehnologia momentului.

”Răspunsul (la întrebarea ”de ce au devenit atât de tari suveraniștii?” – n. R.C.) e în creșterea generală a iraționalismului, urcă global mai repede decât oceanul care se topește din cauza încălzirii globale și scufundă Maldivele și alte insulițe din Pacific. Ca fenomen general, de vină e prăpastia dintre educația individuală, care scade, atât cea științifică, cât și cea umanistă, și tehnologia cotidiană, lumea Internetului și a smartphone-ului. Niciodată nu au fost mai mulți oameni care să nu fie siguri de ortografie sau matematică, să ezite mai mult la întrebarea dacă lumea e o creație inteligentă sau un accident (să înțeleagă măcar întrebarea), dar care să aibă o putere mai mare pentru că au un smartphone cu care pot face orice, bombe, voturi, transferuri bancare”, susține Alina Mungiu-Pippidi.

Printre cauzele imediate, aceasta menționează pandemia, răspunsul greșit la adaptarea la schimbările climatice și războiul din Ucraina: ”Unu, pandemia, dintr-odată a fost nevoie de educație sanitară și oamenii aceștia nu o au. S-a format brusc partidul celor care refuză să se spele pe mâini sau să poarte mască sau să se vaccineze, cu ajutorul social media au devenit din copii recalcitranți niște adulți fasciști care își asumă aceste opțiuni ca alegeri reale, dând lumea înapoi cu două sute de ani, că au reapărut ciuma și alte boli eradicate de mult din cauza lor.

Pe urmă, desigur, politicile de schimbare de climat, când fermierii europeni au ocupat Bruxelles-ul și, în cele din urmă, războiul din Ucraina. La fiecare din aceste situații liderii europeni nu au mai prezentat opțiuni, ci au impus soluții, opțiuni s-au discutat la vârf, dar nu cu populația, și oamenii s-au trezit că trebuie să-și omoare vacile, să-și pregătească moral copiii să meargă la armată în câțiva ani, să își tragă pe dreapta mașina ieftină cu care își câștigă traiul ca să își ia una scumpă. Nu doar la noi. La noi însă e cel mai trist, fiindcă identitarii noștri sunt la nivelul M… PSD!, dar acum sunt și M… PNL!, M…. USR!, partide care, în inconștiența lor, au încurajat aceste segmente, crezând că le pot manipula. În loc să educe golanii, le-au împărțit fundul buzunarelor ca să îi scuipe doar pe dușmanii lor, dar acum îi scuipă și pe ei”.

”Riscul e ca suveranismul să sară peste 50%”

”România s-a aliniat trend-ului de la alegerile europene și are acum trei partide suveraniste în Parlament, care fac cam o treime din vot. Mai periculos, la prezidențiale s-a văzut că acest grup, care are o treime din totalul opțiunilor, a ieșit pe primul loc într-o competiție cu 14 candidați. Dată fiind natura alegerilor prezidențiale unde doar doi candidați își dispută finala, riscul este ca suveranismul, care are o treime, cum s-a văzut la legislative, să sară peste 50% datorită unor factori care țin de personalitate, bărbat contra femeie, de exemplu.

Partidele tradiționale își merită soarta fiindcă erau dominate de servicii secrete, erau corupte și nu se bazau pe merit. Presa îl împingea pe Bolojan în față și Iohannis îl trăgea în jos. Ne-au dat candidați pe care nu îi puteam vota la prezidențiale, le-am spus cu toții că Ciucă, Ciolacu nu au ce căuta. Pro-europenii se vor ține de nas să o voteze pe Lasconi în turul doi, că e doar un pic mai sus decât Șoșoacă. Dar per total nu merge – chiar dacă ai o garnitură de bețivi care nu au avut grijă de baraj – ca atunci când vin apele să spui lasă să pice barajul cu ăștia cu tot, că o merită, că sub baraj e țara, e toată lumea, trebuie să îi salvăm și pe ei, și pe noi.”

Interviul integral cu Alina Mungiu-Pippidi, îl puteți citi în ”Cațavencii” (aici)

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi: ”Nu te joci cu alegerile astea, ele pot aduce sfârșitul lumii noastre. Suveranismul poate să sară la prezidențiale de 50%”

  1. Dumitru

    Daca as locui in Romania, as vota probabil suveranist. Asa, ma intreb daca sa votez, pentru ca nu ma simt complet legitim. Pe de alta parte, cei care acum sunt impotriva suveranismului erau pe vremuri foarte pentru ca diaspora sa voteze. Acum, vad ca sunt dintr-o data foarte impotriva. Mie oamenii astia care isi schimba “principiile” in functie de interes nu-mi plac deloc.

    Reply
    • Mihai Goțiu Post author

      cine e împotrivă să voteze Diaspora? eu n-am văzut să fie dintre cei care au susținut dreptul la vot al Diasporei, inclusiv în stradă, în 2014

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *