Romania Curată

Alina Mungiu-Pippidi: „Grecii nu fac decât să își vândă pielea cât mai scump. Fac acest circ în mod deliberat“

Președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, a declarat că ceea ce se întâmplă în Grecia reprezintă o „negociere extraordinar de dură”, în condițiile în care grecii „plătesc pentru inadecvarea euro” și „pentru propria lor ambiție de a intra în acest joc”. Alina Mungiu-Pippidi a comentat luni seară la Realitatea TV, în cadrul emisiunii „Prime Time News”, situația din Grecia.

În acest sens, punctează Alina Mungiu-Pippidi, „problema care trebuie să ne preocupe pe noi e o problemă de fond”, în contextul în care România e și mai necompetitivă decât era Grecia în momentul aderării la zona euro, iar trecerea la moneda unică nu ar face decât să scoată la iveală diferențele structurale.

„Încă nu e momentul adevărului. Noi suntem extrem de norocoși. Ce vedem în Grecia e destul de rar. E o negociere extrordinar de dură. Tsipras încearcă să negocieze niște condiții mai bune. Nu își dă seama că, în proces, sunt niște riscuri. Grecii nu fac decât să își vânda pielea cât mai scump. Fac acest circ în mod deliberat. Ei plătesc pentru inadecvarea euro. A fost o ideea proastă și euro nu favorizează țările cu economiile mai slabe. Dacă lumea s-ar fi uitat la ce s-a întâmplat în Germania, la începutul anilor ’90, când marca germană unită nu a ajutat deloc estul german, care era mai slab, dimpotrivă, a creat diferențe și mai mari între est și vest. Grecii plătesc pentru propria lor ambiție de a intra în acest joc, dar au dreptul să ceară mai multă solidaritate și acolo e clar că e o negociere și că rezolvarea e un compromis. După părerea mea, compromisul se va întâmpla”, a declarat președintele SAR, citat de Realitatea.net.

În viziunea sa, „sunt iresponsabili cei care spun că România, pentru că satisface criteriile strict monetare, ar putea să intre și mâine în zona euro”. „Grecii cresc șantajul, dar nu trebuie crezut că e complet nelegitim. Dacă suntem în UE și suntem egali cu toții, nu e normal ca tu, salvatorul meu, să mă împrumuți cu dobândă de 5 la sută, în timp ce tu te împrumuți cu zero la sută. Ce au făcut băncile, când au început problemele în Grecia: i-au imprumutat toți pe greci cu dobândă mare. Problema care trebuie să ne preocupe pe noi e o problemă de fond. Vrem să intrăm într-un club, deși nu suntem destul de competitivi. După părerea mea, sunt iresponsabili cei care spun că România, pentru că satisface criteriile strict monetare, ar putea să intre și mâine în zona euro. România e și mai necompetitivă decât era Grecia. Nu trebuie să  spunem că intrarea în zona euro va rezolva vreo problemă de-a noastră. Nu va face decât să scoată la iveală aceste diferențe structurale, cum s-a întâmplat în cazul Greciei”, a conchis Alina Mungiu-Pippidi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *